تهران - ایرنا- با وجود استقبال گسترده داخلی و بین الملی از توافق اخیر شورای نظامی سودان و ائتلاف آزادی و تغییر، برخی رسانه ها و تحلیلگران در خصوص کارآمدی این توافق مشکوک و دوره انتقالی پیش رو را پر چالش ارزیابی می کنند.

پایگاه خبری العربی الجدید امروز (یکشنبه) در گزارشی به قلم "عبدالحمید عوض" با اشاره به توافق صورت گرفته میان شورای نظامی و ائتلاف آزادی تغییر تاکید کرد: هر چند که این توافق مورد استقبال همگان قرار گرفت اما خطراتی این توافق را تهدید می‌کند.

این پایگاه ادامه داد، نخستین خطر آن است که دو طرف اعتماد کامل به یکدیگر ندارند. دوم آنکه با وجود همبستگی ظاهری میان نیروهای ارتش سودان اما فرضیه وقوع کودتای نظامی میان بسیاری از تحلیلگران مطرح است به ویژه آنکه شورای نظامی چند هفته پیش از برملا شدن برنامه ریزی هایی برای انجام کودتا خبر داد اما از طرفی برخی از تحلیلگران احتمال وقوع کودتا را بعید می‌دانند چرا که حاکمیت نظامی با مزاج ملت سودان همخوانی ندارد.

العربی الجدید تهدید دیگر را وجود تنش‌هایی میان ارتش و نیروهای واکنش سریع از یک سو و وجود اختلاف‌هایی در بدنه ائتلاف آزادی و تغییر عنوان کرد.

این پایگاه خبری وجود ده‌ها گروه مسلح در سودان، احتمال خیزش ضد انقلاب‌های همسو با دولت "عمر البشیر" رئیس جمهوری مخلوع، دخالت‌های محور سعودی، اماراتی و مصری و در آخر وضعیت بد اقتصادی در این کشور را از جمله عوامل تهدید کننده توافق اخیر ارزیابی کرد.

این پایگاه خبری در گزارشی دیگر به قلم "عاصم اسماعیل" با اشاره به آمال مردم سودان برای بهبود وضعیت اقتصادی در پی حصول این توافق نوشت: اقتصاددانان بر این باورند که توافق فرصتی برای رسیدگی به پرونده‌های بسیاری از جمله پرونده‌های اقتصادی فراهم می‌کند.

در همین راستا "عزالدین التوم" اقتصاددان با تاکید بر ضرورت تشکیل هرچه سریع‌تر دولت انتقالی افزود: نبود دولت، بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای مانند خطوط برق رسانی میان مصر و سودان، تحویل فرآورده‌های نفتی از پایگاه‌های خارجی را مختل کرده است و ما خواستار تغییراتی حقیقی و طرح برنامه‌هایی برای تبدیل کشور از مصرف کننده به تولیدکننده هستیم.

از سویی دیگر "آلان بوزویل" تحلیلگر بحران‌های بین المللی با تاکید بر اینکه توافق تنها راه بهبود اوضاع است، به خبرگزاری "فرانس پرس" گفت: موضوع چالش برانگیز، التزام شورای نظامی به اجرای تعهدات خود است و در بهترین حالت هم سودان مرحله انتقالی پیش رو را با چالش‌هایی فراوان پشت سر می‌گذارد.
"اندریاس کریج" تحلیلگر مسایل خاورمیانه نیز تاکید کرد: سوال مهم این است که آیا ارتش و بخش امنیتی به شکل کامل با غیرنظامیان همکاری می کنند یا این همکاری صرفاً ظاهری خواهد بود.

وی در ادامه خاطر نشان کرد که میزان تمایل بخش امنیتی در پذیرش قدرت غیر نظامیان، تعیین می کند که سودان در آینده دولتی کاملاً غیر نظامی خواهد داشت یا نه.

دولت البشیر سرانجام ۲۲ فروردین ماه با دخالت ارتش سرنگون و پس از آن ارتش سودان با تشکیل نهادی با عنوان شورای نظامی انتقالی به ریاست ژنرال "عبدالفتاح البرهان" قدرت را در دست گرفت.

سرنگونی البشیر معترضان سودانی را متقاعد نکرد؛ به طوری که آنها همچنان خواستار کنار رفتن نظامیان و انتقال مسالمت آمیز قدرت به یک شورای غیر نظامی و تشکیل یک حکومت دمکراتیک هستند.

سرانجام شورای نظامی انتقالی سودان که قدرت را در دست دارد، بامداد جمعه با ائتلاف «آزادی و تغییر» که نقشی کلیدی در اعتراضات اخیر داشت، بر سر تشکیل یک دولت غیرنظامی تکنوکرات توافق کرد.

عبدالفتاح البرهان روز شنبه در سخنانی که از تلویزیون رسمی سودان پخش شد، گفت: از طریق امضای این توافق با نیروهای آزادی و تغییر، چراغ راه انقلاب شکوهمند را روشن کردیم.

اعتراض‌های مردمی سودان که از ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ (۲۸ آذر ۹۷) به علت افزایش قیمت نان آغاز شد، بسرعت رنگ و بوی سیاسی به خود گرفت و تظاهر کنندگان خواستار سرنگونی دولت عمر البشیر شدند.