۱۲ تیر سال ۱۳۶۷ هواپیمای مسافربری ایرانایر از باند فرودگاه مهرآباد تهران به مقصد دوبی برخاست اما هرگز فرودی را تجربه نکرد. پرواز شماره ۶۵۵ با ۲۹۰ مسافر غیرنظامی در ارتفاع ۱۲ هزار پایی با شلیک موشک از ناو «یواساس وینسنس» نیروی دریایی آمریکا، برای همیشه در تاریخ ماندگار شد.
پروازی که گرچه ایرانیان بسیاری را داغدار کرد اما بار دیگر بر ساختگی بودن ادعاهای حقوق بشری آمریکا مهر تأیید زد. کاخ سفید در نخستین واکنش این هواپیما را نظامی اعلام کرد. با شناور ماندن پیکرهای بیجان زنان و کودکان سرنشین هواپیما، دروغ بودن ادعاهای آمریکاییها مشخص شد؛ آمریکا در مرحله بعد این اقدام را اشتباه توصیف کرد اما اهدای مدال به فرماندهی که دستور شلیک داده بود نشان داد که در این اقدام هیچ اشتباهی روی نداده است.
۱۲ تیرماه هر سال در حالی یاد و خاطره جان باختگان این حادثه گرامی داشته می شود که ایرانیان بویژه از سال گذشته دور تازه ای از سیاست خصمانه آمریکا و تروریسم دولتی و اقتصادی را تجربه می کنند. آن هم از جانب کسانی که با بهره برداری ابزاری از حقوق بشر دهه هاست حقوق بنیادین انسان ها در گوشه و کنار جهان را نقض می کنند.
ن حمله مردم و مسؤولان ایران یاد وخاطره شهدای بی دفاع این جنایت را گرامی میدارند. این گرامیداشت امسال با افزایش حداکثری شدت تحریمهای آمریکا علیه مردم ایران همراه بود؛ نوع دیگری از تروریسم و این بار از جنس اقتصادی که مدعیان حقوق بشر بر مردم ایران تحمیل کردند. طی یکی دو روز اخیر شخصیتها، مقامات و کاربران فضای مجازی بار دیگر یاد و خاطر قربانیان این اقدام ضد بشری را گرامی داشته و بر تناقضات مقاماتآمریکا تاکید کردند.
«محمدجواد ظریف» وزیر امورخارجه در پیامی توییتری نوشت: «۳ جولای ۱۹۸۸، آمریکا هواپیمای مسافربری ایرانی را ساقط میکند و ۲۹۰ نفر را میکشد. عاملان، به جای مجازات مدال میگیرند. سال ۲۰۱۶ پس از برجام، مجوزهایی برای فروش ۲۰۰ هواپیمای بوئینگ، ایرباس و ایتیآر (ATR) صادر شد. سال ۲۰۱۸، آمریکا تمام مجوزها را پیش از تحویل حتی یک هواپیما توسط بوئینگ باطل میکند. هدف روشن است: غیرنظامیان».
«علی لاریجانی» رئیس مجلس هم در مراسم بزرگداشت سالروز فاجعه حمله ناو آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران گفت: عجیب است که آمریکاییها این هواپیما را ساقط کردند و از جواب دادن به یک سوال درماندند. آنها گفتند کاپیتان این ناو اشتباه کرده است، اگر اشتباه کرده چرا به فرمانده مدال دادید؟ اگر اشتباه کرده بود باید تنبیه میکردید. پس دروغ میگوئید. این تناقضها در رفتار آمریکاییها بسیار زیاد است. تناقضهایی که برای افکار ساده هم بسیار واضح است و همچنین برای رئیس جمهور فعلی و عجیب و غریب آمریکا هم این تناقض گویی ها و اشتباهات زیاد است.
«محمد اسلامی» وزیر راه و شهرسازی هم در مراسم بزرگداشت شهدای این حادثه گفت: «نام شهدای پرواز مسافری شماره ۶۵۵ شرکت هواپیمایی ایرانایر با شناسه ir۶۵۵ از تقویم هوایی کشور حذف نخواهد شد. به طور حتم به مرور این واقعه نشان میدهد که دولت آمریکا به معنای واقعی کلمه جهانخوار و تروریست است.»
«علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی هم هفته گذشته با اشاره به هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری ایران از سوی آمریکا گفته بود: «این جنایت آشکار که از ثمرات نا میمون حضور نظامی آمریکا در منطقه است و موضوعی نیست که به راحتی از حافظه تاریخی مردم جهان پاک شود.»
