به گزارش پایگاه خبری مدیکال ساینس، این اولین بار است که ویروس عامل بیماری ایدز از ژنوم یک موجود زنده حذف میشود و به اعتقاد محققان نتایج این تحقیقات راهگشای توسعه روشهای درمانی مؤثر برای مقابله با آلودگی HIV خواهد بود.
در روشهای فعلی از شیوه موسوم به درمان ضد ویروسی استفاده میشود که تکثیر ویروس را متوقف میکند؛ اما ویروس را به طور کامل نابود نمیکند.
اکنون محققان با استفاده از سیستم ویرایش ژن موسوم به CRISPR-Cas۹ در کنار یک روش درمان دارویی موسوم به LASER ART توانستند بخشهای بزرگی از دیانای ویروس HIV را از سلولهای آلوده به این ویروس پاک کنند. در این شیوه مولکولهای داروهای ضد ویروس، درون نانوکریستالهایی قرار میگیرند و این نانوکریستالها به سراغ بافتهایی میروند که ویروس HIV به صورت خفته درون آنها باقیمانده است، این نانوکریستالها برای مدت زمانی طولانی درون بافت باقیمانده و به آرامی مولکولهای دارو را رها میکنند.
در این تحقیقات موشهای آلوده به ویروس HIV ابتدا با استفاده از شیوه LASER ART درمان شده و سپس با استفاده از سیستم ویرایش ژن تحت درمان قرار گرفتند. این رویکرد موجب نابودی دی ان ای ویروس HIV در حدود یک سوم از سلولهای آلوده موش شد.
به گفته محققان با وجود اینکه ممکن است نتایج این آزمایشات روی انسان با آنچه روی حیوانات انجام میشود متفاوت باشد، اکنون مسیر روشنی پیش روی آنها قرار گرفته است که امکان آزمایش یک روش درمانی جدید را روی نخستیسانان و احتمالاً آزمایشات بالینی روی انسانها را مدت یک سال آینده فراهم خواهد کرد.
گزارش کامل این تحقیقات در آخرین شماره نشریه Nature Communications منتشر شده است.
تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۴
تهران- ایرنا- محققان دانشگاه تمپل واقع در کالیفرنیا با استفاده از سیستم ویرایش ژن موسوم به CRISPR-Cas۹ توانستند بخشهای بزرگی از دیانای ویروس HIV را از ژنوم سلولهای آلوده موجود در بدن موش، حذف کنند.