تهران-ایرنا- اجلاس گروه ۲۰ با حضور کشورهای قدرتمند اقتصادی در حالی برگزار شد که رسانه‌های داخلی ایران از ناکامی سیاست‌های ضدایرانی آمریکا و عربستان در این اجلاس خبر دادند و نوشتند: لابی‌گری‌های ضدایرانی مقامات سعودی، مورد اقبال دیگر اعضای این نشست قرار نگرفت و تقریباً هیچ یک از اعضا، سیگنال مثبتی در قبال سیاست‌های منطقه‌ای و ضدایرانی ریاض به ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهوری آمریکا مخابره نکردند.

گروه ۲۰ با حضور کشورهای قدرتمند اقتصادی، ۸۵ درصد اقتصاد جهان را در اختیار دارد این گروه شامل، آمریکا، اتحادیه اروپا، فرانسه، انگلیس، آلمان، ایتالیا، چین، ژاپن، روسیه، عربستان سعودی، اندونزی، استرالیا، ترکیه، برزیل، آرژانتین، کانادا، هند، کره جنوبی، آفریقای جنوبی و مکزیک است. این گروه از سال ۱۹۹۹ تشکیل شد و در سال ۲۰۰۸ با تشکیل جلسه اضطراری برای بحث در باره واکنش به بحران مالی جهانی اهمیت خاصی پیدا کرد و از آن پس سالانه نشست این گروه با حضور سران کشورهای عضو برگزار می‌شود.

چهاردهمین نشست دو روزه سران جی ۲۰ با حضور رهبران ۱۹ کشور صنعتی جهان و رئیس اتحادیه اروپا در شهر اوزاکای ژاپن با تمرکز بر موضوعاتی چون تنش میان ایران و آمریکا، جنگ تجاری پکن و واشنگتن و مسأله آب و هوایی جهان برگزارشد. این اجلاس دو روزه که از روز جمعه ۷ تیرماه در اوزاکا آغاز شده بود، دیروز شنبه هشتم تیرماه پایان یافت.

نشست گروه ۲۰ هر سال به منظور فرصتی برای دیپلماسی در سطح سران تلاش می‌کند و بسیاری از کشورها ترتیبی داده‌اند تا رهبرانشان در حاشیه این نشست، گفت وگوهای رو در رویی داشته باشند. امسال نیز اگر چه موضوعات دیگری در مذاکرات مقامات حاضر در نشست سران جی ۲۰ مطرح بود، اما بخاطر اهمیت و ضرورت، "تنش میان ایران و آمریکا"در کانون گفت وگوها قرار داشت. اجلاس دو روزه سران گروه ۲۰ در شرایطی به پایان رسید که دنیا برای پیشبرد فرایند چند جانبه گرایی و رشد اقتصادی به تصمیمات این گروه و مباحثات اعضای آن چشم دوخته است.

رسانه‌های اصلاح طلب نتیجه نشست‌های دو و چندجانبه سران جی ۲۰ را حداقلی دانستند و رسانه‌های اصولگرا این اجلاس را بی نتیجه اما پرحاشیه خواندند. به گزارش گروه نشریات خبری؛ حواشی دیدارها، محورهای گفت و گوهای دوجانبه و تصمیمات مطرح شده در اجلاس گروه ۲۰ بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های ایران داشته است. بررسی امروز ۹ تیرماه روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها و تارنماهای داخلی نشان می‌دهد که هر دو طیف رسانه‌های اصلاح طلب و اصولگرا از بی نتیجه ماندن نشست‌های گروه ۲۰؛ بی توجهی اجلاس ۲۰ به مسائل اصلی جهانی و ناکامی تلاش آمریکا و عربستان علیه ایران در این اجلاس سخن گفتند.

رسانه‌های اصلاح طلب همچنین تنش ایران و آمریکا را کانون مذاکرات نشست جی ۲۰ برشمرده و محورهای دیگری همچون دلایل غیبت ایران در گروه جی ۲۰ و اختلاف نظرها در اعضای این گروه را مورد بررسی قرار دادند. رسانه‌های اصولگرا نیز اجلاس گروه ۲۰ را بی‌نتیجه اما پرحاشیه خوانده و مطالب خود را زیر محورهایی همچون نمایش ترامپ در اجلاس ۲۰ و حضور عربستان در اجلاس سران گروه ۲۰ بازتاب دادند.

