به گزارش گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، ماراتن کنکور تا چند روز دیگر برگزار می شود و حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار داوطلب اندوخته های علمی خود را به محک این آزمون می برند.
به طور حتم آن گروه از داوطلبانی که با هدف مشخص، دو تا سه سال پایانی دوره تحصیلی خود را با برنامه ریزی برای قبولی در رشته و دانشگاه مورد نظر خود گذرانده اند، باید منتظر کسب نتایج بهتری نسبت به آن دسته از دانش آموزانی باشند که مدت کمتری به مرور دروس و کسب مهارت تست زنی صرف کرده اند. به هر روی، گذر از سد کنکور به منزله تعیین کننده مهمی برای ادامه مسیر زندگی داوطلبان کنکور به شمار می رود.
در سال های اخیر کارشناسان آموزش و روانشناسان بسیار بر این جمله که «کنکور تعیین کننده اصلی مسیر زندگی نیست» تاکید کرده اند. خانواده ها نیز دریافته اند کنکور و پذیرش در دانشگاه تنها راه خوشبختی و سعادتمندی فرزندانشان نیست.
با وجود این، هنوز برگزاری و شرکت در کنکور و پذیرش در دانشگاه برای بسیاری از خانواده ها و افراد، مرحله مهمی از زندگی محسوب می شود که نقش تعیین کننده ای در مسیر شغلی، اقتصادی و حتی ازدواج به شمار می رود.
روزهای اندکی به برگزاری آزمون سراسری ۹۸ باقی مانده است؛ روزهای طلایی که به توصیه کارشناسان آموزشی داوطلبان در آن باید به مرور برخی دروس و البته استراحت بپردازند تا آمادگی کامل جسمی و ذهنی برای حضور بدون استرس و اضطراب در جلسه آزمون داشته باشند.
برای اطلاع از حال و هوای داوطلبان کنکور در چند روز مانده به برگزاری آن با چند دانش آموز به گفت وگو نشسته ایم؛ توکل بر خدا می کنند و ضمن امیدواری به نتیجه آزمون می گویند اضطراب دارند و احساس می کنند بسیاری از مواردی که بارها مرور کرده اند گاهی از ذهن شان پاک می شود. امید دارند که نتیجه زحمات خود را ببینند اما استرس نیز تا روز برگزاری آزمون آنان را رها نمی کند.
کنکور مساوی استرس
مریم بداغی دانش آموز رشته تجربی است. برای قبولی در یکی از رشته های زیر مجموعه پزشکی و پیراپزشکی تلاش می کند.
وی درباره احساس خود به خبرنگار ایرنا گفت: استرس زیادی دارم البته می دانم که تمام تلاش خود را کرده و مطمئن هستم که در یکی از رشته های مورد نظرم قبول می شوم اما از اینکه زمان باقی مانده برایم زودتر از معمول در حال گذر است، استرس بیشتری می گیرم.
وی افزود: اولین انتخاب من به طور حتم قبولی در دانشگاه های سراسری و مراکز آموزش عالی زیر مجموعه آنها است اما اگر دانشگاه آزاد اسلامی هم قبول شوم باز هم خوشحال می شوم زیرا معتقدم که مهم کسب مهارت و دانش است که بستگی به خود فرد دارد.
اگر در کنکور قبول نشوم، اهمیتی ندارد
سید امیر کاظمی نیز در رشته ریاضی درس می خواند. رشته مهندسی برق را دوست دارد و این رشته را به صورت تجربی در سال های اخیر آموخته است.
وی در گفت وگو با خبرنگار دانشگاه ایرنا گفت: آرزوی من این است که رشته برق را به صورت علمی و دانشگاهی در دانشگاه بگذرانم و مدرک کسب کنم اما اگر هم قبول نشوم مهم نیست چرا که من تا اندازه زیادی مهارت تجربی در این رشته و کاربرد آن در بخش های صنعتی و حتی خانگی کسب کرده ام.
کاظمی افزود: آنچه مورد نیاز جوانان است تخصص و مهارت آموزی است. تحصیلات عالی و دانشگاهی تنها بخشی از آینده ما را تشکیل می دهد که اگر نباشد نیز ضربه بزرگی به آینده شغلی نمی زند بلکه یادگیری حرفه یا یک تخصص مهم تر است و راحت تر وارد بازار اشتغال می شویم.
برای وکیل شدن بسیار تلاش کرده ام
سمیرا نادریان داوطلب گروه آزمایشی علوم انسانی در کنکور ۹۸ است. وی گفت: دو سال است که در یک موسسه کنکور ثبت نام کرده ام و علاقه زیادی به وکالت دارم و حتماً باید در این رشته آن هم در یک دانشگاه رده بالا قبول شوم. در غیر این صورت شکست می خورم و از ادامه راه ناامید می شوم.
