«میدل ایست آی» به نقل از یک مقام ارشد انگلیس خبر داده است که در سفر اخیر عادل الجبیر به لندن، افسر ارشد اطلاعاتی همراه او خواستار حمله محدود بریتانیا به اهداف نظامی در ایران شده است. این درخواست به فاصله کوتاهی از انصراف ترامپ از اقدام نظامی علیه ایران، پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی، صورت گرفته است. بی اعتنایی مقامات انگلیسی به این درخواست، موجب شده تا مقام اطلاعاتی سعودی با ارائه یکسری اطلاعات ساختگی دیگر، حادثه اخیر دریای عمان برای دو نفتکش را به ایران نسبت دهد، ولی این نیز ثمری نداشته و مقامات انگلیسی شواهد مذکور را جدی نگرفته اند. چه بسا سعودیها بعد از این ناکامیها در حرکتی دیگر به هم پیمان دیگرشان یعنی رژیم صهیونیستی متوسل شوند، ولی بنظر نمی رسد این رژیم هم در دوستی جعلی با سعودیها تا جایی پیش رود که بقای خود را به خطر اندازد.
تلاش سعودیها در حالی تداوم دارد که «ایران فرانت پیج» در یک افشاگری، صدای مربوط به مکالمه تلفنی دو تن از اعضای گروه تروریستی منافقین را منتشر کرده است. این مکالمه نشان می دهد که منافقین و عربستان سعودی در زمینه موضوع انفجار نفتکشها در فجیره همکاری میکنند. در این مکالمه تلفنی یکی از منافقین می گوید: «تمام تلاش هفته گذشته ما انتصاب انفجارها به رژیم (ایران) بوده، است.» این گفت وگو مدرکی مستند در زمینه همکاری عربستان با گروههای معاند و تروریستی در زمینه اتهام افکنی و عملیات فریب در خصوص ایران است. پیشتر هم رسانه های کویتی از بازداشت تعدادی از عناصر منافقین در حین خرید قایقهای تندرویی خبر داده بودند که مشابه قایقهای متعلق به سپاه پاسداران ایران است.
در کنار سعودیها، امارات نیز علیه ایران فعال بوده و آخرین پرده ی آن پرواز پهباد ساقط شده ی آمریکایی از پایگاهی در امارات است که به جاسوسی در فضای مربوط به آبهای سرزمینی ایران مشغول بود. تردیدی نیست که در این خصوص، امارات خطای بین المللی مرتکب شده، چرا که طبق حقوق بینالملل در اختیار قرار دادن پایگاه به یک دولت برای اِعمال اقدام تجاوزگرایانه علیه یک دولت ثالث، از مصادیق مفهوم «تجاوز» است. البته وزارت امور خارجه با احضار کاردار امارات هشدار لازم را در این زمینه داده است. تمامی این موارد و موارد خصمانه ی پیشین، که رژیمهای سعودی و امارات از زمان وقوع انقلاب اسلامی کشورمان انجام داده اند، گویای خوابهای پریشان آنها علیه جمهوری اسلامی است.
اقدامات خصمانه سعودیها و امارات در حالی تداوم دارد که اخیراً بن سلمان ولیعهد سعودیها در یک ژست صلح طلبانه عنوان نمود که کشورش خواهان رخ دادن جنگی در منطقه نیست. این در حالی است که او و مقامات رژیم امارات، پیشنهاد امضای توافق پیمان عدم تعرض از سوی وزیر خارجه کشورمان را بی پاسخ گذاشته اند. بنظر می رسد سعودیها و اماراتیها با سرمایه گذاری کلانی که روی ترامپ کرده اند، بی صبرانه منتظر بودند که پس از سناریوی حمله به نفتکشها و نهایتاً سرنگونی پهپاد توسط پدافند ایران، آمریکا با حمله نظامی به ایران، خوابهای پریشان آنها را تعبیر کند. ولی خودداری ترامپ از حمله، خشم آنها را بر انگیخت و بخوبی فهمیدند که روی اسب بازنده شرط بندی کرده اند. پیامهای توئیتری فعالین فضای مجازی در این کشورها و تمسخر ترامپ، حکایت از این امر دارد. برای نمونه عبدالخالق عبدا… مشاور پیشین ولیعهد ابوظبی، طی پیام توئیتری عنوان کرد: «چه مرگش شده آقای ترامپ؟ شما حساس نیستید. ما فکر کردیم شما با اوباما متفاوت هستید» ناامیدی از ترامپ است که افسر ارشد سعودیها را بسوی انگلیسی ها سوق می دهد و آن هم بی نتیجه بوده است.
