مسئولین سفارت ایران پس از بیتوجهی رتکلیف و پلیس لندن به مقررات بینالمللی که بر ضرورت عدم اخلال در امور روزمره سفارتخانهها و آرامش روانی کارکنان آن تأکید دارد، بهناچار پنل هایی را مقابل درب اصلی سفارت نصبکردهاند تا جلوی دید دوربین خبرنگاران به داخل سفارت را بگیرد.
حضور ۱۷ تا ۱۸ ساعته خبرنگاران مقابل سفارت کشورمان موجب مزاحمت مراجعینی شده که علاقهای به منتشر شدن تصویرشان در رسانهها ندارند. سفیر ایران در انگلیس میگوید، مجبور شده تا دیدارهای خود در سفارت را لغو کند.
رتکلیف و برخی شبکههای فارسیزبان موردحمایت سعودی و سلطنتطلبها در لندن با انتشار تصاویری از زوایای خاص تلاش سیستماتیکی برای القای این امر داشتهاند که سفارت با نصب پنل، دور رتکلیف را دیوار کشیده است. این در حالی است که او در طول یک هفته گذشته به فاصله نیم متری پلههای سفارت، پشت پنل ها بساط اعتراضی برپا کرده و به اصطلاح برای آزادی نازنین زاغری کمپین تبلیغاتی به راه انداخته است. درواقع او و همراهانش در حالی نیمی از عرض پیادهرو را اشغال کردهاند که حتی طبق قوانین داخلی انگلیس، این کار سد معبر و بنا به تفسیر پلیس جرم تلقی میشود.
همچنین کنوانسیون وین درباره روابط دیپلماتیک، دولت پذیرنده (انگلیس) موظف میکند نهتنها امنیت، بلکه آرامش سفارتخانهها و کارکنان آنها را تأمین نماید.
در ماده ۲۲ بهطور مشخص قیدشده است: دولت پذیرنده وظیفه خاص دارد کلیه تدابیر لازم را بهمنظور اینکه اماکن مأموریت مورد تجاوز و خسارت قرار نگیرند و به آرامش و جایگاه آن لطمهای وارد نشود، اتخاذ کند. این کنوانسیون همچنین در آئیننامه اجرایی پلیس لندن که مسئولیت حفاظت از سفارت ایران را بر عهده دارد منعکسشده است.
سفیر ایران در انگلیس هفته گذشته در نشست توجیهی با نمایندگان ۲۵ روزنامه و رسانه اصلی این کشور گفت، حق شهروندی رتکلیف برای اعتراض و آزادی بیان را کاملاً به رسمیت میشناسد اما معتقد است که این کار طوری انجام شود که مانع فعالیتهای روزمره سفارت نشود.
حمید بعیدی نژاد افزود، آقای رتکلیف در اعلام اعتراضش بسیار آزاد است و اکنون حدود ۱۷ تا ۱۸ ساعت در شبانهروز به رسانهها دسترسی دارد ولی حقوق سفارت را در سایه سکوت پلیس نقض کرده است.
وی همچنین اضافه کرد که انتخاب تاریخ این اعتراض از سوی آقای رتکلیف بسیار نگرانکننده است و همزمان با دو رویداد مهم یکی انتخاب نخستوزیر جدید انگلیس و دیگری افزایش تنشها در منطقه انجامگرفته است.
بعیدی نژاد به نقش دو نفر از نامزدهای نخستوزیری یعنی بوریس جانسون و جرمی هانت، وزرای خارجه سابق و فعلی در قضیه خانم زاغری اشاره و خاطرنشان کرد ظن آن میرود که با توجه به اعلام حمایتهای صریح آقای رتکلیف از یکی از نامزدها و تقبیح یکی دیگر از نامزدها در مصاحبههای متعدد خود در جلوی سفارت، اینجا یک بازی سیاسی با وجهالمصالحه قرار دادن سفارت ایران در جریان باشد.
وی در ادامه و با نمایش دادن یک ایمیل از آقای رتکلیف به تاریخ ۸ ماه می ۲۰۱۷ به خبرنگاران گفت که نامبرده در ایمیل مذکور از سفیر ایران بابت پیشنهاد اعطای ویزا و سفر به ایران تشکر کرده اما به دلیل انتخابات آن سال در ایران گفته است که سفر خود را به تأخیر میاندازد.
سفیر ایران توضیح داد که در آن زمان برای کمک به وی جهت ملاقات با خانواده، ایران با عزیمت وی به ایران موافقت نمود که بهر علتی وی مایل به انجام سفر نگردید. از آن زمان به بعد وی درخواست رسمی از ایران برای سفر به ایران نداشته است. اگر چنین قصدی دارد مانند دیگر اتباع انگلیسی باید با مراجعه به بخش کنسولی سفارت درخواست روادید نماید که این درخواست از سوی ایران بررسی خواهد شد و پاسخ مقتضی به وی داده خواهد شد.
بعیدی نژاد همچنین به یادداشت آقای رتکلیف اشاره کرد که از استرداد پاسپورت انگلیسی دختر ایشان گابریلا تشکر میکرد، گفت این تأییدی است بر اینکه موضوع سفر دختر ایشان به انگلیس موضوعی خانوادگی و تابع تصمیم و توافق بین ایشان و همسرشان است.
سفیر کشورمان امروز در نهمین روز تحصن رتکلیف با انتشار پیامی به زبان انگلیسی که به نظر میرسد، مسئولان دولت لندن را خطاب قرار داده در توئیتر نوشت: از ابتدای شروع این تحصن از او و مقامات انگلیسی فقط خواستیم که هم او و هم مقامات این کشور به قانون احترام بگذارند و او به اعتراض در خیابان مقابل سفارت ادامه دهد، نه اینکه ورودی سفارت توسط او مسدود شود.
یک سخنگوی پلیس لندن هفته گذشته در پاسخ به سوال ایرنا درباره تحولات مقابل سفارت ایران ادعا کرد چون معترضان بیرون سفارت و در مکان عمومی هستند، هیچ تخلفی صورت نگرفته و کسی هم دستگیر نشده است. او حاضر به پاسخگویی درباره نگرانی مسئولان سفارت ایران نشد و گفت، ما توضیح بیشتری دراینباره نخواهیم داد.
برخلاف آنچه در رسانهها درباره اعتصاب غذای رتکلیف ادعا میشود، او هنگام صرف نوشیدنی و کیک دیدهشده است. وی همچنین به خبرنگاران و تصور برداران خط میدهد که چه گونه و از چه زاویهای از او تصویربرداری کنند تا با اهداف وی برای مظلومنمایی بیشتر سازگار باشد.
حالا با سکوت مقامات انگلیس و ادامه نافرمانیهای مدنی رتکلیف، بیم آن میرود که او تحت عنوان تلاش برای آزادی همسرش، اهداف دیگری را مقابل سفارت کشورمان دنبال میکند.
سفیر ایران در این باره میگوید: برای من جای سوال دارد که اگر شخص دیگری تلاش میکرد که در ورودی دیگر سفارتخانهها را مسدود کند، انگلیس چه برخوردی صورت میداد؟