در سالهای اخیر پویشهای اجتماعی در حوزههای مختلف زیست محیطی در کشور شکل گرفته است که میتواند زمینه مناسبی برای تغییر الگوی مصرف و ترک عادت «پلاستیکگرایی» باشد.
پویشی که دوستداران و علاقه مندان به محیط زیست را بر آن داشته که عموم شهروندان را برای داشتن محیط زیستی سالم و پاک با خود همراه سازند.
امروزه همگان به مصرف کیسههای پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف عادت کردهایم و روزی نیست که از محصولات پلاستیکی یکبار مصرف استفاده نکنیم.
هنگام تفرج در دشت، جنگل و ساحل و در مناسبتهای مختلف جشن و سوگواری آنچه از ما باقی میماند، حجمی انبوه از پلاستیک و ظروف یکبار مصرف است.
آمارها نشان میدهد که ایران یکی از ۱۰ کشور اصلی مصرف کننده پلاستیک در دنیاست و عمر هر کیسه پلاستیکی در کشور ما ۱۲ دقیقه هست.
هر خانواده ایرانی روزانه پنج تا هفت کیسه پلاستیکی وارد چرخه مصرف میکند که نیمی از آنها تنها یکبار مورد استفاده قرار میگیرد و در خوش بینانه ترین حالت راهی مکانهای دفن میشوند که به واسطه تجزیهپذیری طولانی مدت (بیش از ۳۰۰ سال)، در واقع باری سنگین و غیرقابل هضم برای زمین هستند.
برخی از کارشناسان یکی از مهمترین دلایل در مصرف نامتعارف کیسههای پلاستیکی را دسترسی راحت و ارزان به کیسههای پلاستیکی میدانند.
اما عدهای نیز معتقدند فرهنگ استفاده از کیسههای پلاستیکی وجود ندارد و همین موضوع محیط زیست را با خطر مواجه کرده است.
یکی از فعالان محیط زیست معتقد است، نبود سیاستهای بازدارنده و تشویقی برای تغییر در الگوی مصرف پلاستیکها از مهمترین مؤلفه هاست که موجب شده اقدام شاخصی در خصوص پلاستیکها چه در حوزه تقنین و چه اجرا صورت نپذیرد.
مهین شانه ساز عنوان کرد: هم اکنون بسیاری از کشورهای جهان به منظور حفاظت از محیط زیست سعی کردهاند با اجرای «سیاست های ملی» مصرف پلاستیکها را در کشورهایشان محدود کنند، به گونهای که در حال حاضر ۵۰ کشور جهان دارای برنامه فعال برای مقابله با آلودگی پلاستیک هستند.
وی ادامه داد: اقداماتی چون ممنوعیت مصرف کیسههای پلاستیکی یکبار مصرف، وضع مالیات بر مصرف، حذف و جایگزینی میکروپلاستیک ها، استفاده از پلاستیکهای زیست تجزیهپذیر با هدف کاهش آلودگی پلاستیکها به ویژه در مناطق گردشگری و ساحلی جهان از جمله این اقدامات است.
وی تبیین چنین روشهایی را ضروری دانست و گفت: علاوه بر ایجاد فرهنگسازی و حضور فعالان زیست محیطی باید قوانین محیط زیستی جدی تری تبیین شود.
معاونت خدمات شهری شهرداری همدان نیز گفت: پویش «همه داناییم برای نه به کیسههای پلاستیکی» با توجه به ضرورت فرهنگ سازی در زمینه آموزش به شهروندان در زمینه مدیریت صحیح زباله و اهمیت این موضوع در همدان کلید خورد.
وحید علی ضمیر افزود: سازمان مدیریت پسماند شهرداری همدان در ۶ برنامه برای محلات مختلف جشنهایی با عنوان تابستانه های شاد برگزار میکند.
وی عنوان کرد: در این جشن علاوه بر ارائه نکات آموزشی، نمایش، مسابقه و اجرای برنامه طنز، بر افزایش و تداوم همکاری متقابل بین شهرداری و شهروندان نیز تاکید میشود تا شهروندان با مشارکت در برنامهها بتوانند در بهبود کیفیت محیط زیست شهری، سهم بیشتری داشته باشند.
معاون خدمات شهری هم با اشاره به اینکه روزانه ۴۵۰ تن زباله در شهر همدان تولید میشود اظهار کرد: قبل از توجه به موضوع تفکیک پسماند باید به تغییر نوع مصرف و رفتارهای روزمره در زندگی توجه شود تا بدانیم چگونه کمتر پسماند تولید کنیم و بعد از آن به دنبال فرهنگسازی در راستای تفکیک زباله از مبدا باشیم.
وی افزود: امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته جمعآوری زباله خشک در شهر همدان با ۲۰ تا ۲۵ درصد رشد همراه بوده که نشانه افزایش همکاری شهروندان با شهرداری و اهمیت به امر تفکیک زباله تر از خشک و مقوله بازیافت است.
علی ضمیر اضافه نمود: شهرداری همدان روزانه بیش از یک میلیارد ریال هزینه پاکسازی، رفت و روب و جمع آوری زباله در شهر میکند که در صورت کاهش تولید زباله بخشی از این هزینه میتواند صرف پیشرفت پروژههای عمرانی شود.
۷۵۲۳/۲۰۸۷