رسانه‌های اصلاح طلب

برخی عبارت‌های کانونی این طیف از رسانه‌ها عبارتند از: مقامات عالی اکثر کشورهای گروه ۲۰ مخالفت صریح خود با سیاست‌های ضدایرانی ترامپ را اعلام کرده‌اند؛ ترامپ در اوزاکا هم تنها ماند؛ غیبت شمار زیادی از کشورهای دنیا در تصمیمات مهمی که در این نشست گرفته می‌شود ناعادلانه است؛ حدود ۱۷۰ کشور به نشست‌های گروه ۲۰ دعوت نمی‌شوند؛ حاشیه و متن نشست گروه ۲۰ شخص ترامپ بود؛ بعید به نظر می‌آید ایران به این زودی‌ها بتواند جایگاهی در ۲۰ اقتصاد برتر نظام بین‌الملل داشته باشد؛ اختلاف نظر گروه ۲۰ پشت تعارف‌های دیپلماتیک نمایان بود.

ناکامی تلاش آمریکا و عربستان علیه ایران در اجلاس گروه ۲۰

ایسنا از ناکامی تلاش آمریکا و عربستان علیه ایران در اجلاس گروه ۲۰ گزارش داد و نوشت: منابع آگاه به نورنیوز اعلام کرده‌اند که با وجود رایزنی‌ها و لابی‌گری‌های فشرده مقامات آمریکایی با نمایندگان دیگر کشورهای گروه ۲۰، مقامات عالی اکثر این کشورها مخالفت صریح خود با سیاست‌های ضدایرانی ترامپ را اعلام کرده‌اند. این موضوع در روز نخست اجلاس گروه ۲۰ در شهر اوزاکای ژاپن نیز نمود روشنی داشته است، تا جایی که نمایندگان کشورهای اروپایی نیز در ملاقات با هیأت آمریکایی و شخص ترامپ، کاخ سفید را در ایجاد شرایط فعلی مقصر قلمداد کرده‌اند. همچنین کشورهای ژاپن و کره جنوبی نیز در حاشیه نشست گروه ۲۰، بار دیگر خواسته خود مبنی بر جلوگیری از تنش‌ها در منطقه خلیج فارس و خرید نفت ایران را به نمایندگان ارشد هیأت آمریکایی و شخص ترامپ اعلام کرده‌اند.در این میان، لابی‌گری‌های ضدایرانی مقامات سعودی حاضر در نشست گروه ۲۰ نیز مورد اقبال دیگر اعضای این نشست قرار نگرفته است. طرح دوباره موضوع قتل جمال خاشقجی از سوی برخی کشورها در ملاقات‌های غیررسانه‌ای با سران سعودی و انتقاد از وضعیت حقوق بشر در این کشور سبب شد تا مقامات سعودی در روز نخست اجلاس، دست بالایی در طرح ادعاهای ضد ایرانی و تاکید بر موضوع معامله قرن نداشته باشند. نارضایتی مقامات آمریکایی و سعودی در روز نخست برگزاری نشست گروه ۲۰ به اندازه‌ای بود که منجر به لغو برخی دیدارهای دوجانبه و موکول شدن آنها به فردا شده است.

