به گزارش خبرنگار ایرنا، برابر قانون دانش آموزان پسر تا پایان سن ۱۹ سالگی فرصت دارند در آزمون سراسری دانشگاهها و مراکز آموزش عالی شرکت کنند ولی مشکل از آنجایی شروع میشود که سقف ۱۹ سالگی برای متولدان نیمه اول سال که برای دومین بار در کنکور شرکت میکنند بسته به روز تولد از اول فروردین تا ۳۱ شهریور پر میشود و از آن پس هم تأمین اجتماعی دفترچه بیمه اشان را تمدید نمیکند.
این مشکل در سال جاری متوجه متولدین نیمه اول سال ۱۳۷۹ شده است در حالی که سال گذشته متولدین همین دوره از سال ۷۸ را گرفتار کرده بود و سال آینده هم متولدین نیمه اول سال ۸۰ دچارش میشوند.
بسیاری از این دانش آموزان امسال برای دومین سال پشت کنکور ماندهاند تا یک بار دیگر شانسشان را آزمایش کنند در حالی که بخش دیگر ممکن است دانش آموزانی باشند که به خاطر تأخیر در فارغ التحصیلی از مقطع متوسطه، امسال تنها شانسشان برای آزمون سراسری دانشگاه بوده باشد.
قطع شدن بیمه تأمین اجتماعی و خدمات درمانی بخشی از دانش آموزان و جوانان در شرایط پشت کنکور به هر دلیل، در شرایط و زمانی است که این قشر سختترین و بحرانیترین روزها را به واسطه چندین سال استرس پشت سر گذاشته و در معرض احتمالی و مستعد بسیاری از بیماریهای ناشی از شرایط روحی نامناسب قرار گرفته و اتفاقاً نیاز به دفترچه بیمه بسیار بیشتر احساس میشود.
بسیاری از شهروندانی که با این مشکل مواجه شدند بر این اعتقادند که مؤسسات بیمهای به بهانه سکوت قانون و با تفسیر به رأی قانون موجود حاضر به تمدید دفترچههای بیمه این دسته از جوانان نیستند، در حالی که شعارشان همواره ایجاد امنیت خاطر برای خانواده هاست و خانوادهها هم این تناقض در شعار و عمل را درک نمیکنند.
شعب بیمه تأمین اجتماعی که بیشترین جمعیت کشور را زیر پوشش دارد در پاسخ به مشکل ایجاد شده برای دانش آموزان تنها آوردن گواهی اشتغال به تحصیل از مدرسه یا دانشگاه را برای تمدید دفترچههای بیمه طلب میکنند در حالی که این دسته از جوانان نه دانش آموز هستند و نه دانشجو، بلکه در گذر از یک مرحله به مرحله دیگر آن هم با فرصت قانونی مصوب مجلس قرار دارند.
اتمام مدرسه و پایان مسئولیت آموزش و پرورش
خبرنگار ایرنا در ساری پس از تماس تعدادی از والدین و شکوه از وضعیت پیش آمده از سوی بیمهها با اداره کل آموزش و پرورش در این باره تماس گرفت که معاون آموزش متوسطه این اداره کل گفت: دانش آموزانی که از مدرسه فارغ التحصیل میشوند دیگر نمیتوانند گواهی اشتغال به تحصیل دریافت کنند چون در تکلف آموزش و پرورش نیستند.
اسفندیار نظری افزود: مدت اشتغال به تحصیل هر دانش آموز دختر یا پسر تا پایان شهریور آخرین سال تحصیلی است و از آن پس به عنوان فردی آزاد محسوب میشود.
وی با بیان اینکه از زمان تحصیل تا قبولی در دانشگاه برزخ دانش آموزان است، افزود: برای حل مسائلی همچون بیمه درمانی، اخذ مدارکی همچون گواهی نامه رانندگی و دیگر موارد، دانش آموزان در بلا تکلیفی میمانند.
نظام وظیفه مشکلی ندارد
اصولاً حتی اگر قرار است قانونی بر اساس تفسیر به رأی مستند انجام یا عدم انجام کاری قرار گیرد، باید با نگاه به همه ابعاد قضیه باشد تا تناقض آشکار در آن دیده نشود. اصولاً به لحاظ قانونی متولی دانش آموزان پسری که از مدرسه فارغ التحصیل میشوند یا دانشگاهها و مراکز آموزش عالی هستند و یا سازمان نظام وظیفه عمومی؛ برای اینکه قانونگذار با نگاه به نظام وظیفه عمومی و خدمت سربازی پایان سن ۱۹ سالگی را آخرین فرصت برای دانش آموزان پسر قلمداد کرده است.
