مسکو - ایرنا - رئیس جمهوری روسیه در دو روز اجلاس گروه ۲۰ در اوزاکای ژاپن دیدارهای دوجانبه متعددی با سران کشورهای مختلف داشت که محور مشترک تمامی آنها تاکید بر گسترش روابط و همکاری های دو جانبه بود.

به گزارش روز شنبه ایرنا، ولادیمیر پوتین در روز پایانی اجلاس با سران کشورهای آلمان، فرانسه، ژاپن، انگلیس، ترکیه، مصر، ولیعهد عربستان صعودی گفت وگو کرد ضمن اینکه در روز نخست با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، ترزا می نخست وزیر انگلیس و سران هند، چین و کره جنوبی نیز دیدار داشت.

به گفته دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه، پوتین و امانوئل مکرون بر گسترش روزافزون روابط در حوزه‌های تجاری، اقتصادی و فرهنگی تاکید کردند و خواستار حل و فصل اوضاع در اوکراین و از سرگیری تلاش‌ها در چارچوب گروه نرماندی (فرمت روسیه، اوکراین، فرانسه و آلمان برای حل مناقشه در دونباس) شدند.

در دیدار با آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز پس از تاکید بر همکاری‌های دو جانبه و اتمام طرح خط لوله جریان شمالی ۲ که گاز روسیه را از طریق دریا به آلمان می‌رساند و آمریکا به این دلیل آلمان را مورد سرزنش قرار می‌دهد، موضوع اوکراین در مرکز توجه سران دو کشور قرار داشت. در این دیدار نیز دو طرف خواستار حل و فصل مساله اوکراین با از سرگیری مذاکرات در چارچوب گروه نرماندی شدند.

پوتین و رجب طیب اردوغان نیز دیدار دوجانبه ای در دومین روز نشست گروه ۲۰ داشتند و علاوه بر پیگیری برنامه‌های مشترک و توافقات خود در خصوص آخرین همکاری‌ها در سوریه تبادل نظر و گفت وگو کردند.

ترکیه به دنبال خرید اس ۴۰۰ از روسیه است و روسیه قرار است در ماه آینده نخستین سامانه اس ۴۰۰ را به ترکیه تحویل دهد در این میان آمریکا ترکیه را تهدید کرده است که در صورت خرید این سامانه با تحریم‌های پی در پی واشنگتن مواجه خواهد شد. اردوغان بارها گفته که این مساله تمام شده است و آمریکا باید با این موضوع کنار بیاید، فرانسه نیز به عنوان یکی دیگر از اعضای ناتو، خرید سامانه پدافند موشکی اس ۴۰۰ روسیه از سوی ترکیه را امری داخلی خوانده است.

به گفته پسکوف، در دیدار پوتین و اردوغان بر گسترش روزافزون سرمایه گذاری‌های خارجی در کشور یکدیگر تاکید شد ضمن اینکه تراز تجاری دو کشور در سال ۲۰۱۸، ۱۶ درصد رشد کرده است و هرساله تعداد زیادی از روس‌ها به عنوان گردشگر به ترکیه سفر می‌کنند که درآمد قابل توجه‌ای برای ترکیه به حساب می‌آید.

سخنگوی کرملین این را هم گفت که به عقیده رهبر روسیه، ترکیه شریک روسیه در دهمین نمایشگاه بین المللی یکاترینبرگ است که ماه آینده در این کشور برگزار خواهد شد.

دیدار و گفت وگو با ولیعهد عربستان سعودی در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ از دیگر برنامه‌های دوجانبه پوتین با سران کشورهای شرکت کننده بود در این دیدار نیز دو طرف بر گسترش روزافزون روابط در تمام حوزه‌ها مخصوصاً حوزه انرژی و سرمایه گذاری خارجی تاکید کردند.

به گزارش دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین، ولادیمیر پوتین در دیدار با محمد بن سلمان افزود: ما در یک فضای خوب روابط دوجانبه، منطقه‌ای و بین المللی را مورد بررسی قرار می‌دهیم و روسیه با توجه به میزبانی عربستان برای دور بعدی نشست گروه ۲۰ در ریاض، آمادگی خود را برای کمک به عربستان در این زمینه اعلام می‌کند.

وی ادامه داد: من به دعوت پادشاه عربستان سعودی، پاییز امسال به عربستان سفر خواهم کرد و معتقدم که این سفر فرصت دیگری برای گفت وگو با مقامات عربستان و بررسی چگونگی کار مشترک ما در بازارهای انرژی جهان ایجاد خواهد کرد چرا که هر دو طرف به نتایج مثبت همکاری‌ها در این حوزه میان مسکو و ریاض پی برده‌اند.

دیدار با عبدالفتاح سیسی رئیس جمهور مصر از دیگر دیدارهای مهم رئیس جمهوری روسیه در اوزاکای ژاپن بود.

در دیدار دو طرف ضمن تاکید بر گسترش روز افزون روابط، به بررسی برنامه‌های جاری پرداختند و پوتین ابراز امیدواری کرد با توجه به برگزاری اجلاس سران روسیه و آفریقا در زمستان امسال، تحرک جدی در روابط مسکو و کشورهای آفریقایی ایجاد شود.

