به گزارش ایرنا بر اساس آمارها دخانیات سالانه موجب مرگ هشت میلیون نفر در جهان می شود؛ یک نفر از هر ۱۰ نفر در جهان در اثر دخانیات جان خود را از دست می دهد و پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۳۰ و شاید هم زودتر، این نسبت به یک نفر در هر ۶ نفر یعنی ۱۰ میلیون مرگ در سال برسد.
و متاسفانه این آمارها در حالی روند صعودی خود را طی می کنند که فعالیت های رسانه ای و آموزشی در این زمینه به منظور کاهش مصرف نیز جریان دارد و متولیان می گویند زور مافیای دخانیات بر این چیزها می چربد.
سالانه بین ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان صرف هزینه های بهداشتی- درمان ناشی از مصرف دخانیات و مصرف دخانیات در مجموع موجب خسارت ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی به کشور می شود؛ اینها آمار منابع رسمی درباره مصرف دخانیات است.
به همین منظور و با توجه به اهمیت موضوع، هفته ملی بدون دخانیات با شعار «اماکن عمومی بدون دخانیات، حق شهروندی» از ۲۵ تا ۳۱ خرداد ماه امسال به همت اداره کل سلامت شهرداری تهران برگزار شد.
این اداره کل با توجه به مصوبه «تهران شهر بدون دخانیات» و تشکیل منظم کمیته شهر بدون دخانیات به اهتمام کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران، باهدف آگاهسازی و حساسسازی جامعه درخصوص مضرات ناشی از استعمال دخانیات، پویش تهران شهر بدون دخانیات را راه اندازی کرد.
«ارتقای سواد شهروندان نسبت به دود تحمیلی یا دود دست دوم، کاهش استعمال دخانیات در اماکن عمومی، مطالبهگری و جلب مشارکت شهروندان در حوزه مبارزه با استعمال دخانیات در بوستان ها و اماکن عمومی» از دیگر اهداف برنامه های اداره کل سلامت شهرداری تهران در هفته ملی بدون دخانیات اعلام شد.
اجرای طرح «بوستان بیدود» در ۱۵۱ وستان پایتخت با محوریت کانون های پاد (پیشگیری از دخانیات)، نصب و احیای تابلوهای بوستان های بدون دخانیات، نشست های گفت و گو در شهر با محوریت انجمن نیکوتینی های گمنام ایران، ارائه خدمات سلامت محور شامل مشاوره، آموزش، تست اسپیومتری …، جمع آوری فیلتر سیگار از سطح بوستان ها با مشارکت ادارات فضای سبز و پسماند منطقه و اجرای تئاترهای تعاملی با موضوع دخانیات از برنامه های اجرایی در بوستان ها بود.
برگزاری دوره های آموزشی پیشگیری از مصرف دخانیات ویژه رانندگان اتوبوس و تاکسی با همکاری سازمان اتوبوسرانی و تاکسیرانی، شناسایی کسبه پایبند به منع فروش مواد دخانی، نظارت بر عرضه نکردن دخانیات در پیشخوان کیوسک های مطبوعاتی، نصب پوسترهای راهنمای ممنوعیت های دخانی برای دکه داران طبق قانون جامع کنترل دخانیات با همکاری شرکت ساماندهی مشاغل، پخش کلیپ و تیزرهای آموزشی هفته ملی دخانیات در نمایشگرهای ایستگاه ها و قطارهای شهری شرکت بهره برداری مترو از جمله برنامه های شهرداری تهران در این هفته بود.
به گزارش ایرنا به همین علت امروز طی آیینی با حضور محمدرضا جوادی یگانه معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران، زینب نصیری مدیرکل سلامت شهرداری، دکتر محمدرضا مسجدی دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات، مدیران شهری، حوزه سلامت و انجمن های فعال این حوزه و جمعی از مسئولان از مشارکت کنندگان فعال در اجرای این برنامه ها تجلیل شد.
تبلیغات مافیای دخانیات
مدیرکل سلامت شهرداری تهران در این آیین اظهارداشت: نهادهای دولتی و غیردولتی، وزارت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشکی، آموزش و پرورش، انجمن های مردمنهاد در حوزه پیشگیری از دخانیات، اصناف و کانونهای اجتماعمحور و شهرداری های مناطق در برنامه های این اداره کل در هفته ملی بدون دخانیات همکاری شایستهای داشتند.
نصیری با اشاره به همکاری شهرداریهای مناطق برای اصلاح و بازبینی بوستانهای بدون دخانیات گفت: زیرساخت های لازم نیز در این زمینه اصلاح شد.
وی با اشاره به تصویب طرح «تهران، شهر بدون دخانیات» در شورای اسلامی شهر تهران افزود: در پی این مصوبه پویش تهران شهر بدون دخانیات به مناسبت هفته ملی بدون دخانیات راه اندازی شد.
نصیری با بیان اهمیت داشتن شهری پاک اظهارداشت: باید در شهر شرایطی فراهم شود تا شهروندان به خصوص کودکان در معرض آلودگی های زیست محیطی و دود دست دوم دخانیات قرار نگیرند.
