جلسات طولانی سران اروپایی تا شب گذشته (سه شنبه) طول کشید تا آنها سه گزینه دیگر برای ریاست «کمیسیون، شورا و بانک مرکزی اروپا» را نیز معرفی کنند.
«اورسولا فون در لاین» وزیر دفاع آلمان برای ریاست جدید کمیسیون اروپا و «کریستین لاگارد» رئیس صندوق بینالمللی پول نیز به عنوان متولی بانک مرکزی اروپا پیشنهاد شدند.
«شارل میشل» نخست وزیر بلژیک برای رئیس شورای اروپا معرفی شد که از پاییز امسال جای «دونالد توسک» فعالیت خود را شروع میکند. به جز میشل، هر سه نامزد دیگر نیازمند آرای پارلمان اروپا هستند که امروز (چهارشنبه) با تشکیل جلسه، در این زمینه تصمیمگیری خواهد کرد.
هرچند آسوشیتدپرس به نقل از برخی مقامهای اروپایی از اعتراض بسیاری از نمایندگان پارلمان اروپا نسبت به نامزدهای معرفی شده خبر داده، اما شرایط به گونهای پیش رفته که به احتمال زیاد گزینه جانشینی موگرینی با اقبال پارلمان این کشور همراه باشد.
** زندگینامه
درباره زندگی سیاسی «جوسپ بورل»(Josep Borrell) وزیر امور خارجه ۷۲ ساله اسپانیا رسانههایی همچون خبرگزاری فرانسه و تارنمای دویچهوله آلمان نوشتهاند: او که از دهه ۷۰ میلادی در طیف حزب سوسیالیست اسپانیا و اروپا بوده، برای مسئولیت سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا معرفی شده است.
در صورت تایید پارلمان اروپا، او جانشین فدریکا موگرینی میشود که از سال ۲۰۱۴ در این پُست فعالیت میکند. بورل این نقش را از ماه نوامبر امسال (آبان - آذر ۹۸) برعهده خواهد گرفت.
این سیاستمدار اسپانیایی متولد کاتالونیا و مخالف استقلال این منطقه، پیش از ورود به سیاست، تحصیلات خود را در رشته مهندسی هواشناسی در مادرید سپری کرد و سپس مدرک کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه استنفورد آمریکا و سپس پاریس گذراند.
بورل تحصیلات خود را تا دکتری در اقتصاد طی کرد.
شروع فعالیت سیاسی بورل از سال ۱۹۷۹ به عنوان یک عضو شورای شهر در حومه مادرید کلید خورد.
او در سال ۱۹۸۶ با رسیدن به نمایندگی پارلمان اسپانیا، فعالیت سیاسی خود را بیشتر کرد تا به وزارتخانههای اقتصاد و امور عمومی، نخست وزیری و این روزها به وزارت خارجه نیز رسید.
البته بورل گامهای بزرگتری در حوزه سیاسی برداشت به گونهای که در ژوئیه ۲۰۰۴ به ریاست پارلمان اروپا رسید و تا ژانویه ۲۰۰۷ در این پُست حضور داشت.
** نگاه به برجام و ترامپ
وزیر خارجه اسپانیا که قرار است سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا را به پیش ببرد، نگاه منطقی به برجام و نقض عهد آمریکا در این زمینه دارد.
وی اردیبهشت سال جاری درباره برجام گفته بود، «خوشبختانه ایران توافق هستهای را پاره نکرد و باید مانع از پاره شدن کامل آن شد. البته محکوم کردن توافق هستهای از سوی آمریکا خبر بدی است.»
بورل آبان سال گذشته نیز با انتقاد از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای با ایران، تأکید کرد که مادرید تهدیدها علیه ایران را نمیپذیرد.
وی در گفت وگو با شبکه رادیویی «کادنا سر»(Cadena SER) درباره برجام و افزایش تنش میان ایران و آمریکا تاکید کرده، به وضعیت برخورد نظامی نخواهیم رسید و سرانجام کار به عقلانیت ختم خواهد شد.
وزیر خارجه اسپانیا درباره رویکرد کاخ سفید در این زمینه گفته: «اقدام ترامپ نه تنها نقض برجام، بلکه اساساً خروج از آن بود.»
«ایران برجام را نقض نکرده… بالاتر رفتن میزان اورانیوم غنیسازی شده فقط در راستای مسائل فنی بوده و فکر نمیکنم اراده دیگری پشت این تصمیم ایران بوده باشد.»
خبرگزاری فرانسه از بورل به عنوان یکی از منتقدان ترامپ نامبرده و نوشته است: بورل در جریان بحران ونزوئلا، از سیاستهای دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا علیه دولت کاراکاس انتقاد کرد.
با توجه به سابقه گزینه پیشنهادی برای مسئولیت سیاست خارجی اروپا، بویژه تجربه حضور در ریاست پارلمان این نهاد، انتظارها از او برای کاهش تنشزایی با حرکت به سمت دیپلماسی مذاکره بیش از پیش افزایش یافته است.