روزنامه ایران نیز عنوان "ترامپ در اوزاکا هم تنها ماند" را برای یادداشت خود برگزید و نوشت: شاید برای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا فرصتی بهتر از حضور در نشست سران جی ۲۰ فراهم نبود تا برای نزدیک کردن دیدگاه متحدان قدیمی به سیاست کشورش در قبال ایران قدمی بردارد. نشست قدرتمندترین کشورهای صنعتی جهان در حالی از دو روز پیش در شهر اوزاکای ژاپن آغاز شد که ترامپ بار دیگر کوشید با بهره‌گیری از فرصت ملاقات‌های رودررو با همتایان خود از قدرت‌های بزرگ بین‌المللی، ایران را به نقطه کانونی فشار تبدیل کند. واقعیتی که به گفته اغلب کارشناسان در زمره موضوعات اصلی رایزنی‌های میان ترامپ و مقام‌های بلندپایه حاضر در ژاپن به شمار می‌آمد و نشان داد با وجود تلاش رئیس جمهوری امریکا برای همسو کردن رویکردها علیه ایران، هنوز تعارض‌ها و درگیری‌ها باقی است، با دلایلی واضح و مستتر در یک گزاره؛ «امریکا یکجانبه از توافق هسته‌ای خارج شده است.»…در چنین فضایی که تلاقی دو رویکرد متباین که یکی به‌دنبال اتحاد سیاسی علیه ایران و دیگری به‌دنبال راهکاری در رابطه با تقویت رابطه با ایران می‌گردد و در شرایطی که امریکا و عربستان با فراموشی اقدامات آشکار خود در حمایت از تروریسم و مداخله در سیاست کشورهای منطقه، ایران را به چنین رفتارهایی متهم می‌کنند، همگرایی جامعه بین‌الملل در مواجهه با مواضع ستیزه‌جویانه امریکا علیه ایران اهمیتی دوچندان می‌یابد…فارغ از آنکه این همگرایی تا چه اندازه توانسته در صحنه اقتصادی به محقق ساختن منافع ملی ایران بینجامد اما دست‌کم نمی‌توان این گزاره را نادیده گرفت که یکی از بزرگترین قدرت‌های اقتصادی و سیاسی جهان در زمین بازی سیاست علیه جمهوری اسلامی تنها مانده است.

بی نتیجه ماندن نشست‌های گروه ۲۰

"غلبه حاشیه بر متن در اجلاس جی ۲۰" عنوان مطلبی از روزنامه دنیای اقتصاد است که در بخشی از آن می‌نویسد: هر سال نشستی با حضور رهبران بیست کشوری که بزرگ‌ترین و سریع‌ترین اقتصاد درحال رشد دنیا را دارند تشکیل می‌شود که به اختصار گروه ۲۰ گفته می‌شود. اعضای گروه ۲۰ در مجموع ۸۵ درصد تولید ناخالص داخلی دنیا و دو سوم جمعیت دنیا را در بر می‌گیرند. این گروه دبیرخانه دائمی ندارد و هر ساله در ماه دسامبر یکی از اعضای گروه ۲۰ به‌صورت چرخشی ریاست آن را برعهده می‌گیرد…غیبت شمار زیادی از کشورهای دنیا در تصمیمات مهمی که در این نشست گرفته می‌شود نیز ناعادلانه خوانده شده است. حدود ۱۷۰ کشور به نشست‌های گروه ۲۰ دعوت نمی‌شوند. برخی هم معتقدند که این نشست‌ها فایده‌ای نداشته و در واقعیت بیرونی تأثیر کمی می‌گذارد. در نشست رهبران کشورها، هیچ‌گونه رای‌گیری صورت نمی‌گیرد و تصمیمات و توافقات نشست هم الزام‌آور نیستند…نیویورک‌تایمز در گزارشی مفصل به ارزیابی نشست گروه ۲۰ پرداخته و می‌نویسد به‌نظر می‌رسد حاشیه و متن نشست گروه ۲۰ شخص ترامپ بود. او دیداری هم با بن سلمان، ولیعهد عربستان، داشت و او را چهره‌ای انقلابی نامید که درحال مدرن کردن کشورش است و همزمان با تروریسم هم در جنگ است.

