تهران- ایرنا- این هفته همه چشم‌ها به اوزاکا، سومین شهر بزرگ ژاپن، دوخته شده است؛ جایی که قرار است رهبران ۱۹ کشور مهم جهان برای شرکت در نشست دوروزه کشورهای گروه ۲۰ (G۲۰) گردهم جمع شوند و درباره موضوعات مختلفی بحث کنند. گرچه موضوعات محل بحث در این نشست که روز جمعه آغاز می‌شود، به خودی خود مهم‌اند؛ ولی به باور بسیاری از تحلیلگران، دیدارهای دوجانبه میان رهبران جهان چنان مهم است که هنوز هیچ چیزی نشده بر نشست اصلی سایه انداخته و آن را تحت‌الشعاع خود قرار داده‌اند.

به گزارش روزنامه شرق؛ یکی از مهم‌ترین دیدارهای دوجانبه حاشیه‌ای که رسانه‌های بسیاری درباره آن نوشته‌اند، دیدار دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، با شیء جینپینگ، همتای چینی‌اش است. این دو رهبر بزرگ‌ترین اقتصادهای دنیا در حالی بناست در حاشیه نشست گروه ۲۰ با یکدیگر دیداری داشته باشند که جنگ تجاری در ماه‌های اخیر میان این دو کشور بالا گرفته است.

دیدار ترامپ و شیء

دونالد ترامپ و شیء جینپینگ برای اولین‌بار در هفت ماه گذشته با یکدیگر دیدار می‌کنند تا درباره روابط پرتنش خود گفت‌وگو کنند. بااین‌حال چشم‌انداز پیشرفت اندک است؛ چراکه هیچ‌کدام از طرفین از ماه می و شکست گفت‌وگوها، گام مثبتی در راستای کاستن تنش برنداشته‌اند. در جنگ تجاری حدود یک‌ساله آمریکا و چین، دو طرف بر شماری از کالاهای یکدیگر تعرفه‌هایی صدها میلیارد دلاری اعمال کرده‌اند. بسیاری از اعضای گروه ۲۰ از به‌نتیجه‌رسیدن گفت‌وگوهای ترامپ و شیء نفع می‌برند؛ چراکه جنگ تجاری میان این دو کشور، اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار داده و رشد اقتصادی جهان را کند کرده است. بااین‌حال برخی هم نگران این هستند که این جنگ تجاری ممکن است تلاش‌های کشورهای این گروه برای مقابله با برخی مسائل بین‌المللی را تحت‌الشعاع قرار دهد.

یکی از مقامات دولت امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، به رویترز گفته است گرچه جنگ تجاری میان آمریکا و چین جدی است؛ ولی نباید نشست‌های چندجانبه را به حاشیه ببرد. ترامپ تنها یک هفته بعد از آن به اوزاکای ژاپن سفر می‌کند که درگیری میان ایران و آمریکا هم افزایش یافته و ایران یکی از پهپادهای تجسسی آمریکا را هدف قرار داده است. تهدید جنگ در خاورمیانه، روی قیمت نفت نیز تأثیر داشته و به افزایش آن منجر شده است.

رهبران روسیه و عربستان سعودی نیز که از اعضای گروه ۲۰ هستند، در آستانه کنفرانس اول و دوم ج. لای اوپک، در نشست دوروزه اوزاکا شرکت می‌کنند. برخی امیدوارند با توجه به انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۰، ترامپ برخی سیاست‌های خود را تغییر دهد. بسیاری در پکن به این انتخابات دل بسته‌اند و امیدوارند ترامپ برای جلوگیری از نارضایتی کشاورزان و کسب‌وکارهای آمریکایی و ازدست‌دادن پایگاه رأی خود در میان این گروه‌ها، شدت جنگ تجاری با چین را کاهش دهد.

مباحث گروه ۲۰

بسیاری از تحلیلگران و رسانه‌های جهان بیشتر از هر چیز بر دیدارهای دوجانبه سران کشورها در حاشیه نشست گروه ۲۰ متمرکز شده‌اند، بدون آنکه به این نکته اشاره کنند که کشورهای گروه ۲۰ به‌طور مشخص قرار است در نشست امسال خود درباره چه موضوعاتی بحث کنند. بااین‌حال، همان‌طور که می‌توان پیش‌بینی کرد، تنش فزاینده در خاورمیانه و به‌ویژه حاشیه خلیج‌فارس، یکی از موضوعاتی است که رهبران جهان در نشست دوروزه خود درباره آن گفت‌وگو خواهند کرد.

