تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۸

لندن – ایرنا - یک‌صد و هفتاد و ششمین نشست کشورهای صادرکننده نفت موسوم به اوپک با حضور 'بیژن نامدار زنگنه' وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه در مقر دائمی این سازمان در وین پایتخت اتریش گشایش یافت.

در این نشست قرار است درباره ادامه و یا توقف توافق کاهش تولید تصمیم‌گیری شود. وزیر نفت ایران پیش از آغاز این نشست با دبیرکل اوپک دیدار و نسبت به تصمیم‌گیری درباره موضوعات اوپک در خارج از این سازمان ابراز نگرانی کرد. وی در این ملاقات هشدار داد که این روند باعث از بین رفتن اوپک خواهد شد.

زنگنه همچنین در جمع خبرنگاران در وین، مشکل اصلی اوپک را یک‌جانبه‌گرایی توصیف کرد و اظهار داشت: اوپک به صحبت، مشورت و تصمیم‌گیری جمعی برای مسائل نیاز دارد؛ این روال اوپک نبوده است که یکی دو نفر خارج از اوپک توافق کنند و بر توافق خود در اوپک مهر تأیید بزنند، این بزرگ‌ترین خطری است که اوپک با آن روبه‌روست.

وزیر نفت افزود: در حال حاضر، فقط یک‌جانبه‌گرایی ترامپ نیست که دنیا را تهدید می‌کند، بلکه برخی یک جانبه گرایی‌های دیگر هم وجود دارد. اوپک جایی برای تصمیم‌گیری‌های جمعی است و فکر می‌کنم اعضای اوپک هم در مقابل رویه‌ای غیر از این مقاومت می‌کنند.

نشست امروز اوپک در حالی برگزار می‌شود که تهدید به صفر کردن صادرات نفت ایران، تنش تجاری آمریکا و چین، افزایش تولید و صادرات نفت آمریکا، افزایش ذخیره‌سازی نفت کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری‌های اقتصادی (OECD)، حمله به نفت‌کش‌ها در دریای عمان و همچنین نشست سران گروه ۲۰ برخی از مهم‌ترین مسائل بازار نفت پس از نشست گذشته این سازمان بوده است.

در همین پیوند، نا اطمینانی کوتاه‌مدت درباره تقاضای نفت خام، رشد چشمگیر عرضه از سوی رقبای کشورهای حاضر در توافق کاهش تولید و افزایش سطح ذخیره‌سازی نفت در جهان مسائلی هستند که اوپکی‌ها باید به آن بپردازند و به گزارش چشم انداز بازار نفت ۲۰۲۰ که به تازگی از سوی آژانس بین‌المللی انرژی منتشر شده است، نگاهی داشته باشند.

در این گزارش ضمن پیش‌بینی کاهش تقاضا برای نفت اوپک در سال ۲۰۲۰، از افزایش میزان قابل‌توجه عرضه از سمت کشورهای غیر عضو اوپک خبر داده است که می‌تواند هر سطحی از تقاضای احتمالی را پاسخ دهد.

همچنین براساس آخرین گزارش اوپک که به بررسی تغییرات قیمت نفت خام، اقتصاد جهانی، تقاضای جهانی نفت، میزان تأمین نفت جهانی، بازارهای تولید و عملیات‌های پالایش، تغییر ذخایر، و تعادل عرضه و تقاضا پرداخته، آمده است که سبد ارزی اوپک در آوریل ۲۰۱۹ به نسبت ماه قبل از آن کاهش داشته و به ۶٩.٩٧ دلار در هر بشکه رسیده است.

متوسط قیمت نفت در سه بورس اصلی جهانی نیز روند کاهشی را در ماه گذشته نشان داده است. اوپک پیش‌بینی کرده که با توجه به افزایش درخواست‌های نفت که ناشی از تنش‌های موجود منطقه‌ای بوده است، ارزیابی‌ها از روند افزایشی تقاضای نفت در سال ۲۰۱۹ حکایت دارند.

در این فضا، کاهش روزانه تا یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه‌ای نفت مهم‌ترین چالشی است که از سوی تحلیلگران برای نشست امروز اوپک مطرح است.

زنگنه پیش از اغاز نشست اوپک با دبیر کل و رییس ونزوئلایی کنفرانس اوپک، وزیر نفت عراق، وزیر انرژی روسیه و رییس شرکت نفت لیبی دیدار کرد.