اعتماد در یادداشتی با عنوان" غلبه حاشیه بر متن " نوشت: نشست سالانه گروه ۲۰ روز جمعه در اوزاکای ژاپن آغاز شد و در عصر روز شنبه به پایان رسید. نشستی که حواشی آن مهم‌تر از متن بود. چرا که اگر سری به خبرگزاری‌های جهان بزنید متوجه می‌شوید دیدارهای دوجانبه و اقدامات دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور بیش از هر چیزی مورد توجه قرار گرفت. شاید دیگر کمتر کسی به این موضوع توجه کرد که امریکا بار دیگر سعی کرد خود را از بندهایی در بیانیه پایانی مستثنی کند. بیانیه‌ای که بر اجرای توافق آب و هوایی پاریس تاکید داشت و امریکا بار دیگر آن را ندیده گرفت و حتی گفته می‌شود تلاش کرده تا تعدادی دیگر از کشورها را با خود در این زمینه همراه کند اما در جریان این اقدام ناموفق بوده و در نهایت بیانیه پایانی با موافقت ۱۹ کشور به تصویب رسیده است. حالا دیگر این سازهای مخالف امریکا پس از گذشت حدود ۳ سال از ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ به موضوعی عادی تبدیل شده است. شاید تا یک سال پیش همه این موضوعات مهم بود اما دیگر رفتارهای دونالد ترامپ به مانند سابق افراد را شگفت‌زده نمی‌کند. واقعیت آن است در این نشست بسیاری منتظر بودند تا ببینند در دیدارهای دو جانبه ترامپ چه اتفاقاتی رخ می‌دهد در غیر این صورت همه می‌دانستند بنا نیست اتفاق دندانگیری در داخل نشست گروه ۲۰ رخ دهد و در نهایت عربستان سعودی میزبان دور بعدی نشست سران شد که طبق برنامه در روزهای ۲۱ و ۲۲ نوامبر در ریاض برگزار می‌شود و تا آن زمان مشخص خواهد شد که آیا دونالد ترامپ در آخرین نشست گروه ۲۰ خود شرکت می‌کند یا او را باید ۴ دوره دیگر در این نشست ببینیم.

روزنامه شرق زیر عنوان "دیدارهای دوجانبه و دیگر هیچ" نوشت: نشست دوروزه اوزاکا در شرایطی برگزار شد که جهان درگیر چالش‌های متعددی است؛ گرمایش زمین، افزایش تنش میان ایالات متحده و ایران در خاورمیانه، رشد راست‌گرایی و ملی‌گرایی افراطی در اروپا و آمریکا و رویارویی تجاری آمریکا و چین به‌عنوان دو اقتصاد اول جهان ازجمله این چالش‌ها به‌شمار می‌آیند. بااین‌حال، درباره هیچ‌کدام از این چالش‌ها، رهبران حاضر اتفاق‌نظر نداشتند و شاید تنها نکته امیدوارکننده، توافق رهبران آمریکا و چین برای ادامه مذاکرات تجاری دو کشور بود.

بی توجهی موضوع اجلاس ۲۰ به مسائل اصلی جهانی

ایسنا در مطلبی به بازتاب محورهای واهی گفت و گو در اجلاس گروه ۲۰ پرداخت و نوشت: می‌گویند که سران جی ۲۰ در ژاپن درباره کره شمالی، ایران و خلع سلاح اتمی گفت و گو کرده‌اند، این در حالی است که هیچ‌یک از این موضوعات به عنوان خطری برای امنیت جهانی و حتی منطقه‌ای تلقی نمی‌شوند....با این همه این سوال مهم درمیان است که چرا در قالب مبارزه با تروریسم و حفظ امنیت جهانی همچنان نام ایران موضوع دائمی گفت و گوی رئیس جمهور آمریکا بر سران جی ۲۰ در ژاپن است؟.آمریکا با هدف سرکوب سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا و جهان همچنان تلاش دارد تا به شکل دائمی نام ایران را در پرونده‌های امنیتی و اتمی جهان به صورت نشانه دار و بولد شده حفظ کند و این همان سیاستی است که آمریکا از دوران روی کار آمدن دونالد ترامپ به شکل دائمی به کار گرفته است تا ایران را مطابق با سیاست‌های خود پیش ببرد. آیا خروج آمریکا از برجام (بزرگترین دستاورد سیاسی و امنیتی جهان در قالب دیپلماسی و مذاکرات) و اتهام ایران به حمایت از تروریسم (فراموشی مبارزه پرقدرت ایران با داعش در خاورمیانه) جز این معنا را می‌دهد؟

