پیش از این ۱۴ عضو اوپک در یکصدوهفتاد و پنجمین نشست این سازمان در وین، تولید خود را ۸۰۰ هزار بشکه و متحدان غیراوپکی هم همسو با این توافق، تولید خود را ۴۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دادند و این تصمیم بار دیگر در آخرین نشست اوپک در وین تمدید شد.
در آخرین نشست اوپک کشورهای عضو این سازمان بر ادامه کاهش تولید نفت توافق کردند و تلاش وزیر نفت ایران اجازه نداد برخی از کشورهای عضو اوپک از جمله عربستان تولید خود را افزایش دهند.
با تمدید توافق اوپک حداقل تا ۹ ماه آینده مبنی بر کاهش تولید، قیمت نفت روند صعودی یافت و قیمت شاخص نفت خام برنت به بیش از ۶۵ دلار و ۲۳ سنت افزایش پیدا کرد و همزمان با آن، قیمت شاخص دبلیوتیآی آمریکا نیز به ۵۹ دلار و ۱۸ سنت رسید.
همزمان با این تصمیم وزیران نفت کشورهای عضو اوپک، " الکساندر نواک " وزیر انرژی روسیه اعلام کرد کشورهای غیرعضو اوپک با تمدید توافق جهانی کاهش تولید نفت به مدت ۹ ماه دیگر موافقت کردند، تصمیمی که به احتمال زیاد " دونالد ترامپ " رئیس جمهوری آمریکا را خشمگین خواهد کرد، زیرا او بارها از عربستان و برخی دیگر از اعضای اوپک خواسته بود، برای کاهش قیمت نفت تلاش کنند.
هرچند که در این نشست مقرر شد که نشست وزارتی بعدی اعضای اوپک و اعضای غیراوپک در روز ششم دسامبر (۱۵ آذر ماه سال جاری) در وین، پایتخت اتریش برگزار شود، اما با توجه به تحولات اخیر و دورنمای بازار و با توجه به ابهامهای عمده و پیامدهای آن در بازارجهانی، حفظ کاهش تولید نفت اوپک، همچنان بر قیمت نفت و مسایل پیچیده حفظ توازن آن در بازار تاثیرگذار است.
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران پس از نشست اوپک در گفت و گو با شبکه سی ان ان تاکید کرد: ایران در این نشست، تضمینهایی را که میخواست به دست آورد.
«بیژن نامدار زنگنه» تصریح کرد: طبق رویه و سنتی که در اوپک وجود دارد اگر اوپک توافق بکند باید با اجماع باشد، سپس آن را به غیراوپک ارائه میکند تا تأیید کند و ما درباره این مساله و سازوکار آینده آن تصمیمگیری و توافق کردیم.
وزیر نفت با بیان اینکه ما درباره قدرت زیاد عربستان و روسیه و احتمال بیاهمیت شدن اوپک، نگران نیستیم، اظهارداشت: من باور دارم حتی اگر آمریکا به ما ملحق شود، من از آن استقبال میکنم و اگر تولیدکنندگان نفت با هم همکاری کنند، من هیچ نگرانی درباره آن ندارم.
زنگنه افزود: روسیه برای ما مهم است که به ما ملحق شود و همکاری داشته باشد، به ویژه در شرایط دشوار، ما به روسیه نیاز داریم. در دوران وزارتی من در گذشته بارها به روسیه سفر کردهام تا آنها را قانع کنم با اوپک همکاری کنند و اکنون که آنها پذیرفتهاند و این یک فرصت خوبی برای تثبیت بازار و کاهش تنشها است.
وزیر نفت بیان کرد: تحریمها به ایران فشار میآورند، اما این مساله به این معنا نیست که ما فشار را میپذیریم و تحت فشار با آمریکا مذاکره میکنیم. اگر آمریکا میخواهد شرایط را تغییر دهد، باور دارم که آنها باید تحریمها را رفع کنند و آنگاه، همانطور که امروز بارها گفتم، آنها شاهد تغییرات بسیاری در شرایط فعلی خواهند بود.
زنگنه در پاسخ به خبرنگار بلومبرگ نیز گفت: بیتردید، تحریمها تأثیری منفی بر اقتصاد ما داشته است، اما این به آن معنا نیست که ما در برابر این تحریمهای ناعادلانه و غیرقانونی که آمریکا به ایران تحمیل کرده است، مقاومت نکنیم. ما مقاومت میکنیم و شب و روز تلاش میکنیم تا راههایی بیابیم که تحریمها را دور بزنیم و نفت خود را صادر کنیم.
وزیر نفت اظهارداشت: متاسفانه بازار نفت جهان از سوی آمریکا مورد دستکاری قرار گرفته است و این مشکل ما نیست؛ این مشکلی است که از سوی آمریکا به ما تحمیل شده و این موضوع من را وادار میکند چیز زیادی نگویم تا منافع ملی کشور خود را حفظ کنم ولی در هر صورت باید نفت ایران صادر شود.
زنگنه امروز در حاشیه جلسه هیات دولت با اشاره به اینکه مهمترین تاثیر مواضع ایران در نشست اخیر اوپک در منشور همکاری این سازمان با غیر اوپک نمایان شد، تاکید کرد: تغییرات مهمی از نظر مفهومی در این منشور اتفاق افتاد و به نظرم دیگر برای اوپک تصمیمی از بیرون گرفته نمیشود.
وزیر نفت: اظهارداشت: مهمترین هدف ایران در نشست یکصد و هفتاد و ششم اوپک، حفاظت از موجودیت اوپک بود که انهم عملی شد.
وی با اشاره به اینکه اوپک سازمانی است که تصمیمات خود را با اجماع میگیرد، ادامه داد: از همین رو تصمیمات نباید از بیرون به این سازمان ابلاغ شود بلکه اگر قرار است تصمیمی گرفته شود باید توسط خود اعضای اوپک باشد زیرا این فرآیند ۶۰ ساله در تاریخ اوپک بوده است.
وزیر نفت افزود: با این حال اخیراً روالهایی خارج از اساسنامه اوپک انجام میشد که موجب نگرانی اعضای اوپک بود، اگرچه بعضی از اعضای اوپک مطالب خود را علنی نکردند، اما ایران این موارد را با صراحت بیان کرد که در اجلاس وزیران نیز بسیار تاثیرگذار بود.
برخی از کارشناسان حوزه نفت معتقدند: وزیرنفت ایران با بیش از ۱۴ سال حضور در عرصه نفت جهانی، با سابقه ترین وزیر کشورهای عضو اوپک است و تاکنون به خوبی قدرت ایران را در مسایل بین المللی به نمایش گذاشته و نشان داده ایران را نمیتوان در مسایل جهانی و تاثیر آن در تصمیمات سازمان اوپک نادیده گرفت همچنان که در آخرین نشست اوپک نیز ما شاهد موفقیت این وزیر ایرانی بودیم.