یزد - ایرنا - یکی از ناشران اردکان گفت: دیوان نویافته حیدر شیرازی ، شاعر گمنام هم عصر حافظ در این شهرستان تصحیح شد.

اسماعیل ثقفی روز سه شنبه به ایرنا افزود: حیدر شیرازی که در برخی منابع از او با عنوان "حیدر یزدی" و "حیدر بقال" هم نام برده‌اند، از شاعران سده هشتم و هم دوره با حافظ شیرازی بود و از شواهد و قراین بر می‌آید که با خواجه حافظ مراوده و هم صحبتی نیز داشته است.

وی اضافه کرد: این شاعر شیرازی مدتی از عمر خود را در زمان حکومت نصرت الدین شاه یحیی (۷۴۴-۷۹۵ ه. ق) بر یزد، در این شهر گذرانده و ستایشگر این حاکم مظفری بوده است.

مدیر انتشارات آرتاکاوا تصریح کرد: از حیدر شیرازی تاکنون مجموعه شعر "مونس الارواح" که تک نسخه آن در کتابخانه موزه بریتانیا و میکروفیلم آن در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نگه داری می‌شود به همت استاد سید علی میرافضلی چاپ و منتشر شده است، محققان پیش از این احتمال می‌دادند که اشعار و مجموعه‌های دیگری از این شاعر وجود دارد که تاکنون ناپدید مانده است.

این شاعر و ناشر اردکانی در ادامه افزود: از مدت‌ها پیش هنگام بررسی و تتبع در جُنگ ها و مجموعه‌های خطی و گردآوری دیوان شعرای یزدی به منظور تحقیق و پژوهش در تاریخ ادبیات یزد، به ۲ نسخه خطی از دیوان غزل‌های حیدر شیرازی (کتابت شده در قرن نهم هجری) برخوردیم که مشتمل بر بیش از ۲۰۰ غزل منتشر نشده از این شاعر است.

ثقفی اظهار داشت: نظر به اهمیت ارائه و انتشار متن منقّح و معتبر از دیوان اشعار این شاعر، که در بازشناسی فضای ادبی عصر حافظ و تأثیرگذاری و احتمالاً" اثرپذیری حافظ از این شاعر گمنام شیرازی اهمیت بسزایی دارد، بعد از بازنویسی و مقابله اشعار دو نسخه، در حال تحقیق بر روی جنبه‌های گوناگون شعر وی و ویژگی‌های سبکی اشعار او هستیم که به یاری خدا در آینده نزدیک دیوان منقح و مضبوط اشعار این شاعر یزدی / شیرازی سده هشتم برای چاپ و انتشار آماده خواهد شد.

وی در ادامه غزلی از این شاعر شیرازی را برای انتشار در اختیار خبرگزاری ایرنا قرار داد.

لازم به یادآوری است که تا پیش از این گمان می‌رفت که این غزل از حافظ است.

از جمله در دیوان خطی حافظ ممهور به مُهر شاه جهان که از سوی انجمن آسیایی کلکته معرفی شده بود این شعر از حافظ قلمداد می‌شد که اکنون مشخص شده از حیدر شیرازی است.
ثقفی همچنین اظهار داشت: در آینده نزدیک در مقاله‌ای به معرفی مبسوط دو نسخه خطی دیوان حیدر شیرازی و ویژگی‌های سبکی و ادبی غزلیات او خواهیم پرداخت.

(غزلی از حیدر شیرازی شاعر همعصر حافظ)

بحمدالله که بازم دیدن رویت میسّر شد
ز خورشید جمالت دیده بختم منوّر شد

به صورتخانه دل روز تنهایی خیالت را
بدان صورت که با خود نقش می‌بستم مصوّر شد

مرا از لطف تا بر سر فکندی سایه رحمت
همای بخت و دولت بر سر من سایه‌گستر شد

نوید مقدمت دادند و دادم جان به شکرانه
که ای نم موجب عیش دل اندوه پرور شد

ز روی مردمی جانا قدم بر چشم "حیدر" نه
که جایت در درون دیده روشن مقرر شد

مرکز شهرستان ۹۸ هزار نفری اردکان در ۶۰ کیلومتری شمال شهر یزد قرار دارد.

۷۵۴۴/ ۲۰۴۷/‏