در سال ۱۹۲۹ چند کشور به هم سنجاق شدند تا یک کشور جدید به نام یوگسلاوی به وجود بیاید. اما عمر یوگسلاوی به ۷۰ سال هم نرسید و در دهه ۹۰ دچار فروپاشی شد. از دل یوگسلاوی کشورهای مختلفی به وجود آمدند و تا همین چند سال پیش هم روند تجزیه این کشور ادامه داشت. کرواسی، بوسنی و هرزهگوین، مقدونیه، مونتهنگرو و اسلوونی کشورهایی بودند که با جدا شدن از یوگسلاوی به کشورهای مستقل تبدیل شدند اما میراث اصلی این کشور بزرگ، به صربستان رسید.
والیبال جهان تا سالها در انحصار قدرت کشورهای اروپای شرقی بود اما در میان آنها یوگسلاوی تیمی پرآوازه محسوب نمیشد. تازه پس از فروپاشی این کشور بود که والیبال صربستان اوج گرفت. در سالهایی که یوگسلاوی کشوری بزرگ محسوب میشد، تیم ملی این کشور فقط یک بار توانست سهمیه حضور در المپیک را به دست بیاورد ولی پس از فروپاشی، مدال طلای المپیک ۲۰۰۰ سیدنی به این کشور رسید. صربستان در هزاره سوم میلادی توانسته خود را به عنوان یکی از قدرتهای والیبال اروپا معرفی کند.
ایگور کولاکوویچ سرمربی تیم ملی ایران که خود اهل مونتهنگرو یکی از کشورهای جدا شده از یوگسلاوی است، از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴ هدایت تیم ملی صربستان را بر عهده داشت. والیبال صربستان در دوران هدایت کولاکوویچ تغییرات زیادی به خود دید و نسل بازیکنانی که قهرمانی در المپیک را تجربه کرده بودند به تدریج به سن بازنشستگی رسیدند و جوانهایی به جای آنها وارد تیم ملی شدند که در سالهای اخیر هرکدام به یک ستاره بزرگ تبدیل شدهاند و افتخاراتی هم برای این کشور به دست آوردهاند.
صربستان در دوران حضور کولاکوویچ، مدال برنز قهرمانی جهان ۲۰۱۰، دو نقره و یک برنز لیگ جهانی، یک طلا و یک برنز قهرمانی اروپا و یک برنز جام قهرمانان بزرگ جهان را به دست آورد. پس از جدایی کولاکوویچ، نیکلا گربیچ هدایت صربستان را بر عهده گرفت و افتخارات دیگری با این تیم کسب کرد. صربستان و گربیچ در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ مدالهای نقره و طلای لیگ جهانی و در سال ۲۰۱۷ مدال برنز قهرمانی اروپا را به دست آوردند. این تیم پارسال در نخستین دوره لیگ ملتهای والیبال نیز به مقابل پنجم دست یافت.
تیم ملی والیبال صربستان در حال حاضر با ۱۱۰ امتیاز در رده دهم ردهبندی فدراسیون جهانی و دو پله پایینتر از ایران قرار دارد. در پایان هفته چهارم لیگ ملتها، صربستان با ۵ برد و ۱۴ امتیاز در رده یازدهم جدول ردهبندی است و شانسی برای صعود به مرحله نهایی ندارد.
والیبال ایران و صربستان روابط خوبی با هم دارند. علاوه بر حضور مربیان زیادی از این کشور در تیمهای ملی ایران، روابط خوب میان دو فدراسیون هم باعث شده است که تیم ملی ایران بارها برای برگزاری مسابقات تدارکاتی راهی صربستان شود. میلوارد کیاچ، زوران گائیچ و اسلوبودان کولاکوویچ سرمربیان اهل صربستان بودهاند که در سالهای اخیر تیم ملی ایران را هدایت کردهاند. یووتسا ستکوویچ هم چند سال هدایت تیمهای پایه ایران را بر عهده داشت و بسیاری از بازیکنان نسل طلایی والیبال ایران زیر نظر او پرورش یافتند.
