اسلام آباد - ایرنا - دبیر پاکستانی اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان گفت:گشایش فوری کانال بانکی و گذرگاههای جدید مرزی بین دو کشور از راهکارهای موثر برای رونق تجارت مشترک بین تهران و اسلام آباد است .

«منظور احمد» دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان روز یکشنبه در آستانه سفر وزیر صنعت و تجارت جمهوری اسلامی ایران به پاکستان درگفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: نبود کانال بانکی بین تهران و اسلام آباد از مهمترین موانع توسعه روابط تجاری بین دو کشور محسوب می‌شود.

وی با اشاره به افزایش ۳۴ درصدی تجارت میان ایران و پاکستان از زمان آغاز فعالیت اتاق مشترک بازرگانی، گفت: ما از زمان تشکیل اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان در سال ۲۰۱۵ فعالیت‌های بسیاری را برای بالا بردن حجم تجارت دوجانبه از استفاده از ظرفیت‌های مشترک در مسیر مبادلات اقتصادی انجام دادیم.

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان، نبود کانال بانکی میان دو کشور را مهمترین مشکل در گسترش تجارت دانست و تاکید کرد: فقدان ارتباطات بانکی مشکل بزرگ است که به رغم تلاش‌های زیاد تاکنون این مسئله حل نشده است.

وی افزود: ما درخصوص کانال بانکی ملاحظات و خواسته‌های خود را با مقامات ایران و پاکستان مطرح کرده ایم و در این خصوص به طور مداوم با جامعه تجار و کارآفرینان ایران نیز در تماس هستم تا بتوانیم راه حل عملی برای مشکلات بانکی پیدا کنیم.


**توسعه ارتباطات زمینی و هوایی
منظور احمد فرسوده بودن مسیرهای زمینی پاکستان به سمت نقطه صفر مرزی با ایران را از دیگر مشکلات گسترش مبادلات تجاری با ایران دانست و گفت روزانه صدها هزار تن کالا در مناطق مرزی ایران و پاکستان تردد می‌کند که لازم هرچه سریع‌تر جاده‌های مرزی ترمیم شود.

وی ضمن تاکید بر اقدامات مؤثر دولت پاکستان برای نوسازی مسیرهای جاده‌ای در ایالت بلوچستان، خواستار گشایش مسیرهای هوایی از شهر کویته به شهرهای مرزی ایران به ویژه مناطق آزاد تجاری در این کشور شد.
این فعال تجاری پاکستانی معتقد است، با شروع خط پروازی میان دو کشور ما می‌توانیم کالاهای خود را به آسانی به ایران منتقل کنیم و یا از فرصت‌های سرمایه گذاری در مناطق آزاد تجاری در ایران بهره مند شویم.


**محکومیت تحریم‌های یکجانبه آمریکا
این فعال بازرگانی پاکستانی با محکوم کردن تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران اظهار داشت این تحریم‌ها به ضرر توسعه تجارت بین دو کشور است و امیدواریم که در اینده نزدیک هرچه زودتر این تحریم‌ها رفع شود.

وی افزود: عمران خان نخست وزیر پاکستان اخیراً سفر رسمی به ایران انجام داد و در زمینه ارتقای روابط اقتصادی میان دو کشور و حل و فصل مشکلات در منطقه مذاکرات مؤثری انجام داد.


**تاکید بر فعال سازی گذرگاه‌های جدید مرزی
دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان با استقبال از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای بازگشایی مرزهای رسمی ریمدان و پیشین، خواستار بازگشایی فوری این نقاط در سمت پاکستان شد و آن را نقطه قوت برای توسعه همکاری‌های بازرگانی میان دو کشور دانست.
وی افزود: گذرگاه‌های جدید مرزی میان دو کشور باید در اسرع وقت افتتاح شود زیرا ما به دنبال فرصت‌های جدید برای افزایش حجم تجارت مشترک هستیم.
منظور احمد با تاکید بر تقویت تجارت در مرزهای مشترک، افزود: ایران و پاکستان باید تمرکز جدی برای تقویت همکاری‌های اقتصادی دوجانبه داشته باشند.

این فعال اقتصادی پاکستانی سفر وزیر صنعت و تجارت ایران به پاکستان را گام مهمی برای توسعه روابط تجاری دو کشور دانست و گفت وی می‌تواند با سفر به شهر کویته از نزدیک با بزرگانان در خصوص مسائل پیش روی گفت وگو کند.

وی با اشاره به توافق مقام‌های عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان برای رساندن حجم تجارت دوجانبه به پنج میلیارد دلار، افزود: آینده روابط اقتصادی دو کشور بسیار روشن است و تبادل هیأت‌ها و نمایندگان ارشد دو کشور مرتبط با بخش‌های مختلف به ارتقای روابط و همکاری‌ها کمک می‌کند.


