خبرگزاری فرانسه، روزنامه «لو موند»، «لو فیگارو»، «لا نوول ابزروتوآر»، «اوئست فرانس» فرانسه و «لا لیبر» بلژیک از جمله نخستین رسانههای فرانسوی بودند که ساعتی پس از اعلام افزایش غنی سازی اورانیوم از سوی مقامات کشورمان آن را بازتاب دادند.
این رسانهها در عین حال مدعی شدهاند که این افزایش درصد غنی سازی اورانیوم باعث افزایش تنشها در موضوع هستهای خواهد شد.
لو فیگارو نوشت: ایران روز یکشنبه هفتم ژوئیه اعلام کرد که گام جدید خود در کاهش تعهدات هستهای در مقابل جامعه بین الملل را برمی دارد و امروز غنی سازی اورانیوم در سطحی ممنوعه نسبت به آنچه در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ متعهد شده بود را آغاز میکند.
«بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی بدون اعلام درصد جدید غنی سازی که ایران در حال حاضر قصد دارد انجام دهد، گفت: با انجام مسائل فنی افزایش درصد غنیسازی اورانیوم، تا ساعاتی دیگر درصد غنی سازی ایران از ۳.۶۷ عبور خواهد کرد.
این رسانه فرانسوی نوشت: این نرخ بالاتر از آن چیزی است که طبق توافق وین در سال ۲۰۱۵ که ایالات متحده از آن خارج شد، تعهد شده بود.
خبرگزاری فرانسه هم نوشت: مقامات ایرانی که در یک کنفرانس خبری شرکت کرده بودند همچنین اعلام داشتند تهران به کاهش تعهدات خود در پایان فرصت ۶۰ روزه به امضا کنندگان توافق در صورتی که از این توافق در مقابل تحریمهای آمریکا محافظت نکنند، ادامه میدهد.
میزان پنج درصد غنی سازی اورانیوم که ایران در پی دستیابی به آن است، همچنان بسیار پایینتر از غنی سازی ۲۰ درصد قبل از تحقق توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ و خیلی کمتر از حدود ۹۰ درصدی است که برای ساخت سلاح هستهای نیاز است.
خبرگزاری فرانسه در عین حال اضافه کرد: ایران همچنین تهدید کرده که پروژه اولیه خود را برای ساخت یک راکتور هستهای در اراک تحت توافق وین اجرا کند.
«سید عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه ایران امروز گفت که اگر بازطراحی راکتور اتمی اراک براساس توافق انجام شده در برجام انجام نشود، ایران این راکتور را با وضعیت سابق راهاندازی خواهد کرد.
«لا نوول ابزروتوآر» هم نوشت: ایران به طور رسمی اعلام کرد که درصد غنی سازی اورانیوم خود را تا ساعاتی دیگر از ۳.۶۷ درصد بالاتر میبرد. پاسخی به ترامپ.
این رسانه فرانسوی مدعی شده که این مساله منجر به افزایش تنشها در موضوع هستهای ایران خواهد شد.
تصمیم به افزایش درصد غنی سازی اورانیوم ۲۳۵ به سطح خلوص بالاتر از ۳.۶۷ درصد، محدودیتی که در توافق ماه جولای سال ۲۰۱۵ در وین تعهد شد، روز چهارشنبه توسط رئیس جمهوری ایران حسن روحانی اعلام شد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که در ۱۰ ژوئیه، به درخواست ایالات متحده، یک جلسه فوق العاده برگزار خواهد شد تا کاهش تعهدات هستهای از سوی ایران را بررسی کند.
روزنامه «لو موند» هم با بازتاب سخنان مقامات کشورمان درباره گام جدید کاهش تعهدات هستهای از سوی ایران نوشت: ۶ روز پیش، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، اذعان کرد که افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده به بیش از ۳۰۰ کیلوگرم طبق توافق هستهای مجاز است.
**پیشنهاد محرمانه مکرون به روحانی برای یافتن راه مذاکره با آمریکا
رادیو بین المللی فرانسه هم نوشت: حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران، در گفتوگوی تلفنی با امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود، از آمادگی برای مذاکره با «۱+۵» خبر داده است. با خروج آمریکا از توافق هستهای، این اولین بار است که ایران از گروه «۱+۵» سخن میگوید که شامل آمریکا نیز میشود. با این حال روحانی «توقف کلیه تحریمها» را مقدمه چنین «حرکتی» دانسته است.
پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری ایران نوشت که حسن روحانی «با اشاره به پیشنهاد همتای فرانسوی خود»، این اظهارات را مطرح کرده، اما در باره پیشنهاد مکرون توضیح بیشتری داده نشده است.
جملاتی که دفتر ریاست جمهوری ایران از مکرون نقل کرده، این است که رئیس جمهوری فرانسه از آمادگی این کشور برای «حفظ برجام» سخن گفته است. اما کاخ الیزه درباره گفتوگوی تلفنی روحانی و مکرون اعلام کرد که این گفتوگو «بیش از یک ساعت» طول کشید.