افتخارات تیم ملی والیبال صربستان
المپیک: ۱ طلا و ۱ برنز
قهرمانی جهان: ۱ نقره و ۱ برنز
جام جهانی: ۱ برنز
جام قهرمانان بزرگ جهان: ۱ برنز
لیگ جهانی: ۱ طلا، ۵ نقره و ۳ برنز
قهرمانی اروپا: ۲ طلا، ۱ نقره و ۸ برنز
تاریخچه رویاروییهای والیبال ایران و صربستان
نخستین جدال والیبالی دو کشور در سال ۱۹۷۰ برگزار شد، در دورانی که هنوز کشوری به نام یوگوسلاوی وجود داشت. سالها بعد که دو تیم دوباره به مصاف هم رفتند، یوگوسلاوی به تاریخ پیوسته بود و صربستان یکی از قدرتهای والیبال جهان محسوب میشد. در سال ۲۰۱۱ صربستان با کولاکوویچ قهرمان اروپا شده بود و ایران با خولیو ولاسکو قهرمان آسیا و هر دو به جام جهانی رسیده بودند. اما در جام جهانی ایران بود که شگفتیساز شد و صربستان را شکست داد. این کشور نخستین تیم بزرگ خارج از قاره آسیا بود که شکست مقابل والیبال ایران را تجربه میکرد.
ایران و صربستان در طول تاریخ ۱۰ بار به مصاف هم رفتهاند که سهم ایران ۴ برد و سهم صربستان ۶ پیروزی بوده است. مسابقات ایران و صربستان معمولاً با نتیجه بسیار نزدیکی تمام شده است. از این ۱۰ بازی، ۶ مسابقه با نتیجه سه بر دو و فقط یک بازی با نتیجه سه بر صفر به پایان رسیده است.
نتایج مسابقات تیمهای ملی والیبال ایران و صربستان
قهرمانی جهان ۱۹۷۰، ایران ۲ - صربستان ۳
جام جهانی ۲۰۱۱، ایران ۳ - صربستان ۲
انتخابی المپیک ۲۰۱۲، ایران ۰ - صربستان ۳
لیگ جهانی ۲۰۱۳،، ایران ۲ - صربستان ۳
لیگ جهانی ۲۰۱۳،، ایران ۳ - صربستان ۲
قهرمانی جهان ۲۰۱۴، ایران ۳ - صربستان ۱
لیگ جهانی ۲۰۱۶،، ایران ۱ - صربستان ۳
لیگ جهانی ۲۰۱۶،، ایران ۳ - صربستان ۲
لیگ جهانی ۲۰۱۷،، ایران ۱ - صربستان ۳
لیگ ملتها ۲۰۱۸، ایران ۲ - صربستان ۳
برنامه و نتایج مسابقات تیم ملی والیبال ایران در لیگ ملتهای والیبال ۲۰۱۹
هفته نخست، میزبان چین
جمعه ۱۰ خرداد: ایران ۳ - ایتالیا ۱
شنبه ۱۱ خرداد: ایران ۳ - چین ۰
یکشنبه ۱۲ خرداد: ایران ۳ - آلمان ۰
هفته دوم، میزبان ژاپن
جمعه ۱۷ خرداد: ایران ۲ - برزیل ۳
شنبه ۱۸ خرداد: ایران ۳ - آرژانتین ۱
یکشنبه ۱۹ خرداد: ایران ۳ - ژاپن ۰
هفته سوم، میزبان ارومیه ایران
جمعه ۲۴ خرداد: ایران ۳ - کانادا ۰
شنبه ۲۵ خرداد: ایران ۳ - لهستان ۲
یکشنبه ۲۶ خرداد: ایران ۳ - روسیه۰
هفته چهارم، میزبان اردبیل ایران
جمعه ۳۱ خرداد: ایران ۳ - پرتغال ۱
شنبه اول تیر: ایران ۳ - استرالیا ۰
یکشنبه دوم تیر: ایران ۰ - فرانسه ۳
هفته پنجم، میزبان بلغارستان
جمعه ۷ تیر: ایران - صربستان، ساعت ۱۸:۳۰
شنبه ۸ تیر: ایران - بلغارستان، ساعت ۲۲:۱۰
یکشنبه ۹ تیر: ایران - آمریکا، ساعت ۱۸:۳۰