تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۳

سنندج - ایرنا - تنها یک دکه روزنامه فروشی در بانه وجود دارد که در آن روزانه کمتر از ۵۰ نسخه روزنامه به فروش می رسد و ماه ها است که برخی از روزنامه ها حتی یک نسخه از آن هم به این شهرستان نرسیده و موجب خاموشی چراغ این رسانه ها شده است.

مشکل کمبود کاغذ در کشور باعث شده که تیراژ و صفحات برخی از روزنامه ها کاهش یابد و این هم در جای خود موجب شده در شهرهای مرزی روزنامه به دست مردم نرسد.
از طرفی دسترسی ارزان و سریع به اخبار در فضای مجازی، به روز بودن، تنوع زیاد و حجم بالا و جستجوی آسان اطلاعات در این فضا سبب شده بسیاری از خوانندگان برای کسب اطلاعات از رسانه های مکتوب به فضای آنلاین مهاجرت کنند و روزنامه ها به حاشیه رانده شوند.
در شهرستان مرزی بانه تنها یک دکه روزنامه فروشی وجود دارد و به گفته دکه دار آن، روزانه کمتر از ۵۰ نسخه روزنامه به فروش می رسد اما روزنامه های باطله فروش بیشتری دارد.

فروش روزنامه باطله بیشتر است
مسئول دکه مطبوعاتی بانه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مشکلات مطبوعات کاغذی در کشور گفت: بسیاری از روزنامه های سراسری امسال به این شهرستان ارسال نشده و برخی از روزنامه ها مانند روزنامه اطلاعات کمتر از ۵۰ نسخه آن به فروش می رسد و چهار صفحه آن حذف شده است.
حسین حشمتی افزود: روزنامه های باطله بیشتر از روزنامه های دیگر مشتری دارد و علت آن افزایش قیمت هر کیلوگرم کاغذ باطله از ۲۰ هزار به ۱۰۰ هزار ریال در سال جاری است.
وی با اشاره به اینکه روزنامه ایران که از روزنامه های پرفروش و پر مخاطب است امسال در بانه توزیع نشده است اظهار داشت: روزنامه جهان صنعت نیز تنها یک نسخه از آن در روز به فروش می رسد و روزانه ۵۰ نسخه روزنامه اطلاعات به این شهرستان مرزی می رسد.
حشمتی افزود: هم اکنون خرید و توزیع روزنامه ها با مشکلات بسیاری همراه است و با توجه به هزینه بالای حمل و نقل و مشکلات خرید، توزیع روزنامه ها به صرفه نیست.
وی با اشاره به اینکه هزینه هر روزنامه در بانه ۱۲ هزار ریال است در حالی که قیمت بسیاری از روزنامه ها ۱۰ هزار ریال است گفت: در چند سال اخیر مجله ها در بانه توزیع نمی شد و امسال تلاش کردم مجله ها را هم توزیع کنم.
این دکه دار مطبوعاتی اضافه کرد: باتوجه به اینکه مجله ها به صورت روزانه منتشر نمی شود در ۲ هفته به فروش می رسد و با توجه به مطالب متنوع این مجله ها مشتریان خاصی دارد.

محتوای ضعیف
یکی از شهروندان بانه ای درباره مطالب روزنامه ها گفت: مطالب روزنامه تکراری و گاهی هم مشابه هم است و این موضوع باعث شده که مردم تمایلی برای خرید و مطالعه نداشته باشند.
ابراهیم محمدی افزود: در گذشته هر ۱۵ روز یک بار روزنامه را با اسب به بانه می آوردند و ما هر روز برای مطالعه روزنامه ها لحظه شماری می کردیم و با شوق و ذوق زیاد آن را مطالعه می کردیم.
وی به نقش فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نیز اشاره و اضافه کرد: فضای مجازی بستر بسیار مناسبی برای افزایش آگاهی است اما فضای مناسبی برای مطالعه نیست.
محمدی اظهار داشت: تنها برای حل جدول روزنامه می خرم چراکه در بانه روزنامه ها تنوع ندارند و ما حق انتخاب نداریم بنابراین روزنامه باطله را تهیه می کنم و جدول ها را حل می کنم.

ادارات بانه اشتراک نمی گیرد
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بانه نیز گفت: در این شهرستان ۲ مجوز دکه مطبوعاتی وجود دارد اما فعالیت مطبوعاتی نمی کنند و در سال ۹۶ باتوجه به تغییراتی که در پارک پانزده خرداد ایجاد شده تصمیم گرفته شده که دکه مطبوعاتی در این پارک جمع آوری شود.

حمید رضا خوشبخت افزود: با پیگیری های انجام شده این دکه به مکانی دیگر انتقال یافت و همچنان فعالیت خود را در زمینه توزیع روزنامه ها انجام می دهد.
وی اظهار داشت: دکه مطبوعاتی به کسانی که در حوزه مطبوعات فعالیت کند واگذار می شود و به همین منظور به انجمن های مردمی نیز اعلام کردیم اما تاکنون کسی در این زمینه اقدام نکرده و همچنان با مشکل در زمینه توزیع روزنامه مواجه هستیم.
خوشبخت افزود: فاصله زیاد بانه با سنندج مرکز استان و عدم تمایل مردم به روزنامه خوانی باعث شده که روزنامه ها در بانه توزیع به خوبی نشود.
وی گفت: سال گذشته به تمام ادارات شهرستان نامه ای برای اشتراک روزنامه ارسال شده اما تاکنون هیچکدام از ادارات درخواستی برای اشتراک روزنامه ها به ما ندادند و حتی یک روزنامه در ادارات توزیع نمی شود.
این مسئول با اشاره به حمایت وزارت ارشاد از روزنامه های و رسانه های مکتوب کشور افزود: در سال های گذشته حمایت وزارت ارشاد از روزنامه باعث شده بود که روزنامه با قیمت بسیار پایین در دسترس مردم قرار بگیرد در حال حاضر کاهش درآمد مردم، گران شدن روزنامه ها، فاصله دور بانه از مرکز استان و توزیع نامناسب روزنامه در شهرهای مرزی باعث شده که روزنامه به صورت منظم توزیع نشود.

وی با بیان اینکه با توجه به جمعیت شهرستان باید حداقل ۱۰ دکه مطبوعاتی در بانه وجود داشته باشد اظهار داشت: در این شهرستان روزنامه کمتر از ۵۰ نسخه روزنامه به فروش می رسد که بخش زیادی از فروش روزنامه ها به دلیل چاپ اگهی و بخشی نیز به دلیل وجود جدول است.
خوشبخت گفت: وجود فضای مجازی و اطلاعات این حوزه نباید جای روزنامه ها را بگیرد روزنامه باید در دسترس مردم قرار بگیرد چراکه روزنامه خوانی یک فرهنگ است که باید در همه خانواده ها به آن توجه شود.
شهرستان مرزی با ۱۵۸ هزار نفر جمعیت در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.

۷۴۶۹/ ۳۰۳۴