**تأمین نیازهای انرژی از ایران
این فعال بازرگانی پاکستان تکمیل طرح خط لوله انتقال گاز از ایران به پاکستان را برای غلبه بر بحران انرژی در این کشور حائز اهمیت دانست و افزود: ایران تاکنون احداث خط لوله مربوط به این طرح را در بخش خود به پایان رسانده و اکنون نوبت پاکستان است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران همچنین آمادگی خود را برای افزایش صادرات برق به پاکستان اعلام کرده بنابراین ما ضمن تکمیل خط لوله گاز باید از فرصت تأمین نیازهای انرژی خود از کشور دوست و همسایه ایران استفاده کنیم.


**جلوگیری از قاچاق
منظور احمد با اشاره به پدیده قاچاق در مرز مشترک ایران و پاکستان که کار تجارت قانونی را سخت کرده است، اظهار داشت: تاجران پاکستانی با برخی مشکلات از سوی طرف ایرانی مواجه هستند که این موضوع فرصتی برای عاملان قاچاق شده است.
وی همچنین از مسئولان گمرک پاکستان خواست تا به جای اعمال مالیات‌های سنگین، اقدام مؤثری برای تسهیل در امر تجارت برای بازرگانان دو کشور اتخاذ کنند.
منظور احمد از مسئولان ایران و پاکستان خواست تا تسهیلات ارائه شده به تجار دو کشور از جمله تاجران محلی در گذرگاه مرزی میرجاوه ایران (نقطه مشترک مرزی با تفتان در پاکستان) را افزایش دهند.
وی اظهار داشت: گاهی اوقات گذرگاه مرزی میرجاوه از سوی طرف ایرانی تعطیل می‌شود و طولانی شدن آن فرآیند تجارت مرزی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
این فعال بازرگانی پاکستان به فرآیند ارسال نمونه کالاهای صادراتی پاکستان به ایران جمله مرکبات از مرز تفتان به آزمایشگاه رسمی در تهران اشاره کرد و گفت: ارسال نمونه و بازگشت پاسخ آزمایش از تهران بین دو تا سه روز طول می‌کشد و این روند بر کیفیت محصولات از جمله میوه‌های تازه تأثیر می‌گذارد، خواسته ما از مسئولان ایرانی این است که با تأسیس یک آزمایشگاه تخصصی در منطقه مرزی تفتان به بهبود فرآیند صادرات کالاهای پاکستانی کمک کنند.


**بنادر چابهار و گوادر مکمل یکدیگرند

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان با تاکید بر گسترش تجارت بین دو کشور از طریق دریا خاطرنشان کرد استفاده از مسیرهای آبی نسبت به جاده کم هزینه تر و احتمال خسارت به محصولات را کمتر می‌کند.

وی با اشاره به ظرفیت بنادر چابهار و گوادر پاکستا اخاطر نشان ساخت: این دو بندر مکمل یکدیگرند و باید برای تقویت فعالیت‌ها در این دو بندر سرمایه گذاری شود.

وزارت امور خارجه پاکستان دوم اردیبهشت امسال و همزمان با پایان سفر دو روزه عمران خان نخست وزیر این کشور به ایران اعلام کرد: بیست و یکمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی و نشست آتی کمیته مشترک تجاری در اواسط تیرماه سال جاری در اسلام آباد برگزار می‌شود.
به گفته طرف پاکستانی: افتتاح دو گذرگاه جدید مرزی گبد-ریمدان و مند-پیشین و همچنین امضای توافقنامه تأسیس بازارچه جدید مرزی در نشست‌های آتی دو کشور مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
عمده تجارت ایران و پاکستان از طریق مسیرهای زمینی منتهی به گذرگاه مرزی میرجاوه (تفتان) انجام می‌شود و در این بین ساکنان دو منطقه سیستان و بلوچستان ایران و ایالت بلوچستان پاکستان سهم بسزایی برای توسعه تجارت و همکاری‌های اقتصادی میان دو کشور همسایه دارند.
بحث گشایش کانال بانکی و اعطای خط اعتبار (LC) از مطالبات جدی جامعه بازرگانان هر دو کشور بوده و اخیر نیز تاجران پاکستانی مستقر در ایالت بلوچستان از مسئولان ایران و پاکستان مصرانه خواسته اند تا گام‌های اساسی برای راه اندازی کانال بانکی برداشته شود.
در جریان سفر ماه گذشته سید «رسول موسوی» دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل آسیای غرب وزارت امور خارجه ایران به شهر «کویته» پاکستان، گفت وگوهای سازنده‌ای میان دو کشور با حضور اعضای اتاق بازرگانی و صنعت کویته درباره مسائل پیش روی تاجران و بازرگانان این کشور درخصوص تجارت با ایران و وضعیت فعالیت‌های اقتصادی از طریق گذرگاه‌های مرزی انجام شد.