تنش ایران و آمریکا، کانون مذاکرات نشست جی ۲۰

آفتاب یزد، تنش ایران و آمریکا را کانون مذاکرات نشست جی ۲۰ برشمرد و نوشت: نشست گروه ۲۰ هر سال به منظور فرصتی برای دیپلماسی در سطح سران تلاش می‌کند و بسیاری از کشورها ترتیبی داده‌اند تا رهبرانشان در حاشیه این نشست، گفت وگوهای رو در رویی داشته باشند… امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه درباره حضورش در این نشست گروه ۲۰ گفت: در تلاش برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا هستیم و امیدواریم تا ترامپ را متقاعد کنیم که مذاکرات با ایران را آغاز کند و از جنگی که ممکن است خاورمیانه را فرا گیرد، جلوگیری کند. مکرون هشدار داد: "هیچ جنگ کوتاهی وجود ندارد". ما معمولاً زمان شروع جنگ را می‌دانیم، اما زمان پایان آن را نمی‌دانیم.

دلایل غیبت ایران در گروه جی ۲۰

روزنامه همدلی در یادداشتی نوشت: ایران در حالی در گروه جی ۲۰ جایی ندارد که این غیبت را لزوماً نمی‌توان اتفاقی سیاسی قلمداد کرد. در واقع کشورهایی در این گروه جمع می‌شوند که بخش بزرگی از مناسبات اقتصادی جهان را از آنِ خود می‌بینند. به طوری‌که آمریکا به عنوان اقتصادِ برتر جهان ۲۴ درصد از تولید ناخالص را در دست خود می‌بیند و بعد از این کشور، کشورهای ژاپن و آلمان به ترتیب ۷ و ۵ درصد از تولیدات ناخالص داخلی جهان را در اختیار خودشان می‌بینند و دقیقاً به همین دلیل وقتی قرار بر این شد، گروهی به نام جی‌۸ تأسیس شود و شروع به کار کند، برای عضوگیری شاخص‌های اقتصادی در نظر گرفته شد و به همین دلیل کشورهایی چون آمریکا، ژاپن، آلمان و… حتی ترکیه و اندونزی از فاکتورهای لازم برای قرار گرفتن در جمع ۲۰ کشور بر اقتصادی جهان جای گرفتند.
این رسانه در ادامه نوشت: درباره عدم حضور ایران در جی‌۸ باید گفت، اینکه ایران در جمع ۲۰ کشور برتر اقتصادی جهان جایی ندارد، اصلاً و ابداً دلیل‌های سیاسی ندارد و واقعیت این است که اقتصاد ایران بر پایه معیارهای بین‌المللی و با توجه به تولید پایین اقتصادی نمی‌تواند برای بودن در جی‌۸ ادعایی بکند. این در حالی است که اقتصاد کشوری چون عربستان با استانداردهای بین‌المللی همخوانی لازم را دارد. البته باید اذعان داشت، تحریم‌ها در این حالت اثری انکارنشدنی دارند، به طوری‌که رشد منفی در اقتصاد ایران به ثبت رسید و در سال ۲۰۱۹ هم رشد منفی ۶ درصدی پیش‌بینی می‌شود تا به هم‌ریختگی کاملاً مشهود باشد.. البته اقتصاددانان بر این باور هستند که با توجه به موقعیت ابرقدرتی که ایران دارد و از بازار بزرگ و ذخایر معدنی فراوان و ذخیره‌های انرژی و البته تنوع آب و هوایی گسترده بهره‌مند است، اگر دگرگونی عمیقی در سیاست‌های اقتصادی صورت بگیرد، ایران حتماً توان این را دارد، حتی همانند چین به رشد اقتصادی ۱۲ و ۱۴ درصد هم برسد و طی مدت کوتاهی ترکیه و عربستان سعودی را به راحتی پشت سر بگذارد. مساله اما این است، باتوجه به روند فعلی و تنشی که در روابط خارجی کشور و قوانین ضد تولیدی‌ای که همچنان اعمال می‌شوند، بعید به نظر می‌آید ایران به این زودی‌ها بتواند جایگاهی در ۲۰ اقتصاد برتر نظام بین‌الملل داشته باشد که این واقعاً مساله‎‌ای تأسف برانگیز است که ترکیه و عربستان هر سال به اجلاس جی‌۸ دعوت شوند و ایران همچنان در این نشست بزرگ غایب باشد.

