به نظر می رسید که در پایان سال ۲۰۱۸ میلادی سران دو کشور در اجلاس سران گروه بیست در آرژانتین به توافق رسیده اند که باقیمانده اختلافات را حل و فصل کنند موافقتی که به یک آتش بس سه ماهه انجامید و اگرچه برای مدت کوتاهی تمدید شد اما دردی از آنها دوا نکرد.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا و "شی جین پینگ" همتای چینی وی یک بار دیگر بخت خود را در اوزاکا ژاپن و در حاشیه اجلاس سران گروه بیست در سال جاری میلادی آزمودند و بار دیگر با آتش بس موافقت کردند اما به نظر می رسد که تندروها در هر دو کشور از نفوذ بالایی برخوردارند و نمی خواهند به طرف مقابل امتیاز بدهند.
همین مساله باعث شده است تا درهای «جعبه مشکلات» به روی دو کشور باز شود و تنش های تجاری چین و آمریکا را فرابگیرد و از سوی دیگر هیچ روزنه امیدی مشاهده نمی شود که موید این باشد که طرفین می توانند آتش این جنگ تجاری را خاموش کنند.
آمریکا مصرانه می گوید که اگر در روزها و هفته های آینده توافقی حاصل نشود ۳۰۰ میلیارد دلار از کالاهای صادراتی چین به این کشور را مشمول تعرفه های سنگین می کند و پکن تاکید می ورزد اگر تعرفه ۲۵ درصدی قبلی روی ۲۵۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی لغو نشود، توافقی در کار نخواهد بود.
با این حساب بعید به نظر می رسد که سال ۲۰۱۹ میلادی و ماههای باقیمانده برای دو کشور چندان بهتر از سال ۲۰۱۸ باشد افزون بر این گفت و گوهای تجاری با چالشهای زیادی روبرو است و آمریکا از مساله سرقت فناوری گرفته تا حفاظت از حق مالکیت و معنوی و فعالیتهای شرکت هواووی چین بر این کشور فشار وارد می آورد و هر آن تهدید می کند که تعرفه های تازه ای در راه است.
وزارت بازرگانی چین هم آب پاکی را روی دست دولتمردان آمریکایی ریخته و تاکید کرده است اگر تعرفه های قبلی لغو نشود توافقی انجام نخواهد شد و در این شرایط امکان رسیدن به یک توافق نهایی بسیار کم است.
«جان کاولی» کارشناس امور اقتصادی در چین می گوید: سناریویی وجود ندارد که نشان دهد آمریکا برای لغو تعرفه های قبلی آماده است به همین سبب کمتر ناظر تجاری اعتقاد دارد که مشکلات برطرف خواهد شد.
وی میافزاید که سیاست «این در برابر آن» از سوی دو کشور باعث شده است تا اختلافات و مناقشات آنها بسیار ریشه دار شود و در این شرایط هیچ طرفی حاضر به عقب نشینی نیست.
«یو ولی» کارشناس موسسه چارهار در پکن نیز خاطر نشان کرد که روزهای پر هرج و مرج و پرفراز و نشیبی سپری شده است دو طرف بدجوری درگیر شدهاند به نظر می رسد که سیاستهای ترامپ هم پر از تناقض است و چین هم دیگر مانند گذشته سازش نمیکند.
وی گفت که تندروها کاخ سفید و ترامپ را در احاطه خود گرفته اند سیاستهای آنها نگران کننده است مساله فقط جنگ تجاری نیست بلکه آنها می خواهند مانع رشد و توسعه چین شده و این کشور را مهار کنند.
این کارشناسان می گویند که چین و آمریکا نه فقط در عرصه تجارت بلکه در سیاست و فناوری و حق مالکیت معنوی و سیاستهای ارزی درگیر هستند آنها با چالشهای عدیده ای مواجه شدهاند که برطرف کردن هر یک از آنها نه تنها جسارت بلکه زمان بیشتری می طلبد.
شروع یک نبرد تجاری میان ژاپن و کره جنوبی هم شرایط را سخت تر کرده است در واقع این اختلافات نیز به نوعی به مناقشات تجاری چین و آمریکا مربوط می شود و ظاهراً واشنگتن در حال راه اندازی نبردهای بزرگ تجاری در منطقه ای است که چین هر روز در آن قدرتمندتر شده است.
ترامپ نشان داده است که از تعرفه ها ابایی ندارد و وقتی آنها را اعمال می کند برای لغوشان گامی بر نمی دارد به طوری که هیچیک از تعرفه های این کشور در یک سال گذشته علیه چین لغو نشده است و حالا با شروع مناقشه تجاری میان اقتصادهای بزرگ دیگر آسیا و جهان شامل ژاپن و کره جنوبی این چنین دیده می شود که درهای جعبه آلام و چالش های اقتصادی به روی کل منطقه آسیای شرقی باز شده است و برون رفت از این وضعیت پر تنش تجاری، سیاسی و اقتصادی دستکم در آینده نزدیک خوشبینانه به نظر نمی رسد.