میانگین سن شروع مصرف مواد مخدر در کشور نسبت به گذشته کاهش یافته و گفته میشود به ۱۵ سال رسیده، شاید موضوع کنجکاوی در سن نوجوانی یا باورهای غلط درباره مصرف برخی مواد مخدر باعث این موضوع شده باشد.
سرچشمه بسیاری از آسیبهای اجتماعی بویژه اعتیاد از هم گسیختگی خانواده هاست و اغلب جرایم جامعه ریشه در اعتیاد دارد تلاش در جهت پیشگیری اعتیاد تداوم راه شهدای مبارزه با مواد مخدراست.
یکی از بخشهای بسیار مهم و تاثیرگذار درمقابله با اعتیاد، برنامههای فرهنگی است که میتوانند در آگاه سازی مردم موثر باشند و استفاده از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد گامی موثر در راستای اجرای برنامههای پیشگیری از اعتیاد دارد.
افغانستان به عنوان یکی از کشورهای اصلی در تولید و توزیع مواد مخدر به شمار میرود و همسایگی با ایران و همجواری استانهای سیستان و بلوچستان و خراسان با مرز پاکستان و افغانستان زنگ خطر و هشداری جدی برای مبارزه جدی با مواد مخدر است.
استان هرمزگان نیز به دلیل همجواری با استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان و وجود نوارساحلی اکنون به محل باراندازهای مواد مخدر تبدیل شده است.
مکانهای زیادی از جمله ساحل با یک هزار و ۲۰۰ کیلومتری ساحل استان هرمزگان هم برای قاچاق مواد مخدر استفاده میشود.
در اهمیت این مساله سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان نیز روز گذشته در نشست خبری به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر (۳۱ خرداد تا ۶ تیر) اظهار داشت: آمارها نشان میدهد اکنون هرمزگان تبدیل به محل باراندازهای مواد مخدر شده است.
به گفته عباس میرزاد، قاچاقچیان بخشی از این مواد را به استانهای کرمان و یزد و سایر استانها ترانزیت میکنند، بخش دیگر در استان مصرف میشود، این واقعیت است که تنها ۱۰ درصد مواد مخدر کشف میشود و به ۹۰ درصد دیگر دسترسی نداریم.
پیشگیری اصلی ترین راهبرد مبارزه با مواد مخدر
در اهمیت این مساله و به مناسبت روز جهانی مبارزه با سوء مصرف و قاچاق مواد مخدر نیز همایشی در همین راستا توسط دبیرخانه شورای مواد مخدر استان هرمزگان و با حضور سمنها و انجمنهای فعال این استان در سالن کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
در ابتدای این همایش دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر هرمزگان اظهار داشت: راهبرد اصلی پیشگیری و اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر اصلی ترین راهبرد در حوزه مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد محسوب میشود.
ابراهیم فرهادی نیا با اشاره به بیانات حضرت امام و مقام معظم رهبری افزود: مقام معظم رهبری فرمودند غرق کردن نسل جوان در فسادهای گوناگون و اعتیاد به مواد مخدر و شک آور یک سیاست پیاده شده استعمار و استکبار است.
وی بیان داشت: اولویتهای کاری سال جاری در خصوص مبارزه با مواد مخدر با رویکرد یاری گر هم باشیم در ۵ حوزه کاری مقابله با عرضه و امور بین الملل، حوزه فرهنگی و پیشگیری از اعتیاد، حوزه درمان و کاهش آسیب اعتیاد، حوزه صیانت اجتماعی وتوسعه مشارکتهای مردمی و حوزه مدیریتی و فرابخشی به عنوان شاکله اصلی مورد توجه قرار گرفته است.
وی ادامه داد: درحال حاضر ۱۷۰ کلینیک و مرکز اقامتی میان مدت و سرپایی در هرمزگان وجود دارد که از این تعداد در ۱۱۰ کلینیک خدمات سرپایی انجام میشود.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر هرمزگان گفت: شورای هماهنگی مواد مخدر این استان در ۳ حوزه فرهنگی و پیشگیری طرحهای مختلفی را با رویکرد توانمندسازی جامعه کارگری، دانش آموزی و دانشجویی آغاز کرده است.