تنش در خلیج‌فارس

این موضوع بعد از آن به‌عنوان یکی از محورهای گروه ۲۰ مطرح شد که دو هفته پیش، دو نفت‌کش در نزدیکی تنگه هرمز هدف قرار گرفتند. یک ماه پیش از آن نیز به چند نفت‌کش در بندر فجیره امارات حمله شد. در هر دو مورد، آمریکا و متحدانش در کشورهای حاشیه‌ای خلیج‌فارس، ایران را متهم کرده‌اند؛ هرچند مقامات ایران بارها این اتهامات را رد کرده‌اند. این حملات نگرانی‌ها از امنیت عرضه محصولات نفتی را بالا برد. از همین‌رو، آن‌طورکه نخست‌وزیر ژاپن گفته است، سران کشورهای گروه ۲۰ در نشست آتی خود درباره امنیت انرژی گفت‌وگو می‌کنند. شینزو آبه در کنفرانسی مطبوعاتی در توکیو گفت: صلح و ثبات در خاورمیانه نه‌تنها برای ژاپن، بلکه برای صلح و رفاه جهان اهمیت دارد و ژاپن به‌عنوان کشور میزبان، قصد دارد در میان کشورهای عضو گروه ۲۰ درباره اهمیت واردات انرژی به اجماع برسد. در همین حال یکی از مقامات کاخ سفید نیز گفته است دونالد ترامپ در سفر خود به ژاپن و در حاشیه نشست گروه ۲۰، حداقل با هشت رهبر جهان از جمله محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، دیدار می‌کند تا حمایت آنها را برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران جلب کند.

زباله پلاستیکی و تغییرات آب‌وهوایی

از سوی دیگر، رسانه‌ها گزارش داده‌اند شینزو آبه قصد دارد موضوعاتی مانند اصلاح سازمان تجارت جهانی، توانمندسازی زنان کارگر و کاهش زباله‌های پلاستیکی در اقیانوس را در نشست دوروزه گروه ۲۰ به بحث بگذارد. احتمالاً موضوع تغییرات آب‌وهوایی نیز در نشست گروه ۲۰ مطرح خواهد شد؛ هرچند این موضوع هنوز قطعی نشده و از همین‌رو امانوئل مکرون گفته است اگر در نشست گروه ۲۰ درباره توافق پاریس صحبتی نشود و در نهایت در این نشست در این زمینه توافقی حاصل نشود، فرانسه در آن حضور نخواهد داشت. درعین‌حال کاخ الیزه اعلام کرد: درصورتی‌که در بیانیه پایانی نشست گروه ۲۰ به توافق پاریس اشاره نشود، فرانسه این بیانیه را نخواهد پذیرفت. امانوئل مکرون در نشست خبری مشترک با شینزو آبه در ژاپن گفت دو موضوع بسیار مهم قرار است در نشست گروه ۲۰ مطرح شود؛

نخستین مسئله تجارت بین‌المللی است. دومین مسئله مهم این نشست نیز آب‌وهواست: «کارشناسان درباره تغییرات اقلیمی و نابودی گونه‌های زیستی هشدار می‌دهند. ما پیش‌تر با اتخاذ تدابیر بین‌المللی اقدام را در این زمینه آغاز کردیم. ما تلاش می‌کنیم وقوع تغییرات زمین را به تأخیر بیندازیم».

دونالد ترامپ بعد از رسیدن به قدرت از توافق آب‌وهوایی پاریس خارج شد و احتمالاً این موضوع یکی از بحث‌های پرتنش خواهد شد. یکی از مقامات دولت ژاپن در گفت‌وگو با رویترز گفته است: «شرکت‌کنندگان درباره موضوعات کمی اتفاق‌نظر دارند. شاید کاهش زباله پلاستیکی یکی از موضوعاتی باشد که هیچ‌کس با آن مخالف نیست».