اختلاف نظرها در گروه جی ۲۰

مردم سالاری به اختلاف نظر گروه ۲۰ پشت تعارف‌های دیپلماتیک اشاره کرد و نوشت: اعضای گروه ۲۰ در ژاپن گرد هم جمع شدند. در این نشست اگرچه خنده و لبخند بر صورت رهبران نقش بسته بود اما به طور ضمنی اختلافات همچنان مشهود بود.

روزنامه ایران در یادداشتی، نشست گروه ۲۰ در اوساکا را نمایش اختلاف آرای رهبران سیاسی جهان دانست و نوشت: دو روز گفت‌وگو و مذاکره و نشست در شهر اوساکای ژاپن هم نتوانست اتحاد و اجماع نظر رهبران سیاسی ده‌ها کشور جهان را در بر داشته باشد و در نتیجه با حضور صدها نفر خبرنگار و پوشش خبری لحظه‎‌به‌لحظه، باز هم رسانه‌ها بر اختلافات و شکاف‌های کشورها در مباحث مورد گفت‌وگو متمرکز شدند. در حالی که امریکا از اعضای گروه ۲۰ می‌خواست در بیانیه پایانی آن هیچ اشاره‎ای به دو مبحث مهاجران و تغییرات اقلیمی نکنند، نگرانی از عدم موفقیت این گروه در انتشار بیانیه مشترک افزایش یافته بود. اما سرانجام «آنگلا مرکل» در آخرین لحظات خبر از انتشار این بیانیه داد.... به گزارش آسوشیتدپرس، نتیجه نشست‌های دو و چندجانبه این کنفرانس حداقلی بود؛ اما مهم‌ترین آن پایان جنگ تجاری میان چین و امریکا و آغاز مذاکرات میان این دو کشور بود.

رسانه‌های اصولگرا

برخی محورهای کانونی رسانه‌های اصولگرا را در ادامه می‌خوانیم: تلاش آمریکا و ریاض برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران دوباره ناکام ماند؛ پت و مت در جی بیست؛ ولیعهد عربستان و رئیس‌جمهور آمریکا نمادی از ساختارشکنی و بی‌توجهی به نظم بین‌المللی هستند؛ سران گروه ۲۰ در بیانیه پایانی خود به بی فروغی این نشست و تشدید تنش‌های تجاری و ژئوپولیتیک در جهان اذعان کردند؛ این شرایط ترامپ را در وضعیت بحرانی انتخاباتی قرار داده و او را وادار ساخته تا در نشست گروه ۲۰ به دنبال نمایش چهره‌ای فاتح، دموکراتیک و اهل مذاکره و صلح از خود باشد؛ نکته قابل توجه این نشست، حضور عربستان سعودی است که برخلاف دیگر شرکت کنندگان از زیر ساخت‌های صنعتی مناسبی برخوردار نیست.