نادریان با اشاره به ظرفیت بالای دانشگاه آزاد و احتمال بالای قبولی درصد بالایی از داوطلبان کنکور گفت: درست است که در هر صورت امکان بالای قبولی در یکی از دانشگاه ها را در رشته حقوق دارم اما مورد نظر من تحصیل در یک دانشگاه خوب است و اگر حد نصاب لازم را کسب نکنم، بسیار ناراحت می شوم.
وی همچنین از استرس بالای خود سخن گفت و ادامه داد: دو سال تمام است که تنها به یک رشته و یک دانشگاه فکر می کنم این مساله باعث استرس بالایی در من شده است که البته مشاور تحصیلی ام تا اندازه ای توانست از استرس من کم کند اما باید صبر کنم تا روز آزمون. امیدوارم خداوند کمک کند و نتیجه زحماتم را ببینم و پدر و مادرم را سربلند کنم.
کلاس کنکور نرفتم
رکسانا نیز داوطلب گروه آزمایشی هنر است. یک سال گذشته را روزانه ۶ تا ۷ ساعت مطالعه کرده و سال دومی است که در آزمون سراسری شرکت می کند. علاقه به تئاتر و بازیگری دارد.
رکسانا به ایرنا گفت: هر چند سال که پشت کنکور بمانم مهم نیست. باید در رشته مورد نظرم در دانشگاه هنرهای زیبا قبول شوم.
کلاس های کنکور را قبول ندارم اما در دو سال گذشته برخی آزمون های آزمایشی را شرکت کرده ام تا خود را محک بزنم.
وی افزود: رتبه های امسالم در آزمون های آزمایشی نسبت به سال گذشته بهتر بود چرا که تلاش بیشتری کردم و امسال جدیت و عزم بیشتری برای قبولی در رشته مورد علاقه ام دارم. ضمن اینکه استرس زیادی هم دارم.
وی با اشاره به تلاش و همگامی خانواده خود در آرام نگاه داشتن فضای خانه برای تمرکز وی، عنوان کرد: به نظرم خانواده نقش موثری در احساس و میزان اضطراب داوطلبان کنکور دارند.
وی ادامه داد: آنها هم می توانند آرامش دهند و هم اعتماد به نفس، برای اینکه آنچه تا الان خوانده ام به درستی به ذهن بسپارم و سر جلسه کنکور استفاده کنم.
استرس و توکل بر خدا؛ جمله مشترکی است که در کلام بسیاری از داوطلبان کنکور به چشم می خورد. چه آنان که تلاش زیادی داشته و چه آنان که آزمون سراسری را چندان مهم و جدی تلقی نمی کنند.
«کنکور پایان راه نیست»، «کنکور تنها راه موفقیت نیست»، «غول کنکور را از بین ببریم». از این دست جمله ها در سال های اخیر بیشتر به گوشمان می خورد.
نیازسنجی، آمار و گزارش ها نیز از تربیت نیروهای متخصص به تعداد کافی و حتی بیشتر از حدنصاب در برخی رشته ها حکایت دارد.
همچنین، از طرفی مسئولان و کارشناسان بارها بر نیاز کشور به ویژه در حوزه های تولیدی و صنعتی به افراد ماهر و مهارت دیده تاکید کرده اند.
اینها را کنار هم که می گذاریم نتیجه این میشود که تنها تحصیل و یادگیری تخصص به شیوه نظری و دریافت مدرک برای حرکت کشور در مسیر توسعه پایدار کافی نیست بلکه تربیت نیروهای ماهر و متخصص نکته مهمی است که در دو دهه گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
خروجی دانشگاه ها تنها افراد مدرک به دستی است که به فرض آماده بودن فرصت های شغلی، توانمندی های لازم برای ورود به بازار اشتغال را ندارند.
اکنون زمان آن فرا رسیده است که مهارت افزایی و پرورش استعداد که تا پیش از این، نکته کم اهمیتی در جامعه تلقی می شد، جای خود را میان موارد تربیتی و آموزشی خانواده باز کرده و خانواده ها فرزندان خود را از سنین کودکی در مسیر آموزش رشته های مهارتی، فنی و تخصصی مهم و مورد نیاز کشور قرار دهند.
در این صورت جوانان پس از اتمام دوره تحصیلی خود ضمن اینکه مهارتی در حوزه های علاقه مندی و استعداد خود کسب کرده اند، حتی به فرض نگذراندن دوره های آموزش عالی رشته مربوط با تکیه بر مهارت خود امکان بیشتری برای ورود به بازار اشتغال دارند.
آزمون سراسری سال ۹۸ روزهای پنجشنبه و جمعه آتی (۱۳ و ۱۴ تیر) برگزار و توزیع کارت ورود به جلسه نیز از یکشنبه پیش رو (۹ تیر) در سامانه سازمان سنجش آموزش کشور آغاز می شود.