شیراز- ایرنا - آتش زبانه می کشد و در عرصه های منابع طبیعی فارس جولان می دهد و به زبان آمار کاری ندارد که برخی زیان های او را کم و برخی زیاد جلوه می دهند.

درحالی که اخبار منتشر شده در فضای مجازی و مطبوعات فارس حکایت از رشد فزآینده نابودی منابع طبیعی و مراتع کشاورزی این استان در آتش سوزی‌های سه ماه گذشته دارد، منابع رسمی متولی منابع طبیعی این آمار را غلط و خلاف واقعیت می‌دانند.

اخبار منتشر شده در خبرگزاری‌ها، روزنامه‌ها و رسانه‌های رسمی فارس از نابودی وسعت زیادی از منابع طبیعی و اراضی کشاورزی این استان حکایت دارد که به نسبت سال قبل افزایش زیاد و چندین برابری داشته است.

اخبار منتشر شده در رسانه‌های فارس که منبع خبری اغلب آن مسئولان انتظامی شهرستان های فارس و نه مدیران منابع طبیعی این خطه است نشانگر فزونی بیش از شش برابری نابودی منابع طبیعی این استان در آتش سوزی‌های امسال (۱۳۹۸) به نسبت مدت مشابه سال قبل دارد.

بر اساس اخباری که از تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۹۸ تا دوم تیرماه این سال در پایگاه خبری پلیس فارس منتشر شده و در رسانه‌های این استان نیز بازتاب یافته، بیش ازیک هزار و ۱۱۱ هکتار از اراضی منابع طبیعی این استان براثر آتش سوزی سوخته و نابود شده که از جمله آن می‌توان به آتش سوزی و نابودی ۲۰۰ هکتار از اراضی فهلیان در شهرستان ممسنی در ۲۰ خرداد امسال، ۴۰۰ هکتار از اراضی قیرو کارزین در تاریخ ۱۱ خرداد ۹۸ و ۱۰۰ هکتار از اراضی روستای آبگینه کازرون در پنجم خرداد ماه امسال اشاره کرد.

هزار کجا و ۱۰۰ کجا

در حالی آمار بیش از یک هزار و ۱۰۰ هکتاری نابودی اراضی و منابع طبیعی از سوی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان فارس منتشر شده که سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری این استان از نابودی تنها ۱۶۴ هکتار از منابع طبیعی فارس از ابتدای سال ۹۸ تاکنون خبر می‌دهد.

سرپرست منابع طبیعی فارس: تنها ۱۶۴ هکتار از منابع طبیعی این استان در آتش سوزی‌های
امسال سوخته است

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به پوشش گیاهی متراکم در مراتع طبیعی این استان به دلیل بارندگی‌های امسال اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال ۹۸ تاکنون ۹۱ مورد آتش سوزی در منابع طبیعی این استان رخ داده که در مجموع به ۱۶۴ هکتار از آن خسارت وارد شده است.

شهرام منتصری افزود: در مدت مشابه سال گذشته ۳۴ مورد آتش سوزی در این استان رخ داده که در مجموع ۱۲۰ هکتار از مراتع و منابع طبیعی فارس نابود شده است.

وی ادامه داد: در هر مورد آتش سوزی سال گذشته در این استان بطور متوسط به ۳ و ۸ دهم هکتار خسارت وارد شده که این عدد در هر مورد آتش سوزی سال جاری به ۱ ممیز ۸ دهم هکتار خسارت کاهش پیدا کرده است.

مرجع رسمی برای دادن آمار آتش سوزی منابع طبیعی

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس در پاسخ به این سوال که دلیل تفاوت فاحش آمار منتشر شده از سوی نیروی انتظامی و اداره کل منابع طبیعی فارس درخصوص نابودی مراتع طبیعی این استان در پی آتش سوزی چیست؟ گفت: آمار منتشر شده از سوی نیروی انتظامی به هیچ وجه مورد قبول اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس نیست.‌

وی ادامه داد: بصورت مکتوب با فرماندهی نیروی انتظامی استان فارس نیز نامه نگاری صورت گرفته که به یگان‌های زیرمجموعه دستور دهند که آمار غلط درباره آتش سوزی منابع طبیعی استان فارس ارائه نکنند.

وی مرجع رسمی ارائه آمار آتش سوزی منابع و مراتع طبیعی در این استان را اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس عنوان کرد و گفت: آمار اصلی از سوی این اداره کل و با بهره گیری از تجهیزات تخصصی نظیر جی پی اس و اطلاعات ماهواره محاسبه و ارائه می‌شود.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس بر صدور آمار رسمی آتش سوزی منابع طبیعی تنها از مبادی رسمی این اداره کل تاکید کرد.