ناکامی تلاش آمریکا و عربستان علیه ایران در اجلاس گروه ۲۰

صبح نو از شکست سیاست‌های ضدایرانی واشنگتن و ریاض در نشست گروه ۲۰ خبر داد و نوشت: دیدار رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا و ولیعهد عربستان سعودی در حاشیه نشست گروه 20 (G20)، در حالی شکست ریاض و واشنگتن را در دشمنی با جمهوری اسلامی ایران آشکار کرد که این دو نتوانستند سیاست‌های ضدایرانی خود را در این نشست دنبال کنند. ناکامی ولیعهد سعودی در دستیابی به اهداف ضدایرانی خود، در حالی صورت می‌گیرد که بن‌سلمان حساب ویژه‌ای روی همراهی دیگر اعضای گروه ۲۰ با واشنگتن و ریاض علیه تهران باز کرده بود…دیدار رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا و ولیعهد عربستان سعودی در حاشیه نشست گروه ۲۰، شکست ریاض و واشنگتن را در دشمنی با جمهوری اسلامی ایران آشکار کرد و در جریان برگزاری نشست گروه ۲۰، تقریباً هیچ‌یک از اعضا، سیگنال مثبتی در قبال سیاست‌های منطقه‌ای و ضدایرانی ریاض به ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهوری آمریکا مخابره نکردند. بنابر این گزارش؛ محمد بن‌سلمان در جریان برگزاری نشست گروه ۲۰ در اوزاکای ژاپن، تلاش زیادی برای لابی با کشورهای آسیای شرقی (مانند اندونزی و کره‌جنوبی) علیه ایران کرد و حتی در مذاکرات خود با سران اروپایی سعی کرد ایران را به مثابه یک تهدید بالفعل و خطرناک جلوه دهد اما در نهایت نتوانست به اهداف خود در این نشست دست پیدا کند....با این حال، تلاش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا و ریاض برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران دوباره ناکام ماند و کشورهای ژاپن و کره جنوبی نیز در حاشیه نشست گروه ۲۰، بار دیگر خواسته خود مبنی بر جلوگیری از تنش‌ها در منطقه خلیج فارس و خرید نفت ایران را به نمایندگان ارشد هیأت آمریکایی و شخص ترامپ اعلام کرده‌اند.

بی توجهی اجلاس ۲۰ به مسائل اصلی جهانی

روزنامه وطن امروز زیر عنوان "پت و مت در جی بیست! " نوشت: ژاپن میزبان اجلاس گروه ۲۰ بود؛ اجلاسی که در آستانه سال ۲۰۲۰ با حواشی متنوعی همراه شد و در آن رهبران روسیه و آمریکا هم دیدار کردند. این اجلاس سالانه را ۲۰ کشور جهان برگزار می‌کنند که منابع غربی ادعا می‌کنند ۸۵ درصد اقتصاد جهان را در اختیار دارند. کشورهای مختلفی عضو گروه ۲۰ هستند که از نظر جایگاه جهانی تفاوت‌های فاحشی دارند. عربستان سعودی که به قتل‌ها و جنایت‌های دیپلماتیک شهرت دارد یکی از اعضای گروه ۲۰ است که در سال ۲۰۲۰ به احتمال قوی میزبان این اجلاس خواهد بود. رشوه‌ای که عربستان سعودی برای جذب پرستیژ جهانی پرداخت می‌کند ممکن است منجر به برگزاری اجلاس سال آینده گروه ۲۰ در این کشور شود که درگیر جنگ نابرابر با مردم بی‌دفاع یمن از یک‌سو و درگیر حمایت از جریان‌های تروریستی از سوی دیگر است. این در حالی است که اعضای جی بیست بیانیه پایانی خود را بر محور تجارت آزاد صادر کردند اما ولیعهد عربستان و رئیس‌جمهور آمریکا نمادی از ساختارشکنی و بی‌توجهی به نظم بین‌المللی هستند. زمانی که اجلاس گروه ۲۰ را بررسی می‌کنیم متوجه می‌شوم این اجلاس بی‌توجه به مسائل اصلی جهانی است، چرا که محور کره‌شمالی‌، ایران و خلع سلاح اتمی از جمله مواردی است که سران گروه ۲۰ به آن توجه نشان دادند، در حالی که دخالت‌های اقتصادی آمریکا، مساله جنگ تعرفه‌ها و نقش مخرب کشوری چون ایالات متحده که وضعیت اقتصاد جهانی را متشنج می‌کند، در کنار دولت تروریست عربستان سعودی، مهم‌ترین مشکلاتی است که جهان امروز با آن مواجه است.

