نخستین فیلم ایرانی حاضر در جشنوارههای خارجی به فیلمنامه فیلم «للو خوانی» به نویسندگی امیراطهر سهیلی اخ تصاص دارد که برای حضور در بخش C۲C مارکت جشنواره «زردآلوی طلایی» ارمنستان انتخاب شد.
این فیلمنامه که بر اساس نمایشنامهای از «وجدی معود» نوشته شده است، داستان زنی مهاجر را روایت میکند که به دنبال هویت واقعی مادرش راهی سفری جادهای میشود.
جشنواره بینالمللی زردآلوی طلایی که هر ساله در ایروان برگزار میشود به موضوع تلاقی فرهنگها میپردازد و محفلی برای گردهمایی فیلمسازان مستقل است. این فستیوال مکانی برای حضور سینماگران و فیلمسازان آسیا و اروپا است.
این جشنواره از ۷ تا ۱۴ جولای برابر با ۱۶ تا ۲۳ تیرماه در ایروان برگزار میشود. جشنواره بینالمللی زردآلوی طلایی از سال ۲۰۰۴ شروع به کار کرده است.
للوخوانی به تهیهکنندگی جمال گلی با سرمایه گذاری مشترک سیدجواد حسینی و شرکت تولیدکننده افغانستان به زودی و پس از اخذ پروانه ساخت وارد مرحله پیش تولید میشود.
این فیلم محصول مشترک ایران و افغانستان است و فیلمبرداری آن نیز در ایران و افغانستان انجام میشود. امیراطهر سهیلی فیلم سینمایی «زنانی که با گرگها دویدهاند» را در نوبت اکران دارد، از این کارگردان همچنین ۲ مستند بلند در مرحله تدوین قرار دارد.
جمال گلی تهیه کننده این اثر هم این روزها سریال «ریکاوری» را آماده پخش در شبکه نمایش خانگی دارد که از ۱۹ تیرماه در این شبکه توزیع میشود.
«بالزی: داستان یک انقلاب» در راه بیروت
همچنین دیگر اثر ایرانی حاضر در یک جشنواره آسیایی به انیمیشن کوتاه «بالزی: داستان یک انقلاب» ساخته سیدمحسن پورمحسنی شکیب اختصاص دارد که به جشنواره حقوق بشر بیروت میرود.
جشنواره حقوق بشر بیروت در تعامل با دیگر جشنوارههای دنیا در این حوزه، سعی بر گسترش سینمای مرتبط با حقوق بشر و مقابله با نژادپرستی، نفرت پراکنی، تبعیض و ناعدالتی دارد.
این جشنواره به منظور ایجاد همبستگی و حمایت از اقلیتها، فیلمهایی را از سراسر دنیا به نمایش میگذارد که بتوانند چشماندازی از تغییرات اجتماعی و پیشرفت در مسائل حقوق بشری را برای مخاطب به ارمغان بیاورند.
بالزی: داستان یک انقلاب که پیش از این در جشنوارههای سنت لوئیس (آمریکا)، فیلم کوتاه تهران و دوسالانه انیمیشن تهران به نمایش در آمده بود، روایتگر ۲ جوجه اسیر در قفس است که توسط دست صاحبشان تغذیه میشوند ولی ناکافی بودن غذای روزانه سبب میشود تا جوجهها بر علیه دست صاحب خود قیام کرده و او را شکست دهند اما بعد از پیروزی، نه جوجهها میتوانند از قفس فرار کنند و نه دستی وجود دارد تا به آنها غذا دهد! در نتیجه آنها باید راهکاری برای مقابله با گرسنگی خود بیابند.
چهارمین دوره جشنواره حقوق بشر بیروت از تاریخ ۱ تا ۵ جولای برابر با ۱۰ تا ۱۴ تیر در شهر بیروت، پایتخت لبنان برگزار میشود.
حضور «بدل» در کانادا
دیگر اثر ایرانی حاضر در جشنوارههای خارجی به فیلم کوتاه ایران اختصاص دارد. فیلم کوتاه «بدل» ساخته روناک جعفری در چهارمین دوره جشنواره بین المللی فیلم کوتاه Mirror mountain کانادا حضور پیدا میکند.
بدل که پیش از این در چهلمین دوره جشنواره فیلم مسکو نیز حضور داشته است، دهمین حضور بین المللی خود را در جشنواره mirror mountain تجربه میکند که ٢۶ و ٢٧ جولای ٢٠١٩ برابر با ۴ و ۵ مردادماه در شهر اتاوا کانادا برگزار میشود.
این جشنواره مختص به رقابت گذاشتن فیلمهای کوتاه است.
صحرا اسداللهی، بنفشه اعرابی، هومن رهنمون، توفان مهردادیان، علیرضا پورهاشم، بهنام مؤمنی، شیما خزاعی، درسا ابوالفضلی، ماه منیر بیطاری، امیر شاهوردی، محسن اسپید، امیرعلی سیاهپوش، زینب بابایی و مهران بختیاری بازیگران این فیلم کوتاه هستند.
نامزدی «دلبند» در استونی
اما دیگر حضور آثار ایرانی در آن سوی مرزها به نامزد شدن یک مستند اختصاص دارد.
فیلم مستند «دلبند» به کارگردانی یاسر طالبی و تهیهکنندگی الهه نوبخت، نامزد دریافت جایزه تماشاگران جشنواره مردمشناسی «پارنو» استونی شد.
بیست و سومین دوره جشنواره فیلمهای مستند مردمشناسی «پارنو» از ۲۴ ژوئن برابر با ۳ تیرماه در کشور استونی آغاز به کار کرده و فیلم مستند دلبند ساخته یاسر طالبی ضمن نمایش در این رویداد موضوعی، نامزد دریافت جایزه تماشاگران جشنواره شده است.
جشنواره «پارنو» استونی تا روز ۷ جولای برابر با ۱۶ تیر ادامه دارد.
دلبند قصه زندگی دشوار اما شیرین یک مادر ۸۳ ساله و تنها به نام فیروزه را روایت میکند که زندگی منحصر به فردی در دل رشته کوههای البرز دارد.
این فیلم محصول مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و شرکت تصویر گستر الهه پارسی (الی ایمیج) به مدیریت الهه نوبخت است که پخش بینالمللی فیلم را نیز به عهده دارد.
دلبند طی ۲ ماه اخیر، جایزه بهترین فیلم مستند جشنواره «کازان» روسیه، تقدیر ویژه Special Mention هیأت داوران جشنواره «ترنتو» ایتالیا و عنوان بهترین فیلم مستند نیمهبلند به انتخاب تماشاگران جشنواره مستند هاتداکس را از آن خود کرده و نامزد بهترین فیلم مستند بخش مسابقه جشنواره فیلمهای تلویزیونی شانگهای چین شده بود.
این فیلم پیشتر در بخش مسابقه بینالملل جشنواره «ایدفا» هلند، بخش سینما و فرهنگ غذا Culinary Cinema جشنواره فیلم برلین، بخش رسمی جشنواره استانبول ترکیه و جشنواره «ماموتلیکس» آمریکا به نمایش درآمده بود و در جشنواره «بیگاسکای» آمریکا نیز فینالیست بخش Feature Competition شده بود.