به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تشخیص به عنوان پایه درمان با ظهور فناوریهای جدید و پیشرفت در حوزه سلولی و مولکولی روشهای تازهای را پیش روی دانشمندان قرار داده است.کیتهای تشخیص و درمانی، یکی از این تجهیزات است که کاربردهای متنوعی در صنعت پزشکی و درمانی دارد. حال یک شرکت فناور داخلی توانسته است در مسیر تولید کیتهای استخراج DNA گام بردارد.
ابوالفضل اعظمی مدیرعامل شرکت فناور آماج زیست آریا با اشاره به تولید این کیتها توسط جمعی از دانشآموختگان حوزه بیوتکنولوژی و سلولی مولکولی گفت: برای استخراج DNA و دیگر مواد مؤثره ژنی، دو روش مرسوم به کار میرود که مگنت یکی از این روشها است. با توجه به محدودیتهای واردات این کیتها و مواد پلاستیکی خاصی که نیازمند دانش فنی و طراحی منحصر بهفرد است، این کیت را طراحی کردیم که در مراحل فنی نهایی قرار دارد.
این فعال فناور، با اشاره به تولید و بازدهی این کیت همپای نمونههای خارجی آن گفت: ارزیابیهای لازم روی این کیتها، نشان دهنده کارآمدی مطلوب این محصول بوده و محصولی که برای نخستین بار در کشور تولید میشود، میتواند جایگزینی برای نمونههای وارداتی باشد.
این عضو هیأت علمی دانشگاه، استخراج به روش ستونی را یکی دیگر از فناوریهای این حوزه عنوان کرد و گفت: خوشبختانه این روش نیز به طور کامل بومی سازی شده است و با نام تجاری ماکسیماجین وارد بازار خواهد شد.
اعظمی درباره این روش در کیتهای تشخیصی گفت: اگر ستون کیت تشخیصی را به عنوان یک لوله فرض کنیم، در میانه این لوله یک فیلتر قرار دارد که خون از بالای این لوله با یک محلول لیزکننده به پایین سرازیر میشود. درون این فیلتر موادی حساس وجود دارد که مواد مورد نظر را به خود جذب میکند، سپس این فیلتر با محلولی خاص شستشو داده میشود تا مواد جذب شده برای مصارف تحقیقاتی جدا شود.
وی، با بیان اینکه کیتهای یادشده در اهداف تحقیقاتی، پزشکی و درمانی به کار میرود؛ اظهارکرد: این کیتها در تمامی تحقیقات و پژوهشها از جمله آزمایشگاههای تشخیص طبی کاربرد دارد.
وی با اشاره به بازار مطلوب این محصول برای نمونه ساخت داخل گفت: با توجه به اینکه فناوری این محصول در نمونههای خارجی وجود دارد و تحریمها مانع از تأمین با کیفیت و آسان از طریق واردات شده است، بازار بسیار خوبی برای این کیتها در داخل کشور وجود دارد.
این فعال فناور، از همکاری دانشآموختگان دانشگاهی در این حوزه گفت و ادامه داد: بخش قابل توجهی از دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای بیوتکنولوژی با بومیسازی دانش فنی توانستهاند این محصول را تولید کنند.