گرگان - ایرنا - مسوول نوغانداری سازمان جهادکشاورزی گلستان گفت که امسال نوغانداران این استان ۲۳۸ تن پیله تر ابریشم تولید کردند که نسبت به سال قبل از افزایش ۴۰ درصدی برخوردار است.

سید مسعود حسینی پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: این مقدار تولید پیله تر ابریشم در این استان شمالی حاصل دسترنج ۴۵ روزه، ۵ هزارو ۴۰۰ خانوار با پرورش ۶ هزار و ۵۲۵ جعبه تخم نوغان است.

وی گفت: تعداد خانوارهای پرورش دهنده ابریشم امسال گلستان در مقایسه با سال قبل، ۵۲ درصد و تعداد نگهداری تخم نوغان ۷۲ درصد رشد داشت.

به گفته وی به طور میانگین از پرورش هر جعبه تخم نوغان در گلستان حدود ۳۳ کیلوگرم پیله تر ابریشم برداشت شد که بالاترین قیمت محصول تولیدی کیلوگرم ۹۲۰ هزار ریال و کمترین آن ۶۰۰ هزار ریال در بازار بفروش رسید.

حسینی سیر صعودی قیمت پیله تر نسبت به سال قبل، ایجاد تضمین و بازاریابی برای فروش پیله تر ابریشم و تنظیم بازار قیمت محصول در زمان عرضه و ممانعت سو استفاده واسطه‌ها با بهره گیری از ظرفیت سازمان تعاون روستایی در منطقه را از دلایل مهم رونق تولید پرورش کرم ابریشم در سال جاری در گلستان برشمرد.

وی افزود: علاوه بر این، ارزیابی عملکرد نوغانداری، فروش یارانه‌ای جعبه تخم نوغان به قیمت ۷۵ هزار ریال، سرکشی و بازدید از نوغانداری ها و ارائه مشاوره به پرورش دهندگان، تحویل رایگان نهال توت برای ایجاد توتستان و سرکشی دامپزشکی برای جلوگیری از شیوع بیماری، از دیگر دلایل مهم رونق این صنعت در گلستان است.

وی در خصوص برنامه نوغانداری جهاد کشاورزی استان برای سال آینده، افزود: این سازمان پیگیر توزیع نهال توت بیش از ۱۲ هزار و ۷۰۰ اصله نهال امسال برای ایجاد توتستان‌های جدید، افزایش سقف اعتبار طرح‌های تحقیقاتی افزایش عملکرد تولید پیله تر ابریشم از ۲۰۰ میلیون به ۵۰۰ میلیون ریال و ثابت نگه داشتن توزیع هفت هزار جعبه تخم نوغان در میان پرورش دهندگان است.

قطب تولید پیله تر ابریشم در گلستان، مینودشت بوده و رامیان، کلاله، گالیکش، مراوه تپه، آزادشهر، گنبدکاووس و علی آباد، دیگر شهرستان‌های فعال در نوغانداری هستند.

مدت زمان نگهداری هر جعبه تخم نوغان تا تولید محصول، ۴۵ روز است که برگ توت مورد نیاز پرورش کرم ابریشم نیز از طریق یک هزار و ۵۰۰ هکتار توتستان واقع حاشیه زمین‌های زراعی یا باغی گلستان تأمین می‌شود.
گلستان از قطب‌های مهم تولید پیله تر ابریشم در کشور به شمار می‌رود.

با وجود ظرفیت تولید پیله تر ابریشم در گلستان، هر ساله عمده تولید پیله تر ابریشم نوغانداران این خطه شمالی به دلیل نبود صنایع تبدیلی به خراسان رضوی برای فرآوری حمل می‌شود که سرمایه گذاری و توجه مسئولان مرتبط در ایجاد صنایع تبدیلی برای صنعت نوغانداری استان و ایجاد اشتغال را می‌طلبد.