«رضا رحمانی» به همراه شماری از معاونان و مسئولان وزارت صمت، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت و رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان سیستان و بلوچستان بامداد روز پنجشنبه وارد اسلام آباد شدند. اعضای هیات ایرانی علاوه بر دیدار با «عمران خان» نخست وزیر پاکستان و ضمن حضور در هشتمین نشست کمیته مشترک تجاری ایران و پاکستان، با «عبدالرزاق داود» مشاور نخست وزیر در امور صنعت و تجارت، «زبیر گیلانی» رئیس کمیته سرمایه گذاری و «سید علی زیدی» وزیر امور کشتیرانی این کشور دیدار کردند.
حضور وزیر صمت ایران در نشست ویژه مسئولان و اعضای فدراسیون اتاق های بازرگانی و صنعت پاکستان (FPCCI) نیز یکی از مهم ترین جلسه کاری هیات ایرانی بود که طی آن رضا رحمانی و سایر اعضای هیات پای حرف دل بازرگانان پاکستانی نشستند.
خواسته مشترکی که در جریان سفر وزیر صنعت و تجارت ایران به پاکستان از سوی طرفین بر آن تاکید شد عزم و اقدام مشترک برای رفع موانع در مسیر تجارت و تسهیل در این حوزه بود.
فعال سازی ستاد ویژه تسهیل تجارت با پاکستان و توافق دولت اسلام آباد با تشکیل میز ویژه پیگیری تصمیم های تجاری از اصلی ترین دستاوردهای این سفر محسوب می شود.
مقامات ارشد دولت پاکستان از جمله عمران خان نخست وزیر این کشور نیز با استقبال از تحکیم روابط با جمهوری اسلامی ایران و تعهد بر گسترش همکاری ها، بر ضرورت استفاده از ظرفیت های مشترک به ویژه فعال سازی مبادلات مرزی تاکید کرد.
هشتمین نشست کمیته مشترک تجاری ایران و پاکستان نیز در فضای بسیار صمیمانه و سازنده با حضور مسئولان ارشد و کارشناسان دو کشور برگزار شد. در پایان این نشست دو کشور یادداشت تفاهم نامه ای برای گسترش همکاری های تجاری را نیز امضا کردند.
«عبدالرزاق داود» مشاور نخست وزیر پاکستان در امور صنعت و تجارت در حاشیه برگزاری این نشست به خبرنگار ایرنا گفت که نشست فعلی پس از چهار سال در حال برگزاری است و البته این موضوع نقطه عطف جدید در همکاری های دو کشور محسوب می شود و نشان دهنده اراده جدی دو کشور همسایه برای رفع موانع تجاری و پیشبرد اهداف برای دستیابی به منافع است.
نشست اعضای هیات تجاری ایران با بازرگانان پاکستانی نیز فرصتی را برای بررسی مجدد مسائل پیش روی تاجران دو کشور و تبادل نظر برای چگونگی حل فراهم کرد.
در این جلسه اشتیاق و هیجان مسئولان بازرگانی و تاجران پاکستانی برای استفاده از فرصت طلایی جهش در روابط تجاری با ایران و طرح مسائل در این زمینه بسیار واضح بود.
شوق ناشی از فراهم شدن زمینه مساعد برای به اوج رساندن مبادلات تجاری با ایران و رهایی از مشکلاتی که در برخی مواقع باعث دلسردی بازرگانان دو کشور می شد، در لابلای واژه به واژه سخنان بازرگانان پاکستانی دیده می شود.
پیگیری و اجرای توافق مقام های عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان برای افزایش حجم تجارت دو کشور به پنج میلیارد دلار رویا نیست. خیلی به واقعیت نزدیک، و با کمی تلاش و مدیریت به راحتی قابل تحقق است. نکته و ویژگی مهم در خصوص روابط تجاری ایران و پاکستان این است که دو کشور رقیب تجاری نیستند بلکه مکمل یکدیگرند به گونه ای که پاکستان تولیداتی دارد که می تواند نیازهای ایران را تامین کند و ایران هم محصولاتی تولید می کند که پاکستان به آن نیاز دارد.
رضا رحمانی وزیر صمت ایران نیز در سفر دو روزه خود به پاکستان این نکته مهم را به اطلاح مقامات عالی این کشور رساند که ایران هیچ محدودیتی برای توسعه روابط تجاری با پاکستان ندارد بلکه ما به دنبال تامین برخی از کالاهای مورد نیاز خود از کشورهای همسایه به ویژه ایران هستیم.
** گذرگاه های مرزی با هدف ارتقای تجارت، افزایش می یابد
بحث فعال سازی مرزهای مشترک ایران و پاکستان، پیگیری طرف پاکستانی برای گسترش بازارچه های مرزی نیز از موارد مهمی بود که در جریان دیدارهای مقامات پاکستانی و وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران بررسی شد.
دولت پاکستان قرار است با توجه به فعالیت گذرگاه های رسمی مرزی ایران یمدان و پیشین، ظرف سه ماه آینده دو گذرگاه مرزی جدید را در خاک خود افتتاح کند.
اسلام آباد و تهران همچنین توافق کردند تا برای پیگیری و اجرای فوری تصمیم های گرفته شده در جریان نشست کمیته تجاری، میز مشترک تشکیل دهند.
انتظار می رود ایران و پاکستان ضمن بهره مندی بیشتر از قرارداد تجارت ترجیحی و عملیاتی کردن آن گام در مسیر امضای تجارت آزاد بردارند، موضوعی که به گفته اعضای هیات ایرانی طی چند سال آینده به واقعیت تبدیل شود. در صورت عملیاتی شدن پیمان تجارت آزاد میان دو کشور، پاکستان پس از سوریه دومین کشوری خواهد بود که با ایران تجارت آزاد خواهد داشت.
بنابراین بهتر است به جای اتلاف وقت بیشتر، دو کشور وارد فاز عملیاتی قرارداد های تجاری شوند و این چیزی است که مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران بر آن تاکید دارند.