اصفهان - ایرنا - اطلس نیاز آبی گیاهان زراعی و باغی در اصفهان به منظور مدیریت بهینه تقاضای آب در بخش کشاورزی توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی این استان تدوین و تهیه شد.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: این اطلس، نیاز خالص آبیاری ۳۷ محصول زراعی و باغی غالب و راهبردی استان را در مقیاس شهرستانی مشخص می‌کند و با توجه به رویکرد کلان اقتصاد مقاومتی و کمبود منابع آبی می‌تواند برای تصمیم سازی و چگونگی عملیاتی کردن طرح‌های کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.

حمیدرضا سالمی با اشاره به اینکه کار اجرایی تدوین اطلس از سال ۹۴ آغاز شد، افزود: در این اطلس بر اساس اطلاعات مجموعه‌های چاپی و نرم افزاری و نقشه‌های پراکنش جغرافیایی، نیاز خالص آبیاری برای گندم، جو، برنج، یونجه، سیب‌زمینی، ذرت علوفه‌ای، اسپرس، سورگوم علوفه‌ای، شبدر، گلرنگ بهاره، گلرنگ تابستانه، گلرنگ پاییزه، باقلا، عدس، لوبیا، پیاز، پنبه، ذرت دانه‌ای، انگور، بادام، گردو، انار، سیب درختی، زیتون، زعفران، کلزا، کنجد، گل‌محمدی، زیره، گلابی، آلبالو گیلاس، زردآلو، پسته، خرما، خیار، هندوانه و خربزه مشخص و تدوین شد.

وی با بیان اینکه بخش‌های فنی و مهندسی کشاورزی، علوم زراعی و باغی، خاک و آب، آبخیزداری و منابع طبیعی و اقتصاد و علوم اجتماعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان برای تهیه این اطلس همکاری داشتند، گفت: اطلاعات بدست آمده حاصل عملیات‌های صحرایی و آزمایشگاهی و تحلیل داده‌ها و مباحث نظری است.

سالمی، سازمان جهاد کشاورزی، شرکت آب منطقه‌ای، مهندسان و مشاوران آب و تصمیم گیرندگان بخش آب استان را از جمله کاربران این اطلس ذکر و اضافه کرد: نتایج طرح تهیه اطلس مذکور در کارگروه تخصصی آمایش سرزمین، آمار، محیط زیست و توسعه پایدار در سازمان مدیریت و برنامه ریزی اصفهان گزارش شد و به زودی در شورای برنامه ریزی استانداری جهت بررسی و تصویب ارائه می‌شود.

مجری مسئول طرح اطلس نیاز آبی گیاهان اصفهان ادامه داد: بر اساس این اطلس، هر کاربر می‌تواند توزیع مزارع و باغ‌های هر محصول را در سطح استان رصد و با توجه به اختلاف طیف رنگی، آب مورد نیاز آن محصول را در واحدهای مختلف مطالعاتی و ۲۴ شهرستان مشاهده و طبق آن برای مواردی مانند کشت محصول یا حمایت از آن، تصمیم گیری و برنامه ریزی کند.

وی با تاکید بر اینکه اصفهان در تهیه اطلس نیاز آبی محصولات کشاورزی در میان سایر استان‌ها، پیشرو است، تصریح کرد: هرچند لازم بود که این کار با این جزئیات و اطلاعات دقیق، بسیار زودتر انجام شود.

سالمی با اشاره به اینکه در این اطلس نیاز خالص آبیاری محصولات کشاورزی تعیین شده است، خاطرنشان کرد: میزان واقعی آب مورد نیاز بر اساس نوع هر محصول و آبیاری آن مانند بارانی، سطحی و قطره‌ای متفاوت است و به این میزان آب اضافه می‌شود.

وی، ضرورت‌های اجرای این طرح را خشکسالی‌ها و تغییر اقلیم در جهت گرم شدن هوا، تغییرات افزایشی در میزان آب خالص مورد نیاز گیاهان، بهنگام‌سازی داده‌های هواشناسی بمنظور لحاظ کردن خشکسالی‌های اخیر در تعیین نیاز آبی گیاهان زراعی و باغی و گسترش سطح زیرکشت محصولاتی همچون پسته، زعفران، کلزا، زیره و گل‌محمدی عنوان کرد.

سالمی افزود: در این اطلس برای هر محصول زراعی و باغی، نقشه‌ای طراحی شده که در آن نمودار نیاز آبی در مراحل چهارگانه رشد گیاه در اقلیم‌هایی که آن گیاه غالب محسوب می‌شود مشخص شده است.
استان اصفهان دارای ۵۶۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی است که به دلیل کمبود منابع آبی در زمان حاضر حدود ۲۰۰ هزار هکتار از این اراضی زیر کشت زراعی و باغی است.
بیش از ۱۸۰ هزار نفر در این بخش در استان مشغول کار هستند که ۱۲ درصد از شاغلان کشاورزی کشور را تشکیل می‌دهند.
اصفهان در تولید گل شب بو، پیاز، سیب زمینی مینی تیوبر و مبارزه با سِن گندم رتبه نخست کشور را دارد.
این استان در تولید بِه، گل محمدی و گلرنگ، رتبه دوم و در تولید قارچ، گل و گیاهان زینتی، سبزی و صیفی، سیب درختی، سیب زمینی و خربزه رتبه سوم کشوری را دارد.

۳۰۱۱/‏۶۰۲۶/‏