بیرجند - ایرنا - مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: مطالعات تکمیلی آب «کارست» در شهرستان‌های بشرویه و طبس خراسان جنوبی در دست انجام است.

رضا شهبازی یکشنبه شب در شورای معادن خراسان جنوبی افزود: مطالعات اولیه آب‌های کارست در خراسان جنوبی از سه سال گذشته آغاز شده و مکان یابی اجرای این طرح انجام شده است.

وی بیان کرد: برای انجام مطالعات تکمیلی آب‌های کارست در خراسان جنوبی امسال به ۲ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم تا بتوانیم طی یک سال آینده به نتیجه قابل قبولی در این استان برسیم.

شهبازی با بیان اینکه با توجه به اقلیم خراسان جنوبی تأمین آب دغدغه اساسی در این استان است، اضافه کرد: با توجه به شرایطی که تاکنون در کشور رخ داد تغییرات اقلیمی محتمل است که در این شرایط توجه به منابع آبی پایدار ضروری است.

وی با تاکید بر اینکه اولویت نخست ما برای انجام مطالعات آب‌های کارست در خراسان جنوبی به دلیل ظرفیت‌های این استان بود، افزود: آب‌های کارستی یک ظرفیت است و اگر بخواهیم یک استان داخلی در زمینه انجام مطالعات آب‌های کارستی انتخاب کنیم حتماً اولویت شماره یک ما خراسان‌جنوبی خواهد بود.

مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور ادامه داد: این احتمال وجود دارد که خراسان‌جنوبی نه تنها در زمینه آب کارستی بلکه در زمینه آب‌های ژرف یک پتانسیل خوبی باشد.

شهبازی با اشاره به وجود ۲ گسل بسیار مهم نایبند و نهبندان در استان خراسان‌جنوبی هم گفت: این دو گسل از گسل‌های بنیادی هستند که از شمال تا جنوب امتداد یافته و شاید ظرفیت خوبی در زمینه آب‌های کارست داشته باشند که از سمت کشور افغانستان به منطقه سرازیر هستند.

وی اظهار داشت: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور برای اولین بار موفق به کشف آب‌های کارستی در کشور شد و گاهاً این آب‌ها از مرزها در حال خروج از کشور هستند و باید برای جلوگیری از خروج و استفاده بهینه از آنها برنامه ریزی کرد.

به گفته شهبازی، آب‌های کارستی به آب‌هایی اطلاق می‌شود که در سازندهای سخت کربناتی (آهکی و دولومیتی) بر اثر انحلال و شکستگی در طول زمان زمین شناسی تجمع پیدا می‌کنند که غار علیصدر همدان یک نمونه بارز آن است.

وی عنوان کرد: با توجه به کیفیت بسیار خوب آب‌های کارست امکان تأمین آب شرب خراسان جنوبی از این منابع آبی وجود دارد، مناطق مرزی کشور را برای مطالعات آب کارستی در اولویت قرار دهد تا از خروج این آب از مرزها جلوگیری کنیم.

مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با اشاره به اینکه منابع آب کارستی از جمله منابع حیات‌بخش و استراتژیک کشور در زمینه کاهش بحران آب است، اضافه کرد: سایت مشهد - کلات به دلیل پتانسیل نسبتاً بالای آب‌های کارستی برای انجام مطالعات پایلوت انتخاب شد و تا این مرحله به نتایج خوبی رسیده‌ایم.

۷۵۵۶*۶۰۵۴