بی نتیجه ماندن اجلاس گروه ۲۰

کیهان زیر عنوان "اجلاس گروه ۲۰ بی‌نتیجه اما پرحاشیه" نوشت: چهاردهمین نشست سران گروه ۲۰ جمعه و شنبه (۷ و ۸ تیر ۱۳۹۸) در شهر اوساکای ژاپن بدون هیچ دستاورد ملموس اما با حاشیه‌هایی پررنگ که به شدت بر نشست‌های اصلی سایه افکند بود برگزار شد…نشست دو روزه امسال، بر اساس گزارش‌ها قرار بود برای بحث درباره تجارت، نوآوری فناورانه و تغییرات آب و هوایی و موضوعات دیگری باشد اما ظاهراً تنها موضوعاتی که در دیدارهای رهبران این کشورها مورد توجه قرار نگرفت، همان موضوعات اعلامی بود.بحث‌های مرتبط با جنگ تجاری چین و آمریکا، روابط روسیه با آمریکا و اتحادیه اروپا، تنش‌ها در روابط ترکیه با آمریکا بر سر اس ۴۰۰، قتل خاشقچی، کره شمالی و موضوع ایران سایه سنگین خود را بر نشست‌های گروه ۲۰ پهن کرده بود. سران گروه ۲۰ در بیانیه پایانی خود، به «بی فروغی این نشست» و «تشدید تنش‌های تجاری و ژئوپولیتیک در جهان» اذعان کردند.

نمایش ترامپ در اجلاس ۲۰

"دست و پا زدن‌های انتخاباتی آقای ترامپ"‌عنوان مطلبی از روزنامه سیاست روز است که در بخشی از آن می‌خوانیم: ترامپ این روزها دورانی سخت را سپری می‌کند از یک سو در عرصه داخلی جمهوریخواه و دموکرات برای کنار زدن وی از انتخابات ۲۰۲۰ تلاش می‌کنند و از سوی دیگر حربه ترامپ برای نمایش اقتدار با ایران هراسی ناکام ماند و سرنگونی پهپاد متجاوز آمریکایی توسط یگاه پدافند ایران این ناکامی‌ها را شدت بخشیده است. مجموع این شرایط ترامپ را در وضعیت بحرانی انتخاباتی قرار داده و او را وادار ساخته تا در نشست گروه ۲۰ به دنبال نمایش چهره‌ای فاتح، دموکراتیک و اهل مذاکره و صلح از خود باشد. در رفتار قابل تأملی دیگر رئیس‌جمهور آمریکا بعد از دیدار با همتای چینی خود در «اوساکا» ژاپن این نشست را بسیار خوب توصیف کرد و مدعی شد دو طرف به مسیر اصلی بازگشته‌اند.... شیء جینپینگ رئیس‌جمهور چین و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در حالی مذاکرات دوجانبه خود را در حاشیه اجلاس سران اقتصادی جهان موسوم به گروه ۲۰ به پایان رساندند که ترامپ تأکید کرد که برآیند این نشست بهتر از انتظار بوده است. ترامپ در حالی به دنبال قدرت نمایی در ژاپن بود که از درون آمریکا خبر می‌رسد کارتر یک از رؤسای جمهور اسبق آمریکا گفت که رئیس‌جمهور کنونی این کشور در انتخابات پیروز نشده و او را رئیس‌جمهور غیر قانونی خطاب کرد.

حضور عربستان در اجلاس سران گروه ۲۰

تارنمای الف نیز نوشت: اجلاس سران گروه ۲۰ با حضور کشورهایی صنعتی و قدرت‌های اقتصادی دنیا در ژاپن برگزار شد. نکته قابل توجه این جلسه حضور عربستان سعودی است که برخلاف دیگر شرکت کنندگان از زیر ساخت‌های صنعتی مناسبی برخوردار نیست.

کیهان نیز در مطلبی نوشت: حضور رژیم عصر حجری سعودی در گروه ۲۰ و اینکه عربستان رسماً میزبان نشست گروه ۲۰ در سال آینده میلادی خواهد بود اما از دیگر مواردی است که این پرسش را در میان کارشناسان مطرح «چه توجیهی برای حضور عربستان در میان گروه بیست کشور صنعتی وجود دارد؟» زیرا عربستان نه تنها یک کشور بزرگ صنعتی به شمار نمی‌رود بلکه اساساً اقتصاد آن با چالش‌هایی روبرو است که از سال‌ها پیش عربستان را به سمت آینده‌ای مبهم سوق داده است. این سوال فقط یک پاسخ دارد: «عربستان نفت دارد». درآمدهای نفتی این کشور تنها رکن اصلی اقتصاد عربستان است و تولید بالای نفت باعث شده این کشور نقشی در بازار جهانی انرژی بازی کند.