قرار است نشست سران اوپک یکم و دوم جولای (دوشنبه و سه شنبه این هفته) در وین برگزار شود. نشستی که زیر سایه تحریمها علیه صادرات نفت ایران و البته نوسانات قیمت نفت در ماهها گذشته برگزار میشود و تولیدکنندگان تلاش خواهند کرد تا با تصمیمات خود قیمتها را متعادل کنند.
این نشست در حالی برگزار میشود که بیژن زنگنه در قامت وزیر نفت ایران برای چهاردهمین بار به وین میرود تا برای آینده بازار نفت تصمیم گیری کنند.
در همین مورد، شبکه بلومبرگ امروز یکشنبه در گزارشی به مناسبت یکصد و هفتادو ششمین نشست اوپک نوشت که «بیژن زنگنه» وزیر نفت ایران از جمله چهرههای باسابقه در اوپک به شمار میآید که تاکنون توانسته است در برابر چالشهای عربستان و «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا، مقاومت خوبی را از خود نشان دهد.
این گزارش حاکی است زنگنه یکی از چهرههای بسیار باسابقه در اوپک به شمار میآید.
با این حال مهمترین مساله در نشست صد و هفتاد و ششم بحث بر سر نحوه ادامه توافق کاهش تولید خواهد بود. اظهار نظرها از هفتهها قبل در این زمینه آغاز شده و روسیه و عربستان که در مجموع بیش از ۲۰ درصد نفت جهان را تولید میکنند برای ادامه این توافق ابراز تمایل کردهاند.
روزنامه انگلیسی گاردین هم در گزارشی اعلام کرده که روسیه به عنوان یکی از اعضای تأثیرگذار اوپک در حاشیه اجلاس گروه ۲۰، از احتمال تمدید توافق با اوپک برای ثابت نگه داشتن سطح تولید این سازمان خبر داده است.
همچنین «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهوری روسیه در حاشیه نشست گروه ۲۰ در ژاپن اعلام کرد: «روسیه و عربستان از تمدید توافق حمایت میکنند. مدت زمان در نظر گرفته شده برای این تمدید هنوز جای بحث دارد، ما هنوز تصمیم نگرفتهایم که این مدت ۶ ماه باشد یا ۹ ماه.»
به نوشته گاردین، تمدید مدت زمان ۹ ماهه به این معناست که بر اساس توافق صورت گرفته این مهلت ماه مارس ۲۰۲۰ (اسفند ۹۸- فروردین ۹۹) به پایان میرسد.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از «خالد الفالح» وزیر انرژی عربستان نوشت: «اوپک و متحدانش تحت رهبری روسیه احتمالاً قصد دارند میزان کاهش تولید را ۹ ماه دیگر تمدید میکنند و دیگر نیازی نیست این میزان بیشتر کاهش یابد.»
این اظهار نظر در شرایطی مطرح میشود که «ثامر الغصبان» وزیر نفت عراق هفته گذشته و پیش از برگزاری اجلاس گروه ۲۰ پیشبینی کرده بود که احتمالاً کاهش تولید نفت اوپک در نشست عادی ۱۷۶ اوپک تمدید میشود و احتمال مذاکره برای کاهش تولید بیشتر هم وجود دارد.
رویترز همچنین به نقل از «الکساندر نواک» وزیر انرژی روسیه گفته که مسکو و بقیه تولیدکنندگان نفت اوپک با تمدید کاهش تولید نفت موافق هستند. وی نیز به مانند رئیس جمهوری کشورش عقیده دارد که بهتر است این توافق ۹ ماه دیگر نیز تمدید شود.
کویت نیز به عنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ نفت و اعضای تأثیرگذار اوپک است. یورو نیوز نیز هفته گذشته در گزارشی اعلام کرد که «خالد الفاضل» وزیر نفت کویت با تمدید توافق کاهش تولید نفت تا پایان سال ۲۰۱۹ موافق است.
الفاضل خاطرنشان کرد: کویت از تصمیم اوپک برای کاهش تولید نفت تا پایان سال ۲۰۱۹ میلادی حمایت میکند.
به نظر میرسد مانند نشستهای گذشته، کار سختی پیش روی تولیدکنندگان برای تمدید اجرای توافق کاهش تولید وجود ندارد زیرا اغلب کشورهای صادرکننده نفت از قیمتهای فعلی بازار راضی نیستند و قیمتهای بالاتری را برای تأمین بودجه نفتی خود نیاز دارند.
توافق کاهش تولید نفت بین اعضای اوپک و صادرکنندگان غیر اوپکی نفت در مجموع یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه عرضه نفت خام را محدود کرد و همین محدودیت زمینه را برای افزایش قیمتهای جهانی نفت از حدود ۳۰ دلار به بالای ۶۰ دلار را فراهم آورده است.