فرهادی نیا در حوزه مقابله بارخورد با خرده فروشان ابرازداشت: فرهنگ سازی و اطلاع رسانی از آسیبهای استفاده از مواد مخدر و شناسایی توزیع کنندگان اصلی و خرده فروشان، اجرای طرح پاکسازی نقاط آلوده و تشکیل کارگروههای مواد مخدر از جمله راهکارهای مهم در مبارزه با این پدیده است.
وی همچنین در این همایش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در سال گذشته باندهایی که کار توزیع مواد مخدر را انجام میداد ارزش نرخی اموال و دارایی ۲ میلیارد ریال بود.
فرهادی نیا ادامه داد: متوقف کردن رشد مصرف مواد مخدر در بین جوانان و نوجوانان و تلاش برای درمان معتادان از دیگر اقدامات برای مبارزه با شیوع مواد مخدر توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر میباشد.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر هرمزگان در حوزه کاهش آسیب طرحهای مختلفی از جمله جمع آوری معتادان و ساماندهی آنها در حال انجام است.
وی برگرداندن معتادان متجاهر به استانهای خودشان، باز آموزی و توانمندسازی و اشتغال را از دیگر برنامههای حوزه پیشگیری عنوان کرد.
فرهادی نیا یادآور شد: این طرحها در حوزه آگاه سازی خانوادهها و آموزشهای پیشگیری از اعتیاد درسطح محلات، جامعه کارگری، کارمندی و بین قشرهای دانش آموزی و دانشجویی این طرحها دنبال میشود.
شیوههای برخورد با مواد مخدر نیاز به تغییر رویکرد دارد
معاون سیاسی فرمانداری بندرعباس نیز در این نشست اظهار داشت: اعتیاد به مواد مخدر یکی از مهمترین معضلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی است که عوارض ناشی از آن تهدیدی جدی برای جامعه بشری محسوب شده و موجب رکود اجتماعی در زمینههای مختلف میشود.
فرزاد ابراهیمی افزود: پیگیری دغدغههای رهبرانقلاب در نشستهای شورای اجتماعی از جمله بحث مبارزه جدی با پدیده مواد مخدر و نجات جوانان و خانوادهها از این معضل خانمان سوز بسیار جدی است.
وی ادامه داد: خلاقیت یکی از عنصرهای اصلی در حوزه مبارزه با پدیده قاچاق و مواد مخدر محسوب میشود، شیوههای برخورد با انواع مواد مخدر نیاز به تغییر رویکرد با نگاه آسیب شناسانه داریم.
به گفته معاون سیاسی فرمانداری بندرعباس، خانوادههایی که والدین آنها دارای تحصیلات مهم آکادمیک هستند و یا دارای پست و جایگاه مهم اجتماعی هستند نمیتواند دلیلی بر نداشتن اعتیاد به مواد مخدر در این خانوادهها باشد.
ابراهیمی شناسایی ضعفها در حوزه اعتیاد از دیگر راهکارهای مبارزه به مواد مخدر دانست و ادامه داد: اینکه دستهای پشت پرده دشمن خارجی را در بحث مواد مخدر بی اثر بدانیم ساده انگاری است.
وی ابرازداشت: عواقب ناشی از اعتیاد ماند طلاق، کودکان خیابانی، فقر و فحشا خانمان سوز است و این مساله مشکل اساسی در حوزه مواد مخدر و اعتیاد محسوب میشود.
معاون فرماندار بندرعباس گفت: در حوزه نرم افزاری از نظرات و نقش سمنها و انجمنهای مردم نهاد به خصوص ظرفیت بانوان بیشتر باید استفاده شود.
ابراهیمی در عین حال به تغییرات ماهوی در سمنها در راستای کمک به هدف گذاری ها و سیاستهای دولت در بحث مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد.
