«محمدرضا شانه ساز» عصر روز دوشنبه در حاشیه جلسه ستاد هماهنگی و اطلاع رسانی کشور، افزود: با مدیریتی که صورت گرفت و تأمین ارز ۴۲۰۰ تومانی، خوشبختانه تعداد کمبود اقلام دارو کاهش قابل توجهی پیدا کرده است، البته ماهیت دارو به گونهای است که هرگاه چند ماهی کمبود به وجود میآید، مدتی زمان میبرد که بیماران نسبت به تأمین آن اعتماد مجدد پیدا کنند.
سرپرست سازمان غذا و دارو اضافه کرد: گزارشها نشان میدهند بیماران داروی مورد نیاز خود را برای مصرف چند ماه خریداری و ذخیره میکنند که ما با وجود تحریمها، جلوی آنها را نمیگیریم. خوشبختانه لیست کمبودهای اقلام دارویی کاهش جدی پیدا کرده است. حتی در خود کشورهای تحریم کننده هم کمبود اقلامی از دارو وجود دارد، با این وجود ما باید تلاش کنیم که داروی مورد نیاز مردم در حداقل زمان و با مناسبترین قیمت در اختیارشان قرار گیرد که این کار انجام شده است.
شانه ساز در پاسخ به این پرسش که عمده کمبود در کدام اقلام وجود دارد؟ خاطرنشان کرد: اقلامی که مردم به عنوان کمبود ذکر میکنند، داروهای خارجی هستند که البته بیشتر آنها مشابه و تولید داخلی دارند و چون در حال حاضر در حال مدیریت ارز موجود کشور هستیم، نمیخواهیم اقلامی را وارد کنیم که مشابه داخلی دارند.
سامانه ۱۴۹۰ برای تهیه اقلام کمبود دارو
وی یادآور شد: داروهای ایرانی بر اساس استانداردهای بین المللی تولید میشود و استاندارد داروسازی اصولاً و اساساً استاندارد ملی ندارد، همان تستهایی که داروی وارداتی پاس میکند، داروهای داخلی نیز پشت سر میگذارند. لذا مشکلی از بابت تأمین دارو نداریم و اگر بیماران دارویی مورد نیاز خود را پیدا نکردند، میتوانند از طریق سامانه ۱۴۹۰ تماس بگیرند، در این حالت سامانه ذکر شده نزدیک ترین داروخانه به محل سکونت را به آنها معرفی میکند.
معاون غذا و داروی وزیر بهداشت در خصوص تأثیر اجرایی شدن اینستکس در تسهیل واردات داروهای مورد نیاز خارجی، گفت: اگر ساز و کار مالی اروپا عملیاتی شود دارو از اولین اولویتهای تخصیص ارز است. علیرغم صحبتهایی که در خصوص معاف بودن غذا و دارو از تحریم میشود، نقل و انتقال پول برای تهیه دارو، تفاوتی با بقیه کالاها ندارد.
شانه ساز تاکید کرد: بیش از ۹۷ درصد داروی مورد نیاز کشور از طریق صنایع داخلی تولید میشود و هر دارویی که وارد بازار دارویی دنیا میشود، شرکتهای داروسازی، تحقیقاتی و پژوهشی ایران قادرند کمتر از ۲ سال آن را در داخل تولید کنند و این توانمندی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دست آمده است، لذا صنایع داروسازی ما قابلیت و توان کافی برای تأمین نیاز دارویی کشور دارد.