«سید عباس موسوی» سخنگوی دستگاه دیپلماسی هم با یادآوری این حادثه ضد بشری اظهارداشت: «ایران بیشترین هزینه را برای مبارزه با تروریسم داده و همواره قربانی تروریسم بوده است که حوادث ابتدای تیرماه از جمله شهادت ۲۹۰ نفر سرنشین هواپیمای مسافربری بر اثر شلیک ناو آمریکایی وینسنس و همچنین شهادت صدها نفر بر اثر بمباران شیمیایی سردشت از جمله مظاهر آن به شمار میروند. آمریکاییها مثل همیشه در خصوص تروریسم مغلطه میکنند زیرا آن کشورهایی که باعث تشدید تروریسم در منطقه هستند و آن را تأمین مالی میکنند، این کشور استکباری و متحدان آن است.»
«فاطمه سعیدی» نماینده مجلس هم در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «شلیک ناو آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران سند یک جنایت بزرگ علیه ملت ما است که هیچگاه فراموشش نخواهیم کرد.»
دفتر حفاظت منافع ایران در قاهره در سالگرد حمله ناو آمریکا در صفحه توئیتر خود با انتشار تصاویری از حمله به این هواپیما و همچنین ساقط کردن پهپاد آمریکایی که اخیراً توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صورت گرفت، نوشت: «۱۲ تیر ۱۳۶۷؛ اقدام وحشیانه، ضدانسانی و زبونانه آمریکا در ساقط کردن هواپیمای مسافربری ایران با ۲۹۰ مسافر در آسمان خلیج فارس .۳۰ خرداد ۱۳۹۸؛ اقدام قانونی، شجاعانه و شرافتمندانه ایران در ساقط کردن پهپاد فوق مدرن جاسوسی متجاوز آمریکا در آسمان خلیج فارس. تفاوت از زمین تا آسمان.»
واکنش کاربران فضای مجازی
کاربران شبکههای اجتماعی هم در روزهای اخیر با انتشار متنها و عکسهای مربوط به واقعه سقوط هواپیمای ایران، سالروز این واقعه را گرامی داشتند. حقوق بشر آمریکایی؛ ایرباس خونین، غیرنظامی بودن سرنشینان هواپیما، اهدای مدال به عامل جنایت مهمترین کلیدواژهها یا هشتگهایی بودند که کاربران از آنها در متنها و تصاویر منتشر شده استفاده کردند. کاربری در این زمینه نوشته است: «در میان سرنشینان هواپیما، ۶۶ کودک زیر ۱۳ سال، ۵۳ زن و ۴۶ تن تبعه کشورهای خارجی نیز بودند که کشته شدند (همشون نظامین)
کاربری دیگری مینویسد: «پروازی به مقصد بهشت / پرواز شماره ۶۵۵ ایرانایر در ۱۲ تیر ۶۷ با شلیک موشک حرارتی فینیکس توسط ناو آمریکایی بر فراز خلیج فارس مورد هدف قرار گرفت. مدعیان حقوق بشر نه تنها عذرخواهی نکردند که به ویلیام راجرز فرمانده ناو مدال شجاعت دادند. در این پرواز ۶۶ کودک حضور داشتند. روحشان شاد»
در متن کاربر دیگری در توئیتر آمده است: «۱۲ تیر روز عذاب است برای آنان که میخواهند آمریکا را بَزَک کنند ما با یادآوری این روز حقیقت آمریکا را به جهان نشان خواهیم داد.»
کاربری با نام تبسم هم با هشتگ ایرباس خونین نوشته است: «۲۹۸ خانواده در حادثه ۱۲ تیر سال ۶۷ داغدار شدن اما آمریکای خبیث مدال شجاعت به فرمانده ناو میده، حقوق بشر کیلویی چند؟».در توییت دیگری میخوانیم: «درسال ۱۹۸۸ او گفته بود که وینسنس در آبهای بین المللی بوده.»
ادعای حقوق بشری و اهدای مدال به ناقض حقوق بشر
سی و یک سال پیش ایالات متحده آمریکا با ساقط کردن هواپیمای مسافربری ایران و سپس اهدای مدال به عامل این جنایت حقوق بشری نشان داد که حقوق بشر برای کاخ سفید صرفاً ژست سیاسی و ابزار فشار بر دیگر ملت هاست. این رویه طی سی سال گذشته با شدت و حدت دنبال شده است. موارد نقض حقوق بشر از سوی آمریکا لیست بلند بالایی است که معمولاً از دید رسانه های بین المللی پنهان میماند و رسانه های حاکم خود را در قبال این اتفاقات خود را به ندیدن می زنند. با این حال حمایتهای مستقیمآمریکا از ناقضین حقوق بشر در کوچه و خیابانهای شهرهای یمن، فلسطین، عراق، سوریه چیزی نیست که از دید افکار عمومی پنهان بماند. در همین یک سال گذشته نمونههای متعددی از سیاستهای دوگانه کاخ سفید در قبال حقوق بشر از تطهیر قاتلان «جمال خاشقجی» روزنامه نگار عربستانی تا تحریمهای غذایی و دارویی و تجاوز به حریم هوایی ایران رسانهای شده است که نشان میدهد حقوق بشر برای کاخ سفید تا زمانی ارزشمند است که بتواند اسلحه بفروشد و قدرت طلبی کند.