سردار دوردیف امروز یکشنبه در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) گفت که گفتمان های درون گروهی پنج کشور حاشیه دریای خزر از جمله روسیه، ترکمنستان، ایران، آذربایجان و قزاقستان و نیز گفت وگوهای دو به دوی هر یک از آنها براحتی برخی مشکلات موجود این گروه کشورهای حاشیه خزر را حل کرده و زمینه را برای گفتمان های سطح عالی تر اقتصادی و سیاسی برای تشکیل یک بازار مشترک خزری فراهم آورد.
وی که در مشورت دهی به وزارت خارجه ترکمنستان در امور منطقه ای به ویژه دریای خزر سابقه طولانی دارد و نیز سفیر تام الاختیار کشورش در مسکو است تاکید کرد که پنج کشور حوزه دریای خزر تنها با حفظ همبستگی است که می توانند منطقه را از حضور بازیگران فرامنطقه ای حفظ کرده و برای توسعه اقتصادی و اجتماعی میان خود اهتمام بورزند.
دوردیف در درباره نحوه اعتماد سازی مشترک برای تقویت همبستگی گروهی کشورهای حوزه خزر برای تبدیل این دریا به یک دریای صلح و دوستی و ثبات گفت: آنها چاره ای ندارند که با حسن نیت اولیه مذاکرات تک به تک و گروهی خود را آغاز کرده و با جدیت تمام در رفع برخی اختلافات جزیی که اهمیت چندانی هم ندارد کوشا باشند همانگونه که تا کنون برسر تعیین نظام حقوقی این بزرگترین دریاچه جهان به توافقات مهمی دست یافتند.
وی اظهار داشت: تنها با ایجاد یک همبستگی خلل ناپذیر میان پنج کشور و همکاری جدی میان آنها است که صلح و دوستی و ثبات سیاسی و اقتصادی می تواند در منطقه شکل گیرد و راه را برای توسعه اقتصادی و تجاری هرچه بیشتر هر پنج کشور فراهم آورد.
مشاور عالی وزیر خارجه ترکمنستان گفت: طبق پیشنهاد رئیس جمهوری ترکمنستان هدف نهایی از برگزاری همایش اقتصادی دریای خزر چیزی جز شکل دهی به وحدت فعالیت های اقتصادی کشورهای حاشیه خزر برای توسعه جمعی آنها نیست.
دوردیف نقش هر یک از کشورهای مهم این منطقه به ویژه جمهوری اسلامی ایران را در رابطه با تشکیل بازار مشترک خزر بسیار حیاتی خواند و گفت که امیدوار است همایش اقتصادی مرداد ماه در شهر ساحلی آوازه ترکمنستان بتواند گفت و گوهای جمعی را برای شکل دهی به یک بازار مشترک خرزی که احتمال آن ضعیف هم نیست بیانجامد.
دولت ترکمنستان نخستین همایش اقتصادی کشورهای حوزه دریای خزر را با هدف ایجاد همبستگی منطقه ای و تبدیل این دریا به دریای صلح، دوستی و ثبات در منطقه گردشگری "آوازه" در ساحل دریای خزر برگزار می کند.
این نخستین همایش طبق برنامه و هماهنگیهایی که کشور میزبان با کشورهای عضو این اتحادیه منطقهای انجام داد قرار است در ۱۱ اوت ۲۰۱۹ (۲۱ مرداد) مصادف با "روز خزر" تاریخی که برای نخستین بار، پنج کشور حاشیهی دریای خزر برای همکاریهای محیط زیستی در رابطه با دریای خزر با هم میثاق بستند، برگزار شود.
این همایش با حضور مسئولان و مقامهای بلندپایه دولتی و بخش خصوصی کشورهای ساحلی بزرگترین دریاچه راهبردی جهان برگزار میشود تا زمینهای برای وحدت و همبستگی آنها برای توسعه همکارهای مشترک با هدف توسعه اقتصاد منطقه باشد.
این همایش میرود تا نقش دریای خزر در روندهای جهانی و توسعه سرمایه گذاری، استخراج نفت، گاز، تولید برق، مشارکت حملونقلی، تجاری، کشاورزی و گردشگری در این کشور را بررسی و با همفکری شرکت کنندگان راهکاری عملی برای توسعه اقتصادی در منطقه بیابد.
شرکت کنندگان در این همایش شامل اعضای دولت، وزیران، نهادهای رسمی، رؤسای استانهای مرزی، نمایندگان سیستم بانکی و تجار در حوزه خزر از کشورهای حاشیه این دریا می شود و در عین حال نمایندگان برخی نهادهای بینالمللی در بخش اقتصادی، مالی، حملونقل، زیست شناسی و علمی از سراسر جهان نیز در این همایش کشورهای حاشیه بزرگترین دریاچه راهبردی جهان شرکت میکنند.
برگزاری این همایش، نخستین بار بعد از آنکه ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه آنرا در پنجمین دور نشست سران همسایه خزر در شهر ساحلی "آکتائو" قزاقستان مطرح کرد، توسط قربانقلی بردی محمد اف رئیس جمهوری ترکمنستان با هدف تحکیم مناسبات همه جانبه به ویژه اقتصاد کشورهای حاشیه خزر پیشنهاد شد.
این کشورها در سال ۱۳۸۲، کنوانسیون منطقهای حفاظت از محیط زیست دریای خزر موسوم به کنوانسیون تهران را امضا کردند و تاریخ ۲۱ مردادماه ۱۳۸۵ را روز دریای خزر نامیده و لازم الاجرا شدن آن را بهعنوان یک رخداد مهم محیط زیستی، جشن گرفتند.
اهمیت این کنوانسیون منطقهای در این است که تنها معاهده مورد توافق پنج کشور حاشیه دریای خزر و تنها بستر همکاری برای حفاظت و نجات بومسازگان منحصر به فرد دریای خزر به شمار میرود.