عفونتهای مقاوم در برابر آنتیبیوتیک، تهدیدی برای سلامت عمومی و تغذیه محسوب میشوند و بار اقتصادی به همراه دارند. برای پیشگیری از این عفونتها، درک این موضوع مهم است که چگونه باکتریهای مقاوم در برابر آنتیبیوتیک و ژنهای آنها، از غذاهای گیاهی و گوشتی به انسان منتقل میشوند. محققان در یک مطالعه جدید نشان دادهاند که چگونه غذاهای گیاهی میتوانند ابزاری برای انتقال مقاومت آنتیبیوتیکی به میکروبیوم روده باشند.
بر اساس برآورد مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، سالانه دو میلیون عفونت مقاوم در برابر آنتیبیوتیک رخ میدهند که ۲۰ درصد آنها با مصرف محصولات کشاورزی در ارتباط هستند. این نتایج، از بررسی بیمارانی به دست آمده که مستقیماً از راه مصرف گوشت، گرفتار باکتریهای مقاوم در برابر آنتیبیوتیک شدهاند. در مقابل، اطلاعات پژوهشگران در مورد تأثیر مصرف گیاهان بر گسترش باکتریهای مقاوم در برابر آنتیبیوتیک، بسیار کم است.
محققان دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در آمریکا که این مطالعه را انجام دادهاند، خاطر نشان کردند که یافتههای مطالعه آنها تأکیدی است بر اهمیت مقابله با مقاومت آنتی بیوتیکی ناشی از یک چرخه مواد غذایی کامل که علاوه بر گوشت از غذاهای گیاهی نیز منتقل میشود.
انتقال باکتریهای مقاوم در برابر آنتیبیوتیک از گیاه به انسان، میتواند به مشکلاتی مانند اسهال منجر شود که بلافاصله پس از مصرف سبزیجات به وجود میآیند. این باکتریها میتوانند برای ماهها و یا حتی سالها در روده پنهان بمانند و سپس، از روده خارج شوند و عفونتهایی مانند عفونت ادرار ایجاد کنند.
محققان آزمایشی را با کاهو روی موشها انجام دادند که انتقال باکتری ناشی از مصرف گیاهان را به همراه نداشت. آنها پس از پرورش کاهو، آن را در معرض باکتری «اشریشیا کلی» (E. coli) قرار دادند؛ سپس موشها را با آن تغذیه کردند و نمونههای مدفوع آنها را به مرور زمان مورد ارزیابی قرار دادند.
آنها متوجه شدند که تفاوتهایی در توانایی باکتریها برای سکونت در روده پس از هضم غذا وجود دارد که به عوامل گوناگونی مانند بدن میزبان و عوامل باکتریایی بستگی دارند. محققان با استفاده از درمانهای آنتیبیوتیکی و آنتی اسیدی متوجه شدند که هر دو نوع درمان، بر توانایی باکتری در زنده ماندن هنگام انتقال از معده به روده مؤثر هستند.
قرار گرفتن در معرض نوعی از آنتیبیوتیک، توانایی باکتری را برای پنهان شدن در روده موشها افزایش نداد اما به کار بردن نوع دیگری از آنتیبیوتیک موجب شد که باکتری پس از هضم غذا در روده ساکن شود. هضم باکتری به همراه غذا نیز وضعیت سکونت آن را در روده تغییر داد.
این مطالعه در نشست سالانه «انجمن میکروبشناسی آمریکا» (ASM) ارائه خواهد شد.