تهران - ایرنا - اتحادیه اروپا ، پس از نزدیک به 12 سال، نسخه به روز رسانی شده راهبرد خود به منظور توسعه روابط با کشورهای منطقه آسیای میانه را ارائه کرد.

نخستین راهبرد این نهاد سال ۲۰۰۷ ارائه شده بود؛ در تهیه این راهبرد جدید، نمایندگان کشورهای آسیای مرکزی نیز شرکت داشتند، که بنا به ظرفیت و شرایط هر کشور تحقیقات فراوانی انجام شده است.

یکی از گروه‌هایی، که در تهیه استراتژی جدید اروپا برای آسیای مرکز مشارکت و فعالیت داشت، گروه "تقویت روابط آسیای مرکزی و اروپا" (Strengthening and Energizing EU-Central Asia Relations) است، که برنامه تقویت و نیرومند سازی روابط این کشورها را بر عهده دارد.

رهبری این برنامه را «کاترین بتگر»، رئیس پژوهشگاه علوم سیاسی برلین و «مایلک کایدینگ»، پروفسور سیاست‌های اروپایی در دانشگاه "دویسبرگ اسن" آلمان به عهده دارند.

کاترین بتگر روز چهارشنبهدر مصاحبه با یک رسانه محلی گفت: تقویت روابط آسیای مرکزی و اروپا پروژه‌ای است که از جانب کمیسیون اروپا و در چهارچوب طرح سال ۲۰۲۰ میلادی سرمایه گذاری شده است؛ هدف این برنامه بهبود همکاری‌ها در بخش تحقیقات و تقویت توانمندی و مشورت‌های سیاسی در اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی است.

وی در مورد پیشرفت در این زمینه گفت: «فعالیت ما در این زمینه متشکل از سه مرحله است؛ پیش از همه باید روابط میان دو منطقه را بر روی نقشه جغرافیایی ترسیم کرده، آن را تحلیل کنیم و در نهایت برای بهبود و ارتقای همکاری‌ها راه کار ارائه دهیم. از یک سو، ما با تشکیل یک پایگاه تحلیلی شروع به کار با محققان کرده ایم و از سوی دیگر از سوی دیگر، واکنش‌های آسیای مرکزی را مورد بررسی قرار می‌دهیم؛ سپس در مورد این کشورها با یکدیگر مشورت می‌کنیم.»

کاترین در مورد بخش‌های همکاری با آسیای مرکزی به این رسانه محلی گفت: ما مسائل گوناگون را مورد توجه قرار می‌دهیم؛ بیشتر به مسئله اقتصاد، معارف و تحصیلات عالی نگاه می‌کنیم. در بخش اقتصاد دایره همکاری‌ها وسیع است اما در حال حاضر خصوصیت راهبرد آسیای مرکزی بیشتر عمومی و وسیع است که چندین بخش را در بر می‌گیرد. ما باید روی طرح‌های مشخصی کار کنیم که باعث بهبود وضعیت در این کشورها خواهد شد.

کاترین در ادامه افزود: «در فهرست ما بیش از ۲۰۰ نماینده سازمان و گروه‌های مختلف وجود دارند، که با مسائل مربوط به جامعه مدنی همچون، حقوق بشر، حفاظت از مرزها و امنیت سفرها سرکار دارند؛ فعلاً مسئله تغییر اقلیم یکی از آن مسائلی است که اتحادیة اروپا در آسیای مرکزی بر آن تمرکز خواهد کرد. در اینجا بر ضرورت استفاده از انرژی سبز و تجدید پذیر تاکید شده است. برخی کشورها در مسائل مربوط به انرژی خورشیدی دانش بیشتری دارند در حالی که برخی دیگر در زمینه دیگر سوخت‌های تجدید پذیر فعال‌تر هستند. این همان چیزی است که در دایره راهبر جدیدمان طی پنج سال آینده بیشتر با آن سر و کار داریم و می‌توانیم از یکدیگر بیشتر یاد بگیریم.»

رئیس پژوهشگاه علوم سیاسی برلین در ادامه مصاحبه خود در مورد زمان اجرای این پروژه گفت که آغاز این راهبرد سال آینده همزمان با سرمایه گذاری در آن آغاز خواهد شد. این سند تا حدودی پیچیده و جامع است، اما فکر می‌کنم در سال آینده می‌توانیم آن را اعلام کنیم. در سال ۲۰۲۰ میلادی این سند که روابط اتحادیه اروپا با کشورهای آسیای مرکزی را برای ۱۰ سال آینده تعیین می‌کند، دریافت می‌شود.

هدف‌های این پروژه از دید کاترین، با چیزی که چین یا روسیه دنبال می‌کنند، تفاوت دارد. این راهبرد به همکاری‌های اقتصادی می‌اندیشد، اما همکاری‌های ثابت زمانی عملی می‌شوند که پیشرفت‌های دموکراتیک، رعایت قانون و مدیریت به درستی انجام شوند. این بخش از همکاری‌ها با آسیای مرکزی را اتحادیه اروپا پشتیبانی می‌کند.