همچنین بر اساس اعلام الیزه، این دو بر سر یک مهلت یک هفتهای (تا ۱۵ ژوئیه) برای «بررسی شرایط ازسرگیری مذاکرات» توافق کردند.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه، جزئیات بیشتری از این «مذاکرات» ارائه نکرده است. با این حال، مکرون از روحانی خواسته که ایران در این مهلت، دست به اقدام جدیدی در جهت تضعیف برجام نزند.
مکرون نیز متعهد شده که در این مدت، تلاشهای خود را برای مذاکره با «شرکای بینالمللی مربوطه» به منظور کاهش تنشها به کار گیرد.
همچنین عباس عراقچی، معاون وزیرامورخارجه ایران روز یکشنبه در نشست خبری مشترک با سخنگوی دولت و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «در صورتی که آمریکاییها بخواهند در گفتوگوهای ایران و ۱+۴ حضور داشته باشند از نظر ما مانعی ندارد به شرط اینکه تحریمها را بردارد.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که پیشتر اعلام کرده برجام «توافق بدی» است، بارها خواستار یک «توافق بهتر» با ایران شده است.
این در حالی است که آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که دیگر مایل نیست «تجربه برجام» را تکرار کند.
سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران پیش از ظهر امروز در نشست خبری مشترک با سخنگوی دولت و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی گفت: ما امروز در موعد ۶۰ روز گام اول کاهش تعهدات برجامی خودمان هستیم و از آنجایی که خواستههای ما در باره برجام تحقق نیافت، گام دوم خود را بر میداریم.
وی ادامه داد: در گام اول اعلام کردیم نسبت به ذخایر پایبندی به تعهد خود نداریم تعهد خود را نسبت به غلظت اعلام میکنیم. امروز نامهای از سوی آقای ظریف به خانم موگرینی تهیه و نوشته شده است و بندهایی که در برجام در باره غلظت غنیسازی آمده است را اعلام کردیم که دیگر رعایت نمیکنیم و غلظت غنیسازی را افزایش خواهیم داد.
وی تصریح کرد با این حال، حرکت ما به گونهای است که فرصت برای گفتوگو، دیپلماسی و تعامل در این مدت فراهم شود و اگر از این فرصت استفاده نشود، نباید کسی در تصمیم ایران تردید کند که کاهش روند تعهدات ادامه مییابد.
مهلت ۶۰ روزه جمهوری اسلامی ایران به طرفهای حاضر در برجام امروز - یکشنبه ۱۶ تیرماه ۹۸ - به پایان رسید و اقدام تازه ایران در کاستن از تعهدات برجامی اعلام شد.
کاهش تعهدات برجامی ایران در پی خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای ظالمانه از سوی این کشور علیه ایران و عدم انجام تعهدات از سوی دولتهای اروپایی و بقیه کشورهای امضا کننده توافق هستهای صورت میگیرد.
طبق توافق هستهای که بین ایران و شش کشور آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در سال ۱۳۹۴ صورت گرفت، مقرر شد که ایران با رفع تحریمهای بین المللی از مزایایی اقتصادی برجام برخوردار شود، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ با خروج از این توافق اعلام کرد که تحریمهای خود را برگردانده و با اعمال فشارحداکثری تلاش میکند تا فروش نفت ایران را به صفر برساند.
در مقابل این اقدامات، ایران از کشورهای اروپایی خواست تا طبق توافق نسبت به مقابله با تحریمهای آمریکا و انجام تعهدات اقدام کرده و راهکارهایی را برای برخورداری تهران از مزایای اقتصادی برجام پیش بینی کنند. اما با گذشت بیش از یکسال و صبر ایران، اروپا تاکنون این تعهد خود را انجام نداده است.
در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت ماه امسال (۱۳۹۸) در بیانیهای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات هستهای در توافق یرجام خبر داد.
براساس بیانیه شورای عالی امنیت ملی در صورتی که شرکای اروپایی برجام طی این مدت گامی برای تأمین منافع ایران در توافق برجام برندارند ایران گام دوم کاهش تعهدات هستهای خود را در پایان مهلت ۶۰ روزه برمی دارد.
در همین راستا رئیس جمهوری چهارشنبه هفته گذشته و در جلسه هیأت دولت گفت که ایران دیگر متعهد به رعایت سقف ۳/۶۷ درصد نخواهد بود.
ایران در عین حال اعلام کرده است اقداماتش در کاهش تعهدات هستهای برگشت پذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هستهای تأمین شود تهران هم سریعاً میتواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.
ایران دوماه قبل اعلام کرده بود که "به کشورهای باقیمانده در برجام شصت روز فرصت داده میشود تا تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی را تأمین کنند؛ چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند درمرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد."
رئیس جمهوری فرانسه شب گذشته در تماس تلفنی با رئیس جمهوری ایران، با قبول اینکه اقدامهای اروپا برای جبران تحریمهای آمریکا موفق و کارآمد نبوده، وعده داد که همه تلاش خود را برای جبران این موضوع بکار گیرند.