سال زراعی جاری بیش از ۳۹۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان همدان زیر کشت گندم رفته است و پیش بینی میشود از این میزان ۶۸۲ هزار تن گندم به صورت آبی و دیم برداشت شود.
بر اساس برنامه ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی سطح زیر کشت گندم آبی در استان همدان ۶۹ هزار و ۵۰۰ هکتار و برای گندم دیم نیز ۳۲۳ هزار هکتار اعلام شده است.
با یادآوری این نکته که همدان سال گذشته در برداشت محصول گندم رتبه برتر کشوری را کسب کرد، پیش بینی شده است بیش از ۶۵۰ هزار تن گندم در سال جاری در استان تولید و ۵۶۶ هزار تن به صورت تضمینی خریداری شود.
این در حالی است که نرخ خرید تضمینی گندم توسط دولت برای هر کیلوگرم ۱۷ هزار ریال تعین شده و به گفته مسئولان سازمان جهاد کشاورزی، کشاورزان برای تولید هر کیلوگرم از این محصول به صورت دیم ۱۶ هزار و ۲۰۰ ریال و برای گندم آبی ۱۵ هزار و ۵۰۰ ریال هزینه میکنند و دستمزد کشاورزان برای هر کیلوگرم گندم در یکسال ۸۰۰ ریال است.
در این میان نگرانی از جایی آغاز میشود که دلالان و واسطهها نیز از این فرصت استفاده کرده و در انتظار آغاز فصل برداشت گندم هستند تا محصول کشاورزان را با پرداخت بهایی بالاتر از نرخ خرید تضمینی خریداری کنند.
برخی از کشاورزان از رقم نرخ خرید تضمینی گندم که توسط دولت مصوب و اعلام شده گلایه مندند و معتقدند هر کیلوگرم یونجه در لحظه برداشت ۲۰ هزار ریال خرید و فروش میشود و این بهای غذای دام است و واسطهها نیز رقمی معادل ۲۲ هزار ریال را برای هر کیلوگرم گندم پیشنهاد دادهاند.
باید گفت، کشت محصول گندم در کشور از وضعیت بسیار خوبی برخوردار است و با وجود سیل ابتدای سال، پیش بینی میشود که بیش از ۱۴.۵ میلیون تن گندم در کشور برداشت شود که این میزان افزایش ۱.۵ برابری را نسبت به سال گذشته متصور است.
برخی کارشناسان به تجربه تلخ سالهای ۹۱ و ۹۲ که میزان خرید تضمینی گندم کاهش یافت، اشاره و یادآوری میکنند که در آن تاریخ کشاورزان به دلیل نبود توجیح اقتصادی فروش تضمینی گندم، محصول خود را به واسطهها عرضه کردند.
تاکید بر جلوگیری از خروج گندم با کیفیت استان
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان در همین ارتباط امروز سه شنبه در جلسه اعضای کارگروه هماهنگی خرید تضمینی گندم استان همدان، بر جلوگیری از خروج گندمهای مرغوب به خارج از استان تاکید کرد و گفت: نباید فضایی ایجاد شود که گندمهای مرغوب از استان خارج شود.
ظاهر پورمجاهد با بیان اینکه همه باید با هماهنگی و انسجام تلاش کنیم خرید تضمینی گندم به خوبی در استان انجام شود ادامه داد: باید حذف واسطهها به طور جدی دنبال شود و شرکت غله و تعاون روستایی تا جایی که میتوانند مراکز خرید را توسعه دهد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان اظهار داشت: مراکز خرید به ویژه در کانونهای تولید گندم توسعه یابد و در این زمینه سعی شود پیشگیرانه عمل شود.
وی تأکید کرد: براساس دستورالعمل خرید تضمینی گندم تا حد امکان از ذخیرهسازی گندم در فضاهای باز جلوگیری شود.
پورمجاهد با اشاره به آغاز برداشت گندم خاطرنشان کرد: در ایام خرید تضمینی گندم کمیسیونهای خرید باید در روزهای تعطیل فعال باشند و ساعات خرید گندم از ساعت ۷ صبح تا ۹ شب باشد اما در مراکزی که با ازدحام و صف طولانی مواجه میشوند با هماهنگی تا ساعت ۱۲ شب خرید صورت بگیرد.
۲۵ مرکز خرید تضمینی گندم آماده تحویل
مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۳ همدان نیز در این جلسه گفت: ۲۵ مرکز خرید تضمینی گندم در استان آماده خرید گندم از کشاورزان است.
علی رحمانی فر اظهار داشت: قیمت خرید تضمینی گندم ۱۷ هزار ریال است و برای ممانعت از ورود دلالان به خرید گندم خرید توافقی نیز در نظر گرفته شده است بهطوریکه در این روش خرید گندم فقط توسط تشکلهای صنفی و کارخانهجات آرد و ماکارانی و تنها از طریق سامانه و پهنهبندی خریداری میشود.
وی با بیان اینکه واگذاری سه مرکز خرید گندم به بخش خصوصی تصویب شده است، افزود: ۲ مرکز هر کدام با ۳۰ هزار تن ظرفیت در «چایان» و «کرفس» و سیلوی شهیدان زارعی به بخش خصوصی واگذار شده که باید با کد جدید خرید تضمینی انجام دهند.
به گزارش ایرنا، همدان یک هزار و ۹۵۰ هکتار وسعت دارد که ۴۶ درصد اراضی آن منابع طبیعی، ۳۳ درصد زراعی، ۳.۷ درصد باغ و حدود ۱۳.۱ درصد آن نیز آیش است.
این استان در بخش کشاورزی ۱۱۵ هزار بهره بردار دارد و ۲۶ درصد اشتغال آن به این حوزه اختصاص مییابد.
افزون بر ۲۲ درصد از ارزش افزوده و ۲۶ درصد اشتغال استان همدان مختص بخش کشاورزی است و ۴۰۳ هزار هکتار از اراضی زراعی استان دیم و ۲۳۳ هزار هکتار آبی هستند.
۷۵۲۳/۲۰۹۰