مردم برای حفظ منابع طبیعی وارد عمل شدند

منتصری در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: برنامه ریزی زیادی در ماه‌های گذشته برای مواجهه با آتش سوزی‌ها در سطح استان فارس با پیگیری استانداری و فرمانداری‌های تمام شهرستان‌های فارس انجام شده و با نهادینه شدن حفاظت از منابع طبیعی یکی از دغدغه‌های اصلی مردم حفظ از عرصه‌های منابع طبیعی است و در بسیاری از آتش سوزی‌ها، مردم پیش تر از ماموران امدادی در محل آتش سوزی حاضر و اقدام به اطفای حریق می‌کنند.

تعامل هست

وی تعامل بین دستگاهی در این استان را یکی از دلایل اصلی کاهش دهنده میزان وسعت نابودی منابع طبیعی در هر آتش سوزی دانست و افزود: شخص استاندار فارس تاکید ویژه ای بر کاهش آتش سوزی و نابودی منابع طبیعی دارد و حمایت خوبی در خصوص اطفای حریق از سوی نیروهای ارتش، سپاه و بسیج در سال جاری انجام می‌شود.

منتصری اضافه کرد: سازمان هلی کوپتری این استان همکاری بسیار خوبی در خصوص اعزام بالگرد برای اطفای حریق منابع طبیعی انجام می‌دهد که بعنوان مثال در آتش سوزی منابع طبیعی فراشبند حدود ۶۰ پرواز هلی کوپتری انجام شد و در مجموع تلاش و همدلی همگانی در این خصوص بین همه دستگاه‌های مرتبط فارس بوجود آمده است.

رئیس شبکه زیست محیطی ایران: آمار پایه و اساس برنامه ریزی ها است

آمار باید علمی باشد

رئیس شبکه زیست محیطی ایران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: دقت و صحت در آمار منتشر شده در هر حوزه‌ای مبنای تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های آن حوزه محسوب می‌شود لذا باید هرنوع آماری براساس شاخص‌های آن بخش بصورت دقیق تهیه و مبنای کار قرار گیرد.

محمدرضا گل همیشه بهار افزود: در بسیاری موارد نظیر تخصیص بودجه و تجهیزات براساس آمار موجود و عملکرد دستگاه‌های متولی در هر حوزه‌ای انجام می‌شود و همچنین آمار نشان دهنده نتیجه بخش بودن یا بی فایدگی برنامه ریزی های انجام شده دارد و اگر آمار ناصحیح ملاک عمل قرار گیرد ممکن است خسارات سنگینی و جبران ناپذیری در پی داشته باشد.

رئیس انجمن دوستداران محیط زیست استان فارس اظهار داشت: گردش آزاد اطلاعات و ارائه آمار صحیح یکی از اولویت‌های هر جامعه‌ای محسوب می‌شود اما عدم وجود این موارد در بعضی موارد به برنامه ریزی های کلان در کشور ما ضربه زده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: با توجه به بارندگی‌های ماه‌های گذشته و تراکم پوشش گیاهی در عرصه‌های منابع طبیعی فارس، احتمال بروز آتش سوزی بیشتر از سال‌های گذشته وجود دارد.

گل همیشه بهار ادامه داد: تعادل دام و مرتع یکی از مواردی است که می‌توان با استفاده از آن احتمال بروز آتش سوزی در منابع و مراتع طبیعی را کاهش داد و بصورت طبیعی شرایط را مدیریت کرد.

وی اضافه کرد: آموزش مواجهه با آتش سوزی مراتع طبیعی و راه‌های اطفای حریق خصوصاً برای ساکنین محلی که در مجاور منابع طبیعی زندگی می کنند مانند روستاییان و عشایر و همچنین فرهنگ سازی عمومی در این باره می‌تواند نقش بسزایی در کاهش آتش سوزی در منابع طبیعی داشته باشد.

رئیس شبکه زیست محیطی ایران اظهار داشت: در سالهای اخیر حساسیت‌های خوبی بین تشکل‌های محیط زیستی و عشایر استان فارس در زمینه حفاظت از منابع طبیعی ایجاد شده که این مساله کمک شایانی به کاهش آتش سوزی در منابع طبیعی این استان کرده است.

۹۸۷۳ / ‏۱۸۷۶‬