محمد سرور رجایی نویسنده کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» درباره نگارش و تدوین این کتاب گفت: در دهه ۶۰ که نوجوان بودم و با مجاهدان کابل (افغانستان) ارتباط داشتم، در آن سالها از طریق نشریهای با یک شهید افغانستانی که در ایران به شهادت رسیده بود و سپس با شهیدی ایرانی که متولد قم بود و در افغانستان به شهادت رسیده بود، آشنا شدم و تصمیم گرفتم که از خانوادههای این شهدا تقدیر کنم.
وی ادامه داد: داد پس از گذشت سالها با افغانستانیهای بیشتری آشنا شدم که در دفاع مقدس ایران به شهادت رسیده بودند و تعدادی از آنها در گلزار شهدای قم به خاک سپرده شده اند.
وی با اشاره به مهاجرت خود در سال ۱۳۷۳ به ایران گفت: از آن زمان، تحقیق و مطالعه خود را درباره شهیدان ایران و افغانستان شروع کردم و به سراغ کتابهای ادبیات دفاع مقدس ایران رفتم و نشانهای از حضور رزمندگان افغانی که در دفاع مقدس و نیز نشانهای از حضور رزمندگان ایرانی که در جهاد افغانستان حضور داشتند؛ پیدا نکردم و تصمیم گرفتم که در این زمینه کار کنم.
رجایی با بیان اینکه در این زمینه با خانوادههای بزرگوار این شهیدان در شهرهای گوناگون ایران و افغانستان گفت وگو کردم، گفت: امروز شماری از این مجاهدان افغانی ناشناخته اند، اما هنوز نیز تعدادی از آنها در جبهه مقاومت در سوریه در مقابل دشمنان مشترک ما حضور دارند و جانفشانی میکنند.
وی با اشاره به اینکه اینها سند برادری ما است، تاکید کرد: هرچه این اشتراکات خودمان را برجسته نمائیم؛ همدلی، رفاقت و صمیمیت میان ما در مقابل یاوه سراییهای دشمن مشترک بیشتر می شود.
نویسنده کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» خاطرنشان کرد: این کتاب از عشقی سخن میگوید که در دل برادران افغانستانی به امام خمینی و قدرت گرفتن اسلام رسوخ کرده است.
وی افزود: این کتاب، روایت عاشقانه مجاهدانی است که فارغ از رنگها و مرزها؛ به فرمان امام راحل لبیک گفتند و به جبهه مقاومت رفتند و این جزو اعتقادات مشترک ما است.
رجایی اظهار کرد: این اثر حاصل ۱۴ سال پژوهش میباشد؛ سالهایی که تلخیها و شیرینیهای بسیاری برایم داشته است و از این طریق با رشادتهای رزمندگان اسلام آشنا شدم.
ثبت و ضبط خاطرات رزمندگان اسلام ضروری است
احمد مُدَقِّق منتقد کتاب نیز در این نشست با بیان اینکه هرچه داریم از شهدا است و همیشه مدیون خانوادههای بزرگوار شهیدان و ایثارگران هستیم، درباره نویسنده کتاب مذکور گفت: آقای رجایی همواره چه در زمانی که در جبهههای افغانستان مجاهد بود و چه پس از آن، در حوزه فرهنگ فعال بوده است.
وی افزود: او در دوران جهاد افغانستان در یک دست اسلحه و در یک دست دوربین فیلمبرداری داشت و رشادتهای مجاهدان را ضبط کرد، اما متأسفانه در حمله طالبان آن فیلمها از بین رفت، ولی تجربههای او باقی ماند و این اثر حاصل ۱۴ سال پژوهش کتابخانه ای و میدانی این نویسنده در شهرهای مختلف ایران و افغانستان است.
وی اظهار کرد: مقاومت مجاهدان افغانستانی به شکلهای متفاوتی بروز پیدا کرد، ولی نتیجه و هدف در همه آنها؛ چه در جهاد افغانستان، چه در دفاع مقدس ایران و چه در جبهه مقاومت سوریه یکی بوده است.
مدقق خاطرنشان کرد: در این کتاب با افراد گوناگونی آشنا میشویم که برخی از آنها سابقه جهاد در افغانستان و دفاع مقدس ایران را داشته اند و امروز نیز جزو مدافعان حرم مطهر حضرت زینب (س) هستند.
این منتقد کتاب، با اشاره به وجود نداشتن مرز در آرمانها تصریح کرد: هر مسلمانی در هر جای جهان مورد ستم قرار میگیرد، به خاطر یگانگی آرمان و اشتراکات، باید یاریگر آنها باشیم.
وی در بخش دیگر سخنان خود بر ضرورت و اهمیت ثبت، ضبط و نوشتن خاطرات توسط رزمندگان، خانوادهها و اطرافیان آنها و عموم مردم در جامعه تاکید و بیان کرد: لازم است که این مساله به یک نهضت در جامعه تبدیل شود.
مدقق خاطرنشان کرد: باید در این زمینه، مباحث را از سطح خبر به سطح روایتگری رساند، چراکه روایت یک بازتاب صادقانه و ژرف از درون خانوادهها است.
رئیس هیأت شهدای فاطمیون نیز در حاشیه این مراسم در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: لازم است که رسانهها و اهل قلم؛ شهامتها، ایثارگریها و جانفشانیهای شهدای مدافع حرم را که استکبار را در جبهه مقاومت به زانو درآورده اند، بازگو نمایند.
حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا صابری افزود: این رشادتها افتخاری برای جهان اسلام میباشد که لازم و ضروری است برای نسلهای بعد ثبت و ضبط شوند و تلاش خواهیم کرد آثار این شهدا را جمع آوری و ثبت و ضبط نمائیم.
کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» خاطرههای رزمندگان افغانستانی در دوران هشت سال دفاع مقدس را با ارائه مستندات تصویری روایت میکند. این کتاب نخستین اثر تحقیقی جدی درباره حضور رزمندگان افغانستانی در عرصه دفاع مقدس است و از ویژگیهای مهم کتاب مذکور، نثر روان آن میباشد که نویسنده با زبانی شیوا و با استفاده از اصطلاحات رایج در ادبیات کشور افغانستان به بیان خاطرههای رزمندگان افغانستانی پرداخته است.
در پایان این نشست از تعدادی از خانوادههای گرانقدر شهدا و نیز تعدادی از دختران شهیدان افغانستانی به مناسبت روز دختر تقدیر و تجلیل شد.
یکم ذی العقده روز ولادت کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (س) به عنوان روز دختر نامگذاری شده است.
۷۴۰۶/ ۱۱۷۵