تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۸

یزد - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد گفت: پنج اثر استان شامل اسفندانه چاهک خاتم ، خورجین بافی اشکذ ، زنجیر نردبان بافی ، ماهی لرزان و قهوه در اجلاس سراسری آثار ناملموس کشور که در شهر اردیبل برگزار شد به ثبت ملی رسید.

سید مصطفی فاطمی عصر پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: تدوین پرونده آثار مورد اشاره از سه ماه گذشنه در دستور کار این اداره کل قرار گرفت و روز گذشته در اجلاس یادشده، با اتفاق آرا به ثبت ملی رسید.

وی خاطر نشان کرد: شیوه ساخت، دانش و فناوری اسپندانه چاهک خاتم، خورجین بافی اشکذر و زنجیر نردبان بافی و ماهی لرزان به عنوان آثار ناملموس ملی به ثبت رسید.

فاطمی خاطر نشان کرد: همچنین پرونده قهوه یزدی هم در این اجلاس ارائه شد که دانش بومی و تهیه این نوشیدنی به عنوان دانشی خاص در فهرست آثار ملی ناملموس به ثبت رسید.

وی اضافه کرد: این نوشیدنی در طی چند قرنی که وارد ایران و یزد شده است با تغییراتی که در مراحل تهیه آن رخ داد، جایگاه خود را در فرهنگ، آداب و رسوم یزدی‌ها باز کرده و تبدیل به عنصری جدا نشدنی و شاخص در مراسم‌های مذهبی این شهر شده است.

فاطمی با بیان اینکه پرونده ثبت پالوده و شولی یزدی هم در دستور کار این اداره کل قرار دارد که ان شاء الله در آینده به ثبت ملی می‌رسد، اضافه کرد: ثبت آثار با هدف صیانت از مواریث تاریخی و فرهنگی انجام می‌شود و علاوه بر این فرصتی برای معرفی هرچه بیشتر این آثار در سطح ملی و بین الملل فراهم خواهد شد.

قهوه یزدی حاصل تلاقی فرهنگ غنی از مهاجرت بحرینی‌ها به یزد و ترکیب آن با سلیقه شیرین یزدی‌ها در کنار هل و ادویه پارسیان است

قهوه یزدی بیشتر در مراسم‌های مذهبی نوشیده می‌شود و به قهوه روضه‌ای نیز معروف است.

یزد، نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان است، ریشه و خمیر مایه بافت قدیمی استان یزد با توجه به شرایط طبیعی و موقعیت جغرافیایی که در کویر قرار گرفته با خشت، گل و کاهگل عجین شده و شاید خصلت‌های زیبای یزد شهر کار، کاریز و کاهگل و یزد شهر قنات، قنوت و قناعت و'یزد شهر خشت، خاک و خاطره هم برگرفته از همین نوع معماری و مصالح به کار رفته در آن باشد.

استان یزد یکهزار و ۶۰۰ اثر تاریخی ثبت شده غیر منقول و ۶۰۰ بنای تاریخی ثبت شده ملی دارد که میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.

بافت قدیم یزد به عنوان نخستین بافت تاریخی شهری ایران، ۱۸ تیر ۹۸ در چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) در شهر کراکوف لهستان به ثبت جهانی رسید تا آرزویی چندین ساله با تلاش و پشتکار جمعی به واقعیت تبدیل شود.

۲۰۸۸ / ۲۰۴۷/‏