تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۸

تهران- ایرنا- برخی از ناظران معتقدند با تحریم‌های نفت ایران و افزایش نیاز جهان به تامین نفت ، نقاب از چهره کشورهای صنعتی افتاد و بدون توجه به موضوع حقوق بشر و قتل خاشقچی در نشست گروه 20 در ژاپن ، مقامات با بن سلمان عکس یادگاری انداختند.

روزنامه استریت تایمز سنگاپور در گزارشی روز یکشنبه نوشت، برخلاف نشست سابق گروه ۲۰ در آرژانتین که محمد بن سلمان به علت قتل خاشقچی در انزوای کامل قرار داشت اما در نشست دو روزه اوزاکای ژاپن رهبران جهان به‌خوبی از وی استقبال کردند و در دیدارهای خصوصی خود هیچ اشاره‌ای به نقش شاهزاده سعودی در قتل خاشقچی نکردند.

هفت ماه پیش محمد بن سلمان با حضور در نشست گروه ۲۰ آرژانتین به علت دست داشتن در قتل خاشقچی به‌عنوان منزوی‌ترین رهبر حضور یافته در این نشست معرفی شد و وی مجبور به حضور در رزیدنت سفیر عربستان در بوینس آیرس به مدت دو روز شد.

اما با گذشت زمان و بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه نفت ایران و وابستگی بیشتر کشورهای جهان به نفت عربستان، محمد بن سلمان بر خلاف نشست سابق در اوزاکای ژاپن مورد استقبال بی‌نظیر رهبران کشورهای بین‌الملل قرار گرفت و حتی با نخست وزیر انگلیس، هند و ملکه هلند دیدار و گفت و گویی جداگانه داشت.

محمد بن سلمان حتی بعد از پایان نشست گروه ۲۰ امروز یکشنبه با «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن دیدار کرد و روزنامه مانیچی ژاپن در تیتری خبری نوشت، نخست وزیر در حالی با شاهزاده سعودی دیدار کرد که هیچ اشاره‌ای به نقش وی در قتل خاشقچی در این دیدار صورت نگرفت.

به دنبال نادیده گرفتن رهبران جهان از نقش ولیعهد عربستان در قتل خاشقچی، «اگنس کالامارد» گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اعدام‌های خارج از چارچوب قضائی از عدم طرح موضوع قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد آل سعود در دیدار رهبران گروه ۲۰ با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی انتقاد کرد.

کالامارد در توییتی خطاب به «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا نوشت: «جناب ترامپ زمانی که با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی دیدار کردی، آیا موضوع قتل جمال خاشقچی، تحقیقات شکست خورده و محاکمه پشت درهای بسته را طرح کردی؟ شما می‌توانید هرچیزی را برای جستجوی عدالت در حق جمال تغییر بدهید.»

گزارشگر ویژه سازمان ملل در توییتی دیگر خطاب به ملکه هلند که با محمد بن سلمان در حاشیه نشست گروه ۲۰ دیدار کرده بود، نوشت: «والاحضرت زمانی که با محمد بن سلمان دیدار کردی مطمئنم که موضوع قتل خاشقچی، تحقیقات شکست خورده، چشم پوشی از زنجیره مسئولان سعودی و دادگاهی پشت درهای بسته را اظهار نمودی و من مطمئن هستم که شما در حق جمال خواستار عدالت شدی.»

کالامارد همچنین به دیدار «ترزا می» نخست وزیر انگلیس با ولیعهد سعودی نیز اشاره کرده و افزوده است اینکه نخست وزیر انگلیس از بن سلمان درخواست تضمین شفافیت در پرونده خاشقچی را کرده کار زیادی نیست اما بیش از اقدام دیگر رهبران گروه ۲۰ است.

این مسئول سازمان ملل متحد در پایان تاکید کرده است که «سکوت نمی‌تواند گزینه‌ای مطلوب باشد.»

کالامارد پیش‌تر از کشورهای حاضر در نشست گروه ۲۰ در ژاپن خواسته بود، عربستان را زیر فشار قرار دهند تا به قوانین و کنوانسیون‌های بین المللی متعهد باشد.

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد مجازات‌های فردی را به تنهایی در این پرونده دلخراش و ددمنشانه کافی ندانست.

کالامارد هفته گذشته نیز در گزارشی رهبران عربستان از جمله محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را مسئول اصلی قتل این روزنامه نگار دانست.

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد همچنین گفته بود: در «تحقیقات رسمی عربستان درباره خاشقچی به موضوع آمران قتل اشاره‌ای نشده، مظنونین مهم آن را نادیده گرفته و زنجیره مسئولان ارشد سعودی را به حاشیه رانده است.»

خاشقچی روزنامه نگار ۵۹ ساله به‌عنوان منتقد هیأت حاکمه سعودی، مهرماه سال گذشته یک هفته پس از آنکه از مقام‌های سعودی به خاطر سکوت در برابر اهانت‌های رئیس جمهوری آمریکا انتقاد کرده بود، در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید.

خاشقچی پیش‌تر نیز در سلسله مقالاتی در روزنامه واشنگتن پست آمریکا، از سیاست‌های عربستان درباره بحران قطر، قطع روابط با کانادا، جنگ علیه یمن و برخورد مقامات سعودی با رسانه‌های و فعالان مدنی به‌ویژه مدافعان حقوق بشر انتقاد کرده بود.