مدیرکل سلامت شهرداری تهران گفت: تبلیغات مافیایی و کمپانی های تولیدکننده مواد دخانیات، باعث شده است که سن مصرف دخانیات به شدت کاهش پیدا کند، مصرف دخانیات میان زنان افزایش پیدا کرده و در شهر تهران شاهد افزایش مصرف مواد دخانی به خصوص قلیان هستیم که آسیب های جدی را ایجاد می کند.
وی افزود: در پی مصوبه تهران شهر بدون دخانیات، به دنبال ایجاد محیط های عاری از دخانیات در راستای تامین و تضمین سلامت شهروندان و ارتقای کیفیت زندگی آنان هستیم که اجرای طرح های بوستان های بدون دخانیات، منع مصرف دخانیات در ساختمان های شهرداری تهران و مجموعه های فرهنگی و هنری این نهاد از جمله این اقدامات است.
نصیری، زندگی در شهر عاری از دخانیات را حق شهروندان عنوان کرد و گفت: مصرف کنندگان مواد دخانی باید به دیگران احترام بگذارند، متاسفانه شهروندان در معرض دود دست دوم و سوم مصرف دخانیات هستند که پیگیری این موضوع یک مساله اجتماعی است.
اجرای طرح پاد در مدارس ورامین
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات نیز در این آیین با اشاره به اینکه طرح «پاد» (پیشگیری از دخانیات) توسط جمعیت مبارزه با دخانیات با هدف پیشگیری از مصرف دخانیات در مدارس ورامین راه اندازی شد، اظهارداشت: این طرح توسط شهرداری تهران الگوبرداری شد.
مسجدی با بیان اینکه حدود پنج سال گذشته، طرح پاد با حمایت امام جمعه در چهار دبیرستان دخترانه و پسرانه ورامین آغاز شد، گفت: از سال ۹۷ تمامی دبیرستان های این شهر تحت پوشش طرح هستند.
وی افزود: در قالب این طرح، دانش آموزان به عنوان پادیار تربیت شده و مدرسه کانونی برای محله می شود که در این طرح فروش، عرضه و استعمال دخانیات در یکصد متری مدرسه ممنوع است.
مسجدی بیان کرد: متاسفانه ۱۰ سال گذشته قصد داشتیم طرح پاد را مدارس شهر تهران اجرا کنیم که متاسفانه آموزش و پرورش شهر تهران شرایط سخت و غیرقابل نفوذی دارد و این طرح اجرایی نشد.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با بیان اینکه طرح پاد در سال جاری از مدرسه به محله توسعه پیدا کرد، اظهارداشت: بوستان ها، مراکز خدماتی و اصناف در این طرح همکاری و اصناف موافقت کردند که اقدام به فروش نخ سیگار نکنند و به افراد زیر ۱۸ سال سیگار نفروشند.
وی با قدردانی از اقدامات شهرداری تهران در ارتقای سلامت شهر و شهروندان افزود: از زمان شهردار سابق که شهر تهران، شهر بدون دخانیات مطرح و در شورای اسلامی شهر تصویب شد، حرکت آهسته ای در این زمینه آغاز شده است و امیدواریم چشمگیرتر شود.
مسجدی گفت: بسیاری از شهرداری های سایر استان های کشور از این طرح به عنوان الگو استفاده خواهند کرد اما متاسفانه تبلیغات شهر بدون دخانیات در سطح شهر به صورت گسترده مشاهده نمی شود و امیدواریم اداره کل سلامت شهرداری تهران این مصوبه را به صورت جدی پیگیری کند.
وی افزود: در سال جاری باوجود تلاش های مسئولان وزارت بهداشت، نابسامانی های جدی در حوزه دخانیات داریم، دولت در حوزه کلان خیلی دغدغه دخانیات ندارد و به عنوان سرفصل دیده نمی شود و مجلس هم همین طور است، دغدغه بسیاری از مسایل را دارد اما به مبارزه با دخانیات توجه نمی کند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با بیان اینکه آمار فوتی های سه ماه اول سال به دلیل نارسایی های تنفسی بوده است، افزود: این آمار از سکته قلبی و مغزی بالاتر است.
مسجدی اظهارداشت: ۴۵ درصد علل مرگ و میر، سکته قلبی، مغزی، سرطان، بیماری های مزمن، دیابت و بیماری های روانی است، این بیماریه ها عللی از جمله مصرف دخانیات، الکل، رژیم غذایی نامناسب، بیتحرکی و آلودگی هوا دارد.
وی گفت: شهروندان نه تنها نسبت به دخانیات بلکه باید از سایر عوامل بیماری آگاه شوند، هر قدر آگاه تر باشیم، مسئول تر هستیم.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با انتقاد از تحریم نشدن دخانیات افزود: چهل سال است که برای تامین مواد اولیه به سختی دچار هستیم اما برای واردات کاغذ سیگار ۱۶ میلیون دلاری، ارز دولتی اختصاص می دهند.
مسجدی بیان کرد: کمتر از ۱۰ درصد از مراکزی که قلیان عرضه می کنند، مجوز دارند، شهرداری مطب پزشکان را به علت تغییر در ساختمان و.. پلمب می کند اما قلیان سراها را پلمب نمی کند.
گزارش از معصومه جوان معبودی
تهرام/۷۲۴۵/ ۱۰۰۸