محمد کاظمی نسب روز سه شنبه در حاشیه بازدید از اداره آب منطقهای ابرکوه به ایرنا اظهار کرد: به رغم افزایش بارندگی ها در سال آبی ۹۸ - ۹۷ باید به این نکته توجه کرد که زیان انباشته شده ناشی از تداوم پدیده خشکسالی در ۲ دهه گذشته، ذخایر آبی منطقه با تراز بسیار منفی روبروست که به آسانی هم قابل جبران نیست.
فرماندار ابرکوه با اشاره به افت سطح آبهای زیرزمینی منطقه ضمن هشدار به برخی کشاورزان در برداشت غیرعلمی از تعدادی چاهها، افزود: بهترین راهکار استفاده از منابع آب توسعه طرحهای آبیاری نوین بارانی، قطرهای و نواری است.
کاظمی نسب اظهار کرد: کشاورزان برای آبیاری مزارع و باغها در ساعت اولیه صبح و عصرها (غیر از پیک بار شبکه برق) استفاده کنند.
زمان پیک بار در شبکه برق ۱۲ الی ۱۶ و ۲۰ الی ۲۱ و متناسب با شرایط اقلیمی و پایداری شبکه برق مناطق مختلف استان یزد اعلام شده است.
وی با بیان اینکه بهره برداران از تسهیلات طرح خاموشی چاههای کشاورزی وزارت نیرو استفاده کنند، خاطرنشان کرد: کشاورزان در زمان پیک مصرف برق (ساعت ۱۲ تا ۱۶) چاههای کشاورزی خود را خاموش و از ۲۰ ساعت برق رایگان نیز بهره مند شوند.
رئیس شورای حفاظت آب ابرکوه ادامه داد: برای مدیریت در برداشت آب از ۶۶۲ حلقه چاه کشاورزی شهرستان تاکنون بیش از ۹۰ درصد چاه ها به سامانه هوشمند تجهیز شده است.
کاظمی نسب اضافه کرد: با اجرای طرح خاموشی چاههای کشاورزی سال گذشته و نصب ۹۰ درصد کنتور هوشمند بر روی چاهها برداشت سالانه آب از ۱۵۷ میلیون مترمکعب به ۱۴۰ میلیون مترمکعب کاهش یافت.
وی تصریح کرد: اجرای ۵۰۰ هکتار از باغها و اراضی به سیستم آبیاری تحت فشار، توسعه کاشت محصولات گلخانهای، زعفران و پسته در سال زراعی جاری برای استفاده بهینه از آب در دستور کار مسئولان جهاد کشاورزی قرار دارد.
فرماندار ابرکوه اضافه کرد: در اجرای ۲ مرحله طرح خاموشی چاههای کشاورزی و مصوبات شورای حفاظت آب در سال گذشته ۱۷.۴ میلیون مترمکعب آب در حوزه کشاورزی صرفه جویی شد.
به خاطر تداوم خشکسالی و کاهش نزولات جوی در ۴۰ سال گذشته از مجموع ۹۱ رشته قنات ابرکوه هم اکنون ۱۳ رشته جاری و مابقی خشک شده است.
این مسئول تصریح کرد: ۲ سال گذشته برای ۱۷۰ درخواست مالکان چاه کشاورزی که با مشکل بی آبی و یا کم آبی روبرو شدند، مجوز جابه جایی محل چاه صادر شد که این موضوع ناشی از تداوم پدیده خشکسالی است.
فرماندار ابرکوه تاکید کرد: با مصوبه شورای حفاظت منابع آب و با هدف مدیریت برداشت و حفظ منابع آبی موجود، امسال هم برداشت این ماده حیاتی به صورت تحویل حجمی انجام خواهد شد.
برای مدیریت برداشت و بهرهوری بهتر در بخش کشاورزی با حمایت و کمکهای بلاعوض دولت چهار هزار هکتار از باغها و اراضی زراعی ابرکوه از سال ۱۳۷۳ تاکنون به سیستم آبیاری نوین تجهیز شده است.
سالانه ۱۵۰ میلیون مترمکعب از منابع آبهای زیر زمینی دشت ابرکوه برداشت میشود که ۸۴ درصد آن در بخش کشاورزی و بقیه صرف شرب، بهداشت و صنعت میشود.
۳۵ درصد اشتغال شهرستان ابرکوه با وجود مشکل کم آبی وابسته به فعالیتهای کشاورزی، دامداری و دامپروری است و هشت هزار خانوار از این طریق امرارمعاش میکنند.
منابع آبی ۱۵ هزار هکتار باغها و اراضی زراعی ابرکوه ۱۴۰ میلیون مترمکعب است که ظرف ۱۰ ماه از ۶۶۲ حلقه چاه و ۱۱ رشته قنات تأمین میشود.
سالانه ۲۰۰ هزار تن محصول کشاورزی و دامی در این شهرستان تولید میشود.
مرکز شهرستان ۵۵ هزارنفری ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
۷۵۴۰/ ۲۰۴۷/