علیرضا شناسایی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طرح جامع توسعه گردشگری شهرستانهای گناباد و بجستان در خراسان رضوی و فردوس و سرایان در استان خراسان جنوبی با توجه به همجواری و اشتراکات فرهنگی و تاریخی این مناطق تحت عنوان ژئوپارک گردشگری با هدف استفاده از ظرفیتهای این مناطق در توسعه و رونق اقتصادی در دستور کار قرار گرفته است و نخستین جلسه مشترک چندی قبل با حضور مسئولان ذیربط این مناطق در بجستان برگزار شد و جلسات بعدی در آینده نزدیک در گناباد و به تدریج در شهرستانهای هدف برگزار میشود.
ژئوپارک طبق تعریف سازمان یونسکو گسترهای است با مرزهای کاملاً آشکار و پهنه کافی که دربرگیرنده چند پدیده زمینشناسی کمیاب و برجسته است و در آن گستره، جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی ارزشمند نیز یافت می شود و این گستره باید از برنامههای مدیریت گسترش و بهرهبرداری و طرحهای حفاظتی برخوردار باشد و توان بالا بردن سطح اقتصادی جامعه محلی و جلب همکاریهای مردمی را نیز دارا باشد.
شناسایی اضافه کرد: شهرستانهای گناباد، بجستان و فردوس و سرایان با توجه به همجواری علاوه بر آداب و رسوم و فرهنگ از یک سری جاذبههای تاریخی مشترک برخوردارند که از جمله آنها میتوان به قنوات و چشمههای تاریخی اشاره کرد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد پیگیری ثبت ژئوپارک گردشگری این شهرستانها در فهرست آثار جهانی سازمان یونسکو و استفاده از پتانسیلهای بخشهای دولتی و سرمایه گذاران بخش خصوصی و دهیاران و شوراهای اسلامی و تشکلهای مردم نهاد را از دیگر اهداف این طرح ذکر کرد.
شناسایی همچنین از اختصاص شش میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال طی سالجاری به توسعه گردشگری پارکهای گناباد خبر داد و گفت: از این میزان سه میلیارد ریال به توسعه گردشگری پارک قنات جهانی قصبه، یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال به پارک بیدخت و یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال به توسعه گردشگری پارک آبشار کاخک گناباد تخصیص یافت.
وی با اشاره به تدوین طرح مطالعات گردشگری بوستانهای روستاهای کلات و سنوی بخش کاخک گناباد طی امسال گفت: اجرای طرحهای توسعه گردشگری در پارکها نقش مهمی در معرفی ظرفیتهای شهرستان به گردشگران و افزایش حضور و ماندگاری آنان دارد و میتوان از این فرصت برای معرفی جاذبههای فرهنگی منطقه بهره گرفت.
او اضافه کرد: پارکها و بوستانهای شهری و روستایی علاوه بر آنکه محلی برای گذراندن بهینه اوقات فراغت مردم است با ایجاد زیرساختهای لازم و ظرفیتهای گردشگری و اقامتی به مکانی برای جذب گردشگر تبدیل میشوند و در اجرای طرح توسعه گردشگری پارکهای گناباد به این مساله عنایت میشود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد گفت: برای اجرای طرحهای مطالعاتی - گردشگری بوستانهای روستاهای سنو و کلات گناباد یک میلیارد ریال و برای ساخت آن شش میلیارد ریال نیاز است.
شناسایی ادامه داد: هم اکنون مرمت آثار کاروانسرای روستای قوژد و مسجد تاریخی منطقه قصبه شهر این شهرستان با ۴۲۰ میلیون ریال اعتبار در دست اجراست.
از ۲۵۰ اثر تاریخی و گردشگری گناباد ۱۴۷ اثر در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده که از این میان قنات قصبه به عنوان تنها اثر استان خراسان رضوی به ثبت جهانی رسیده و از جایگاه خاصی برخوردار است و نظام آبیاری مبتنی بر قنات گناباد هم سال گذشته در سازمان خوار و بار ملل متحد (فائو) در فهرست آثار جهانی ثبت شد.
مرکز شهرستان ۹۰ هزار نفری گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
۲۰۹۵/۱۹۲۲