تهران – ایرنا – هر گامی که دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا علیه ایران برمی‌دارد کارشناسان این کشور را بیش از پیش بر این باور استوار می‌کند که رویکرد کاخ سفید «تحمیل شکست به خود» است چراکه ایران از مذاکره با او «بیزار» است.

«کنت پولاک» و «پال پیلار» دو کارشناس کارکشته‌ای که در رسانه‌ها و محافل پژوهشی آمریکا نام و اعتباری دارند در نشستی به میزبانی «مرکز منافع ملی» به دولت آمریکا هشدار دادند که خروج واشنگتن از برجام باعث شده است ایرانی‌ها اعتماد کمتری به ایالات متحده داشته باشند و از مذاکره با آن در خصوص هر گونه توافق جدید بیزار شوند.
پولاک که به عنوان پژوهشگر امور نظامی و سیاسی خاورمیانه در مؤسسه «امریکن اینترپرایز» فعالیت می‌کند در میزگردی با حضور برخی از چهره‌های مطرح رسانه‌ای و عملی در آمریکا گفت: رویکرد ترامپ (در قبال ایران) تحمیل شکست به خود است.
پیلار» که پیشتر رئیس بخش تحلیل در «مرکز ضدتروریسم» سازمان سیا بوده است، در این مورد مشخصاً به دوازده شرط مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اشاره کرد و گفت: این شروط به مثابه ضرب‌الاجلی است که هیچ کشوری آن را هرگز نمی‌پذیرد. وی اظهار داشت: این واقع‌بینانه نیست که بپنداریم ایران سر میز مذاکره بنشیند و هر آنچه را که از آنها خواسته شود بی‌چون و چرا قبول کنند.
پیلار ادامه داد: اگر آمریکا همچنان به مفاد برجام پایبند بود ایران نیز همین کار را می‌کرد، کما اینکه ایران یک سال بعد از خروج آمریکا همچنان به آن پایبند بوده است.
نشریه نشنال اینترست در این راستا به دولت آمریکا یادآور شد که سازمان ملل، سرویس تحقیقات کنگره و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همواره تأیید کرده‌اند که ایران به توافق هسته‌ای متعهد بوده است. اما خروج آمریکا از برجام، تحریم‌های تازه این کشور علیه ایران و تنش‌های فزاینده احتمال درگیری نظامی را افزایش داده است.
در چنین شرایط تنش‌زایی، آمریکا مدعی است که به مذاکره علاقه دارد. پولاک اظهار داشت که اقدامات واشنگتن روی درخواست آمریکا برای امضای یک توافق جدید تأثیر معکوس دارد. وی هشدار داد: اظهارات ترامپ در چارچوب سیاست ایران، کارساز نیست.
پولاک و پیلار هر دو توافق دارند که ایرانی‌ها اعتماد کمتری به واشنگتن دارند و به دلیل خروج آمریکا از برجام، از مذاکره در خصوص هر گونه توافق جدید بیزار هستند و این قابل درک است.
پولاک ادامه داد: من معتقدم که هدف ترامپ دستیابی به یک برجام بهتر است. اما این کار همیشه سخت بوده و این بار بسیار غیرمحتمل است. به گفته این کارشناس، ایرانی‌ها بیش از پیش ناخرسند هستند زیرا شاهد شکوفایی اقتصادی که در چارچوب برجام وعده آن داده شده بود، نبودند. علاوه بر این، آنها از بازگشت تحریم‌های آمریکا عصبانی هستند. ایرانی‌ها مردمانی ملی‌گرا هستند که آمریکا را مقصر بخش زیادی از وضعیت جاری می‌دانند.
پیلار نیز گفت که تحریم‌های آمریکا شدید بوده و وعده‌های اروپا برای ایجاد سازوکاری به منظور مقابله با این تحریم‌ها بی‌اثر بوده است. این کارشناس نسبت به اینکه سیاست فعلی دولت آمریکا در قبال ایران تا حد زیادی مبتنی بر سیاست داخلی این ایالات متحده و رویکرد ضد اوبامایی است، ابراز نگرانی کرد. وی همچنین تاکید کرد نکته مهم آن است که جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز زیر نظر گرفته شود چرا که وی حامی جنگ و براندازی در ایران است.
در عین حال، پولاک خاطرنشان کرد که وی تردید دارد ایران «بخواهد رفتار معناداری در قبال امریکا داشته باشد.» به عقیده وی، ایران منتظر انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکاست و امیدوار است رئیس جمهوری تازه‌ای بر سر کار آید که رویکرد غیرخصمانه‌تری داشته باشد.
شماری از نامزدهای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ از اقدمات ضدایرانی ترامپ به شدت انتقاد کرده‌اند و مترصد هستند تا با کنار زدن رئیس جمهوری فعلی، فرصتی به دست آورند تا کشور را از بحرانی که با خروج از توافق هسته‌ای ایجاد شده است نجات دهند. این نامزدها وعده داده‌اند در صورت پیروزی و راهیابی به کاخ سفید واشنگتن را به برجام بازگردانند.
پیلار در تحلیل مسیر پیش روی این نامزدها گفت که حمایت آنها از بازگشت آمریکا به برجام اتفاق خوبی است اما کافی نیست. وی استدلال کرد، نامزدها باید به صراحت اعلام کنند که تنها راه حل واقعی برای این بحران، راه حل دیپلماتیک است و بازگشت به برجام یک نقطه شروع برای رسیدن به این راه حل خواهد بود.
پولاک نیز اظهار داشت که ایران راه مذاکره را باز گذاشته است. او در عین حال گفت که ایرانی‌ها ترامپ را ضعیف می‌دانند. این کارشناس در نهایت در مورد برداشت‌های احتمالی از هر گونه حرکت دفاعی نظامی طرفین هشدار داد و گفت که ممکن است چنین اقدماتی از سوی طرف مقابل، تهاجمی و تهدیدآمیز تلقی شود و خطر درگیری افزایش یابد.