استفاده برخی از مردم از اب های این اب انبارها موجب شد تا مسؤولان اردکان در نشستی به همین بهانه، دور هم جمع شوند تا ضمن بررسی این معضل، راهکارهای برون رفت از آن را مطرح کنند.
فرماندار اردکان در این نشست با بیان اینکه آب انبار با معماری زیبایش، یادگار نیاکان آینده نگر و خوش فکر مردمان کویرنشین است که با آن آب را ذخیره و استفاده میکردند که لازم است در جهت حفظ و نگهداری آن کوشا بود افزود: با افزایش جمعیت و استفاده مردم از آب انبارها که بعضاً غیربهداشتی است مشکلاتی را به وجود آورده است.
بهروز شهابی زاد تصریح کرد: مردم اردکان هنوز به این آگاهی نرسیدهاند که آب انبارها فقط در صورتی قابل استفاده است که به مرحله بحرانی و احیاناً قطعی آب انتقالی رسیده و آن هم پس از جوشاندن و مراحل کلرزنی و کاملاً بهداشتی استفاده شود.
وی اظهار داشت: اداره میراث فرهنگی موظف است که میراث گذشتگان را مرمت و احیا کند ولی این دلیل نمیشود که آب آن قابل شرب باشد چرا که نوشیدن آن باعث شیوع بیمارهای همه گیر خواهد شد.
سرپرست مرکز بهداشت اردکان نیز علت عدم استفاده از آب آب انبارها را نشت آلودگی فاضلاب در صورت شکستگی در سازه آن عنوان کرد و افزود: شستشوی صحیح، اصولی و مستمر آب انبارها به ندرت انجام میشود که این امر باعث تجمع رسوبات و لجن در بستر و حتی بخشی از بدنه شده که رشد و تکثیر عوامل بیماری زا را فراهم میسازد.
محمدرضا اعلایی اظهار داشت: با توجه به ساختار این سازهها امکان ورود عوامل بیماری زا از طریق بادگیرها و روزنهها همچون افتادن حیوانات مختلف نظیر گربه، مار، موش، مارمولک و متلاشی شدن اجساد آنها در آب انبارها ورود برخی عوامل بیماری زا نظیر اسپور قارچها، برخی عوامل میکروبی و شیمیایی و… از طریق هوا به دلیل لزوم تهویه این آب انبارها بعضاً آب گیری توسط آب ناسالم و آلوده و… وجود دارد.
وی ادامه داد: احتمال خطرات ناشی از حملات افراد مخرب به دلیل سهولت دسترسی به مخزن و نداشتن نگهبان یا صاحبان موقوفه، نیز عدم گندزدایی مداوم و ناپایدار بودن مواد گندزدا و ماندگاری طولانی آب، امکان رشد و تکثیر عوامل میکروبی و بیماری زا و متعاقب آن بروز و شیوع بیماریهای منتقله از طریق آب نظیر وبا، حصبه و… را همانند دهههای گذشته فراهم مینماید.
سرپرست مرکز بهداشت شهرستان اردکان اظهار داشت: با توجه به انجام آزمایشات متعدد بر روی آب آب انبارها در سالهای قبل اکثر آنها دارای آلودگی میکروبی بودهاند و به دلیل نداشتن متولی و یا قبول مسئولیت آب انبار از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی، باعث مختل شدن امر نظارت و در صورت لزوم برخورد قانونی از طرف مرکز بهداشت فراهم نموده است.
اعلایی گفت: با توجه به اینکه در سالهای اخیر در شهرستان اردکان توسط اداره آب و فاضلاب ایستگاههای برداشت آب سالم و بهداشتی در دسترس عموم قرار گرفته، استفاده از آبهای نامطمین جهت شرب نظیر آب انبارها غیرضروری بوده و با حفظ بعضی از نکات بهداشتی میتوان از این سرمایه و میراث ارزشمند فرهنگی در مواقع بحران و خشکسالی با نظر کمیته ایمنی آب استفاده شود که در آن موقع موضوع نظارتهای بهداشتی با جدیت هر چه تمام تر به مرحله اجرا در میآید.
اردکان، ۱۰۸ اب انبار دارد که ۶۲ مورد آن به ثبت ملی رسیده و ۵۵ مورد آن آبگیری شده است.
مرکز شهرستان ۹۸ هزار نفری اردکان در ۶۰ کیلومتری شمال شهر یزد قرار دارد.
۷۵۴۴/ ۶۱۹۷