عباس فرهادیه روز (شنبه) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص برنامه وزارت راه و شهرسازی برای ساماندهی بازار اجاره مسکن با راه اندازی نظام اجاره داری حرفهای، گفت: مبانی نظری نظام اجارهداری حرفهای تا یک ماه آینده نهایی میشود.
وی با اعلام اینکه ساز و کار تشکیل مؤسسات استیجاری تدوین شده است خبر داد: وزارت راه و شهرسازی جلسهای با استارت آپ ها به منظور دعوت از آنها برای ورود به راه اندازی اجاره داری حرفهای داشته است و در این جلسه خواستههایمان را مطرح کردیم.
فرهادیه همچنین خبر داد که جلسهای نیز با سورنا ستاری معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری برگزار شده است و در این جلسه حمایت این معاونت برای ورود استارت آپ ها به حوزه اجاره داری حرفهای اخذ شده است.
وی با بیان اینکه تصمیم وزارت راه این است که از ظرفیت استارت آپها برای آغاز اجرای طرح اجاره داری حرفهای در ایران استفاده شود، گفت: یکی از روشهای ساماندهی بازار اجاره بها از طریق استارت آپها است چون بستر مناسبی برای انتقال اطلاعات دارند و بهتر میتوانند به شفاف شدن قراردادهای اجاره کمک کنند.
وی با بیان اینکه آغاز اجاره داری حرفهای در ایران به مصوبه مجلس نیازی ندارد، گفت: تأثیر اجرای این طرح از طریق ایجاد شفافیت در بازار اجاره است. برنامه ما این است که در سال جاری این مؤسسات از طریق استارت آپ ها تشکیل و شروع به فعالیت کنند.
وی در خصوص شاخصهای نظام اجاره داری حرفهای گفت: در نظام اجاره داری حرفهای به جای اینکه مالکان به صورت فردی با مستأجران وارد مذاکره و قرارداد شوند یک مجموعه حقوقی از بخش خصوصی میآید و این نقش را ایفا میکند. بر این اساس مالکان برای اجاره ملک خود و مستأجران برای دریافت ملک به این مؤسسات مراجعه میکنند.
فرهادیه در خصوص تفاوت این مؤسسات با بنگاههای املاک که اکنون به وفور وجود دارند: بنگاههای املاکی فقط برای عقد قرارداد و برای کمتر از یک ساعت مالک و مستأجر را میبینند و بعد عقد قرارداد تعهدی به مستأجر و مالک ندارند اما در اجاره داری حرفهای مؤسسات تا پایان قرارداد همه وظایف مالک و مستأجر را یک جا انجام میدهند.
به گفتهی فرهادیه در نظام اجاره داری حرفهای از جمع آوری اجاره بهای ماهیانه و انتقال آن به مالک تا تحویل ملک بعد از پایان قرارداد یا تمدید مجدد اجاره نامه همه بر عهده مؤسسه استیجاری است و اگر مسائل حقوقی برای طرفین پیش بیاید این مؤسسات تنظیم روابط میکنند. همچنین اگر مشکل تعمیرات و تأسیسات برای ملک اجاره داده شده پیش آمد به جای موجر این مؤسسات به ارائه خدمات میپردازند.
وی ادامه داد: این همان روش اجاره داری حرفهای است که در جهان باب است و این مؤسسات از برقکار تا سایر نیروهای خدماتی را دارند و در صورت مشکل تاسیساتی برای ملک لازم نیست صاحبخانه اقدام به اعزام نیروی تاسیساتی کند بر این اساس هزینههای اجاره داری به شدت پایین میآید.
فرهادیه در پاسخ به این سوال که تکلیف بنگاههای املاک در این شرایط چه میشود، گفت: بنگاهها کار خود را انجام میدهند چرا که ما نمیتوانیم همه املاک را زیر پوشش مؤسسات اجاره داری حرفهای ببریم.
وی با توضیح اینکه لازم است اجاره داری حرفهای مثل سایر کشورها در ایران نیز راه اندازی شود، گفت: بنگاه دار بعد از اجاره خانه کارش تمام میشود اما اجاره داری حرفهای مجموعهای از وظایف است که باید در طول مدت اجاره خانه برای مستأجر و موجر انجام شود.
به گفتهی فرهادیه در این بین ممکن است موجری باشد که یک واحد طبقه بالای منزل خود را همچنان به روش سنتی اجاره دهد اما اگر کسی صاحب ۱۰ واحد مسکونی است حتماً به این مؤسسات برای اجاره ملک خود مراجعه میکند.