جلسه علنی یکصد و پنجاه و سوم شورای اسلامی شهر تهران از صبح امروز (یکشنبه) شروع شد که اعضای شورا هرکدام از ابعاد مختلف در باره اهمیت شورایاریها و ضرورت مشارکت هرچه بیشتر شهروندان در آن صحبت کردند.
مهلت ثبتنام نامزدها برای انتخابات پنجمین دوره شورایاریها ساعت ۲۴ دیروز (۱۵ تیرماه) پایان یافت و قرار است انتخابات در چهارم مرداد ماه برگزار شود.
در همین زمینه رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران نیز از شهروندان برای شرکت در انتخابات شورایاریها دعوت کرد و گفت: شورایاریها یکی از مظاهر ادای حقِ به شهر هستند.
مجید فراهانی در نطق پیش از دستور خود افزود: یکی از کارکردهای شورایاریها ارائه گزارش آنان از محلات کم برخوردار در صحن علنی شورا است و جای آن موضوع در شورا بشدت حس میشود.
وی ادامه داد: تهران به عنوان جهانشهری ایرانی-اسلامی با جمعیتی حدود ۹ میلیون نفر بیست و چهارمین شهر پرجمعیت جهان است و سهمی معادل ۲۱ درصد تولید ناخالص داخلی کشور(GDP) دارد؛ از سوی دیگر بیش از ۵۰ درصد درآمدهای مالیاتی و همچنین ۵۵ درصد سپردههای بانکی کشور از شهر و استان تهران تأمین میشود.
به گفته فراهانی، این ویژگیها سبب شده تا تهران از مجموعه سرمایه، استعداد و ظرفیتهای انسانی قابل توجهی برخوردار شود و این سرمایه ارزشمند بدون شک میتواند در حل مسائل کلانشهر تهران از سطح محله تا شهر نقش آفرینی کند.
وی افزود: استقرار حکمروایی خوب شهری در این شهر بدون مشارکت و حضور شهروندان در تصمیم گیری های محلی و منطقهای در کنار اعضای شورای اسلامی شهر تهران امکان پذیر نخواهد بود و در این میان نقش شورایاران محلات غیرقابل انکار است و لزوم توجه به این نهاد انتخابی و مدنی – محلی بیش از پیش روشن میشود.
این عضو شورا تاکید کرد: شورایاران به عنوان جزئی از نظام شوراهای اسلامی با اتکا بر قانون اساسی تشکیل شدهاند و قانونگذاران قانون اساسی، بعد از بیان اصل ششم با مضمون اداره امور کشور با اتکا به آرای عمومی و از راه انتخاب رئیس جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شوراها یا از طریق همه پرسی، بهصراحت در اصل هفتم قانون اساسی به نقش شوراهای محلی یا همان شورایاریها در اداره امور کشور اشاره کردهاند و آن را رکنی از ارکان تصمیم گیری و اداره کشور میدانند.
وی ادامه داد: همکارانمان در شورای اسلامی دوره اول با اتکا بر اصول قانون اساسی در چهارم آبان ۱۳۷۸ با تصویب طرح تشکیل انجمن شورایاریها گام نخست را در این زمینه برداشتند که خوشبختانه در ادوار بعدی نیز از این موضوع غفلت نشد و امروز ما در آستانه بیستمین سال تصویب مصوبه تشکیل انجمن شورایاریها در شورای اسلامی شهر تهران شاهد انجام مقدمات برگزاری انتخابات پنجمین دوره شورایاریهای محلات تهران هستیم.
فراهانی افزود: شورایاری محلات هنگامی میتواند نقش خود را آنچنان که در قانون اساسی یا منشور جهانی حقِ به شهر ایفا کند که از مشروعیت و پذیرش توسط ساکنان محله، شورای شهر و مدیریت شهری برخوردار باشد.
این عضو شورای تهران گفت: در این میان افزایش مشارکت در انتخابات و انتخاب افراد شایسته و مؤثر با رأی بالای اهالی محله رکن اصلی مشروعیت بخشی به انجمن شورایاری محله خواهد بود، پس بر این اساس از همه سلیقهها، گروهها، اصناف و فعالان محلات شهر تهران از زن و مرد، پیر و جوان که دغدغه بهبود کیفیت زندگی خود و هم محلهای هایشان را دارند برای حضور در انتخابات شورایاریها دعوت میکنم.
فراهانی با بیان اینکه تهران از کوچههایش شروع میشود، گفت: اگر شهروندان مطالبه مشارکت زنان در اداره امور شهر را دارند، اگر به دنبال دسترس پذیری شهر برای معلولان هستند و اگر هزاران مطالبه بحق دیگر دارند برای رسیدن گام به گام به این مطالبات نمیتوانند از مشارکت در اداره محله خود غفلت کنند.
وی ادامه داد: مشارکت مردم فقط به این معنا نیست که وقتی جنگ میشود، از مردم بخواهیم که به جبهه بروند؛ یا در زمان انتخابات از آنان بخواهیم پای صندوقها بیایند و رأی دهند و بعد هم بگوییم دیگر بروید در خانههایتان بنشینید؛ مشارکت مردم یعنی واگذاری امور به مردم، باید آنچه را که با رویکردهای تصدی گرایانه، انجام و اداره آن امور در طی سالها از مردم سلب شده و اکنون گران، بیکیفیت و ناکارآمد توسط شهرداری به شهروندان ارائه میشود را به مردم بازگردانیم.
فراهانی خاطرنشان کرد: باید بخش قابل توجهی از تصدیهایی که شهرداری برعهده دارد به خود مردم واگذار کنیم تا هم شهرداری از اجرای امور تصدی گرایانه آزاد شود و به امر اداره مطلوب شهر بپردازد و هم شورا زمینههای بیش از پیش مشارکت مردم در عرصههای مختلف اداره امور شهر را فراهم کند.
تهرام /۹۳۴۳/ ۱۰۰۸