سیسی نیز از آمادگی کشورش برای توسعه و تقویت روابط دوجانبه با روسیه در سطوح مختلف از جمله در سطح استراتژیک گفت و اظهار داشت: ما همیشه برای همکاری و توسعه روابط در همه عرصه‌ها، به ویژه در بخش اقتصادی، منطقه تجاری و همچنین مبارزه با تروریسم با روسیه آماده هستیم و تمایل داریم از امکانات و دانش و تخصص روسیه استفاده کنیم.

دیدار با آبه شینزو نخست وزیر ژاپن آخرین دیدار دو جانبه پوتین بود که پس از پایان اجلاس گروه ۲۰ برگزار شد. رئیس جمهوری روسیه در این دیدار برگزاری خوب نشست گروه ۲۰ را به نخست وزیر ژاپن تبریک گفت و در ادامه دو طرف در خصوص پیشبرد همکاری‌های دوجانبه، مساله کره شمالی و همچنین توافقنامه صلح که بیش از ۷۰ سال است میان توکیو و مسکو امضا نشده و در بن بست قرار دارد گفت وگو و تبادل نظر کردند.

پوتین دیروز نیز با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و ترزا می نخست وزیر انگلیس دیدار و گفت وگو کرد.

به گفته سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین بر پیدا کردن یک راه حل دیپلماتیک برای خروج از وضعیت بوجود آمده میان آمریکا و ایران تاکید کردند.

لاوروف افزود: دو طرف به اهمیت این موضوع پی برده‌اند که تنش در اطراف ایران باید از طریق سیاسی و گفت وگوی دیپلماتیک حل وفصل شود.

وی گفت: سران دو کشور در خصوص طیف وسیعی از موضوعات از جمله مساله سوریه و اوکراین و برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام و آنچه برای نفتکش‌ها در خلیج فارس اتفاق افتاد گفت و گو کردند.

به گفته لاوروف، وضعیت بسیار جدی است اما هر دو طرف تاکید کردند که می‌خواهند با پیدا کردن یک راه دیپلماتیک شرایط را از این وضعیت خارج کنند.

"نمی دانم که چگونه این مساله ممکن است، اما طرف روسی قطعاً سعی خود را خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که همه کسانی که به نحوی می‌توانند این وضعیت را تحت تأثیر قرار دهند در مسیر حل دیپلماتیک وضعیت گام بردارند.

لاوروف ادامه داد: پیشنهاد روسیه همچنان روی میز است و ما خواستار ایجاد اعتماد بین کشورهای عربی منطقه خلیج فارس و ایران با حمایت اعضای دائم شورای امنیت و دیگر سازمان‌های بین المللی و منطقه‌ای هستیم.

به گفته وی، رسیدن به این هدف اهمیت فراوانی دارد و ما امیدواریم همه طرف‌ها به این پیشنهاد به عنوان یک فرصت برای برقراری گفت وگو و جلوگیری از افزایش تنش‌های بیشتر بپیوندند.

دیدار با ترزا می از دیگر برنامه‌های روز گذشته پوتین در نشست گروه ۲۰ در اوزاکا بود که تصاویر افسرده نخست وزیر در آستانه خداحافظی از قدرت انگلیس بیش از همه مورد توجه رسانه‌های جهان قرار گرفت.

پوتین در نشست خبری پایان نشست در خصوص دیدار خود با ترزا می‌گفت: انگلیس برای فرار از مشکلات داخلی خود، برای دیگران این گونه جلوه می‌دهد که ما دشمن آنها هستیم، روابط مسکو و لندن باید بازسازی شود و ما معتقدیم که به جلسات بیشتری نیاز است و من احساس می‌کنم که احیای روابط دوجانبه ضروری است.

چهاردهمین نشست سران گروه ۲۰ دیروز جمعه در شهر اوزاکا ژاپن آغاز شد و امروز پایان یافت، این نشست‌ها از سال ۲۰۰۸ یعنی زمانی که این رهبران برای بحث در باره واکنش به بحران مالی جهانی یک جلسه اضطراری تشکیل دادند، تاکنون هر ساله برگزار شده است.

نمایندگان کشورهای گروه ۲۰ از این نشست دو روزه در اوزاکا برای بحث درباره تجارت، نوآوری فناورانه و تغییرات آب و هوایی و موضوعات دیگر استفاده خواهند کرد این نشست در حالی برگزار می‌شود که اصطکاک بین آمریکا و چین بر اقتصاد جهانی سایه افکنده است و از طرف دیگر روسیه و آمریکا نیز دیگر پیمانی برای منع استقرار موشک‌های هسته‌ای کوتاه و میان برد در اطراف یکدیگر ندارند.

نشست سران گروه ۲۰ هر سال به منظور فرصتی برای دیپلماسی سطح بالا عمل می‌کند بسیاری از کشورها ترتیبی داده‌اند تا رهبرانشان در حاشیه این نشست گفت و گوهایی رو در رویی داشته باشند.

گروه ۲۰ با حضور کشورهای قدرتمند اقتصادی، ۸۵ درصد اقتصاد جهان را در اختیار دارد این گروه شامل، آمریکا، اتحادیه اروپا، فرانسه، انگلیس، آلمان، ایتالیا، چین، ژاپن، روسیه، عربستان سعودی، اندونزی، استرالیا، ترکیه، برزیل، آرژانتین، کانادا، هند، کره جنوبی، آفریقای جنوبی و مکزیک است.