بنظر می رسد اقدامات خصمانه سعودیها و اماراتیها به پایان راه رسیده و آنها آخرین تیر ترکش خود را نیز علیه ایران رها کرده اند. چنانچه ذره ای خرد و تدبیر در میان مقامات این رژیمها باقی مانده باشد، باید بدانند که ترامپ، بولتون، پومپئو و فراتر از آنها «مجتمع صنعتی – نظامی آمریکا» با پیگیری سیاست ایران هراسی، تنها بدنبال دوشیدن اعراب، باجگیری و فروش تسلیحات نظامی هستند. آنها بر این تصورند که اگر حمله ای از سوی آمریکا علیه ایران صورت گیرد، خود در امان خواهند ماند، در حالی که سرنوشت ملتهای منطقه به هم پیوسته است و تقسیم صلح و جنگ امکان پذیر نیست. آنها باید بدانند که یا همه در مسیر ثبات حرکت خواهیم کرد یا بر اثر سیاستهای آمریکا، منطقه درگیر جنگ خانمانسوز خواهد شد و همه از آن متضرر خواهند گردید. سعودیها که در مقابل پهپادهای نه چندان پیشرفته یمنیهای مظلوم اینگونه عاجزند، چگونه فکر میکنند که در صورت حمله به ایران، از اقدامات تلافی جویانه ایران که پیشرفته ترین پهباد آمریکا را بدون هیچ واهمه و تحفظی سرنگون می کند، در امان خواهند ماند؟
ایران در دویست سال گذشته تاریخ خود بخوبی نشان داده است که هرگز تهاجم نظامی علیه همسایگان خود نداشته است، ولی با اقتدار تمام در مقابل متجاوزین ایستادگی کرده است. ایران بدنبال تنش نبوده و با خویشتن داری، تدبیر و توجه به حسن همجواری، بدنبال صلح و ثبات در منطقه بوده است. پیشنهاد امضای پیمان عدم تعرض و تدابیر امنیتی منطقه ای هم در همین راستا است. ایران بخوبی می داند که کشورهای خارج از منطقه نمی توانند برای منطقه امنیت بیاورند و چنگ زدن برخی از دولتهای منطقه به ریسمان پوسیده آن، غیر از خسارت، برای آنها عایدی دیگری نخواهد داشت. امنیت منطقه تنها می تواند با همکاری کشورهای منطقه حاصل شود و تدبیر و برخورد خردمندانه سعودیها و اماراتیها در این زمینه می تواند دست نامحرمان را کوتاه کرده و امنیت کشورهای منطقه را با کمترین هزینه ممکن و بدون تحقیر، تامین کند. سخن آخر اینکه هر چند رژیمهای سعودی و امارات، رژیم صهیونیستی را در مقابل ایران به دوستی برگزیده اند، ولی باید بدانند که رژیم صهیونیستی نمی تواند دوست هیچیک از کشورهای اسلامی باشد؛ چرا که از اهداف رژیم صهیونیستی تضعیف توانمندیهای اقتصادی، نظامی و سیاسی تمامی کشورهای اسلامی است و اگر جنگی رخ دهد، در راستای همین هدف، تمامی کشورهای اسلامی ضربه خواهند خود.
** کارشناس مسایل بین المللی