نکته جالب اینکه سازمان نظام وظیفه که مرجع وضع این قانون بوده و میتواند این دسته از دانش آموزان پشت کنکوری را فراری از خدمت قلمداد کند، چنین تفسیری از قانون نداشته است و به آنها فرصت داده است تا ۳۱ شهریور ماه وضعیت خود را مشخص کنند.
معاون نظام وظیفه انتظامی مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: دانش آموزانی که سن ۱۹ سالگی آنها پایان مییابد اگر پشت کنکوری باشند تا دریافت نتیجه کنکور از نظر نظام وظیفه خاطی نیستند.
سرهنگ وحید بریمانی با بیان اینکه این افراد مشمول جریمه غیبت سربازی نمیشوند، افزود: در صورت عدم قبولی فرد در دانشگاه یا مؤسسات آموزش عالی، با توجه به اینکه از یک سال استراحت خود نیز استفاده کرده است، به عنوان مشمول شناخته میشوند.
وی ضمن اشاره به اینکه این افراد باید نسبت به دریافت دفترچه اعزام اقدام کنند، تاکید کرد: پس از ۳۱ شهریور این افراد مشمول خدمت سربازی بوده و عدم دریافت دفترچه به مثابه غیبت خواهد بود.
معاون وظیفه نیروی انتظامی استان مازندران همچنین تاکید کرد: در صورت قبولی دانش آموز در کنکور، فرد میتواند با وجود داشتن دفترچه اعزام، در دانشگاه ثبت نام کرده و گواهی اشتغال به تحصیل خود را از دانشگاه دریافت و به معاونت وظیفه ارائه دهد و با خیال راحت به تحصیل خود بپردازد و بعد از پایان تحصیل مدت سربازی خود را بگذراند.
بیمه سلامت، راهکار تأمین اجتماعی
مدیرکل تأمین اجتماعی استان مازندران هم در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در باره مشکلات این دسته از دانش آموزان گفت: بر اساس قانون پسران تنها تا سن ۱۹ سالگی حق برخورداری از بیمه درمانی تأمین اجتماعی را دارند.
علی اصغر محمودی با اعلام اینکه دختران تا زمان ازدواج تحت تکفل درمانی پدر محسوب میشوند، افزود: مشکل اصلی پسران هستند که قانون گذار برای برخورداری از بیمه درمانی آنان سن تعیین کرده است.
وی تنها راه استمرار برخورداری از بیمه درمانی تأمین اجتماعی را برای پسران داشتن کمتر از ۱۹ سال سن و یا اشتغال به تحصیل عنوان کرد و گفت: مشمول وظیفه سربازی بودن یا نبودن و همچنین داشتن دفترچه اعزام برای تأمین اجتماعی ملاک نیست.
مدیرکل تأمین اجتماعی مازندران با بیان اینکه این نهاد برای مدت انتظار از زمان ۱۹ سالگی تا دریافت نتیجه دانشگاه هیچ تعهدی بیمهای برای درمان ارائه نمیدهد، این دوره را دوره انتظار عنوان کرد.
محمودی گفت: این دسته از افراد در صورت قبولی کنکور، دانشجو میشوند و میتوانند با ارائه گواهی تحصیلی، از خدمات بیمه درمانی تأمین اجتماعی برخوردار شوند و در صورتی که به خدمت سربازی بروند به گونهای دیگر مشکلشان حل میشود.
مدیرکل تأمین اجتماعی مازندران بهترین راهکار برای این دسته از دانش آموزان را مراجعه به بیمه سلامت دانست و افزود: تمامی افراد کشور که از خدمات بیمهای برخودار نیستند میتوانند از بیمه سلامت بهره مند شوند.
وی گفت: استفاده از بیمه سلامت برای مدت کوتاه به معنی خارج شدن از سیستم بیمه تأمین اجتماعی نبوده و فرد پس از قبولی در دانشگاه میتواند از خدمات تأمین اجتماعی برخوردار شود.
بلاتکلیفی یا به اصطلاح دوران برزخی دانش آموزان در این مقطع در حوزه بیمه تأمین اجتماعی و خدمات درمانی شاید مسألهای چندان مهمی برای مدیران صنعت بیمه نباشد، اما این پرسش را ایجاد میکند که آیا این مدیران هم چنانچه فرزندانشان دچار چنین مشکلی شوند به بیمه سلامت مراجعه میکنند؟
۹۹۱۹/۱۶۵۴