وی پیشنهاد کرد: سمنها و فعالان حوزه پیشگیری و سلامت در مبارزه با مواد مخدر از ظرفیت خیران و گروههای مردمی استفاده کنند.
مافیای تجاری علت پیشرفت اعتیاد در کشور
عضوهیات مدیره انجمن صنفی درمانگران اعتیاد هرمزگان نیز با اشاره به همسایگی افغانستان با ایران و لزوم نظارت جدی در حوزه ترانزیت گفت: ۹۳ درصد تولید تریاک و هرویین در افغانستان تولید میشود.
دکتر ابوالفضل گاینی با بیان اینکه در ۲۰ سال اخیر کشور ایران جزو مصرف کنندههای بالا در حوزه مواد مخدر است، اظهار داشت: علت پیشرفت اعتیاد در جوامع مختلف مافیای تجاری آن است، زیرا عرضه مواد مخدر امروز به شکلهای مدرن و صنعتی درحال پیشرفت است.
وی با اشاره به اهمیت پیشگیری در بحث اعتیاد به مواد مخدر صنعتی، گفت: مطالعات نشان داده هزینهای که برای درمان عوارض ناشی از اعتیاد استفاده میشود چندین برابر هزینهای است که برای خرید آن مواد صرف میشود.
گاینی عنوان کرد: مطالعات نشان داده در یک جامعه ۹۷ درصد مردم سالم هستند و ۳ درصد افراد در طول زندگی هرویین مصرف میکنند که از این تعداد یک درصد امکان وابسته شدن به مواد دارند.
عضوهیات مدیره انجمن صنفی درمانگران اعتیاد هرمزگان درحالی که ارگانها و دست اندارکاران بحث مواد مخدر بر روی این ۳ درصد تاکید دارند آگاهی و آموزش دو مولفه مهم در حوزه پیشگیری به سمت مواد مخدر بسیار جدی است.
سیگار دروازه ورد به اعتیاد
وی یادآور شد: و درحالی که باید جامعه سالم را حفظ کرد و اجازه نداد این درصد افراد سالم به سمت مواد مخدر بروند، زیرا مسیری که به سمت این ۳ درصد میرود از مسیر همین ۹۷ درصد است.
گاینی تصریح کرد: بسیاری از خانوادهها نمیدانند با فرزندان خود در بحث اعتیاد در چه سنی به آنها صحبت کنند مطالعات نشان داده بهترین سن آخر دبستان و اوایل راهنمایی است.
وی از سیگار به عنوان دروازه ورود به اعتیاد به مواد مخدر نام برد و افزود: شروع سیگار در سن نوجوانی است سنی که نوجوان برروی افکارها و رفتارهای خود کنترلی ندارد و هیجانهای این فرد زیاد است.
عضوهیات مدیره انجمن صنفی درمانگران اعتیاد هرمزگان اظهارداشت: مهارت آموزش نه گفتن به نوجوان کمک زیادی به پیشگیری آنها به سمت سیگار و مواد مخدر خواهد بود.
مدیرکل بهزیستی هرمزگان نیز در این مراسم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اکنون ۳۰ کمپ درمانی ترک اعتیاد مردان در این استان وجود دارد.
به گفته غلامحسین رنجبر، نخستین بار کمپ درمانی ترک اعتیاد زنان در بندرعباس راه اندازی شده که ظرفیت پذیرش ۵۰ نفر دارد.
وی با بیان اینکه همه کمپها غیردولتی هستند، افزود: همچنین اکنون ۱۶۰ تیم تخصصی اجتماع محور در محلهها وجود دارد.
استان هرمزگان از نظر کشف مواد مخدر در جایگاه سوم قرار دارد.
در سه ماه گذشته افزون بر ۱۸ تن مواد مخدر کشف شده که در همسنجی با مدت مشابه سال قبل ۲ درصد افزایش یافته است.
در این مدت همچنین ۱۵ باند قاچاق منهدم، ۲۳۳ خودرو و ۴۸ موتور سیکلت هم توقیف شد و ۶۱۷ خرده فروش دستگیر شدند.
۹۸۸۷ /۶۰۴۸