تهران- ایرنا- «واکاوی واکنش‌ها به اجرای گام دوم ایران»، «توافق تلفنی روحانی و مکرون به چه معنا بود؟»، «پشت‌پرده توقیف نفتکش ایرانی در جبل الطارق» و «عطریانفر: ناطق نوری بازگشت شکوهمندی خواهد داشت» از جمله مهمترین عناوین گزارش های رصد شده از تارنماهای خبری داخل، در طول ۲۴ ساعت گذشته است.

گروه اطلاع رسانی بنابه رسالت خبری ایرنا، به عنوان خبرگزاری رسمی نظام، دولت و مردم، به منظور ایجاد پل ارتباطی در مسیر گسترش آگاهی سازی، با مروری بر برجسته ترین گزارش های پایگاه های خبری داخلی در طول ۲۴ گذشته، گزیده ای از این گزارش ها را انتخاب و منعکس کرده است.

واکاوی واکنش‌ها به اجرای گام دوم ایران

پایگاه خبری «فرارو» گزارش داد: روز یکشنبه، با اتمام مهلت ۶۰ روزه ایران به سایر اعضای توافق هسته‌ای، اجرای برخی از تعهدات هسته‌ای این کشور متوقف شد. حدود دو ماه پیش، تهران پس از یک سال صبر، به پنج عضو توافق هسته‌ای (آلمان، فرانسه، بریتانیا، روسیه و چین) ۶۰ روز مهلت داد تا خسارت‌های ایران از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای را جبران کنند. در غیر این صورت اجرای برخی از تعهدات این توافق را متوقف خواهد کرد. مهلت تمام شد و اعضای توافق نتوانستند منافع ایران را تامین کنند. در نتیجه، ایران غنی‌سازی فراتر از سقف مجاز را آغاز کرد.

چند ساعت پس از اعلام رسمی گام دوم کاهش تعهدات ایران، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به این امر واکنش نشان داد و به ایران توصیه کرد که «بهتر است مراقب باشد.» مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز در واکنش به افزایش درصد غنی‌سازی ایران، توئیت کرد: «توسعه جدید برنامه هسته‌ای ایران، به تحریم‌ها و انزوای بیشتر منجر خواهد شد.»

ظاهراً آمریکا، به رغم خروج یکجانبه از برجام، هنوز هم از احتمال خروج ایران از این توافق نگران است. به همین دلیل، سعی می‌کند از طریق اروپا، ایران را در برجام نگه دارد. یک مقام آگاه آمریکایی به نشریه آمریکایی «پالتیکو» گفته تیم ترامپ به تحقق سه امر امیدوار است: ۱- اروپا تحریم‌هایی علیه ایران اعمال کند تا آن را از تعلیق تعهدات بیشتر در برجام منصرف کند. ۲- سازوکار مالی که اروپایی‌ها برای کمک به ایران جهت دستیابی به کالاهای غیرتحریمی برقرار کرده‌اند، موفق شود. ۳- مانورهای اخیر نظامی آمریکا در خاورمیانه برای منع ایران از تشدید تنش‌های نظامی کافی باشد.

این مقام آمریکایی در پاسخ به این پرسش که چرا دولت ترامپ خواهان موفقیت سازوکار «ابزار حمایت از تبادلات تجاری» (اینستکس) است، گفت: «اساسا ما می‌خواهیم آن‌ها (ایران) در توافق (هسته‌ای) باقی بمانند.»

واکنش اروپایی‌ها هم به همان اندازه محتاطانه بود. با این تفاوت که این بار اروپایی‌ها ایران را به «نقض» برجام متهم کردند. ایمانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، غنی‌سازی بالاتر از سقف برجام را محکوم کرد و آن را «نقض» توافق هسته‌ای دانست.

وزارت خارجه بریتانیا نیز اقدام جدید ایران را «ناسازگار» با برجام دانست و از ایران خواست «فورا همه فعالیت‌های ناسازگار با تعهداتش را متوقف کند و به عقب برگرداند.»

واکنش آلمان نیز تا حدود زیادی مشابه واکنش بریتانیا بود. وزارت خارجه آلمان، با صدور بیانیه‌ای، ضمن ابراز نگرانی شدید از اقدام ایران، گفت: «ما از ایران خواسته بودیم که اقدامات بیشتری که توافق هسته‌ای را تضعیف می‌کند، انجام ندهد. ما قویاً ایران را ترغیب می‌کنیم که همه فعالیت‌های ناسازگار با تعهداتش ذیل برجام… را متوقف کند و به عقب برگرداند.»

روسیه و چین نیز مثل سابق تلاش کردند مواضع بینابینی اتخاذ کنند. روسیه تلاش کرد اقدامات ایران را توجیه کند. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین المللی، در توئیتی نوشت: «ایران سطح غنی سازی اورانیوم را افزایش داده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی برای ارزیابی و تایید سطح جدید به زمان نیاز دارد. خوب است که بیش از ۵ درصد (به جای ۳.۶۷ قبلی) نباشد که در این صورت هیچ ریسکی وجود ندارد. تنها یک سیگنال دیگر برای لزوم بازگرداندن تعادل در چارچوب برجام است.»

سوالی که اینجا مطرح می‌شود این است که آیا اقدامات هسته‌ای جدید ایران، باعث تسریع تامین منافع اقتصادی این کشور توسط اروپا می‌شود؟ به این زودی نمی‌توان به این پرسش پاسخ دقیق داد. اما مجموع واکنش‌های یادشده نشان می‌دهد که در بر همان پاشنه می‌چرخد. بدین معنی که اروپایی‌ها مثل سابق از اقدامات ایران ابراز نگرانی می‌کنند، بدون اینکه طرح مشخصی برای انتفاع این کشور از برجام ارائه کنند. باید منتظر ماند و دید که گفتگوهای جدید ایران و اروپا در روزهای آتی چه نتیجه‌ای خواهد داشت.

توافق تلفنی روحانی و مکرون به چه معنا بود؟

تارنمای خبری «انتخاب» در گفت و گو با رحمان قهرمان پور، نوشت: این تحلیلگر مسائل بین الملل درباره مذاکره تلفنی روحانی و مکرون و توافق آنها برای ازسرگیری مذاکرات بین تمام طرف‌های هسته‌ای تا ۲۴ تیر گفت: این موضوع یک گفتمان تلفنی و کلی بوده، باید ببنیم جزییات آنچه بوده است و اینکه آیا این توافق شامل آمریکا هم خواهد بود یا فقط شامل کشورهای باقیمانده در برجام می‌شود.

قهرمان پور ادامه داد: فارغ از ماهیت خبر و جزییات آن، شاید این توافق به این معنا باشد که هر دو طرف به این جمع بندی رسیده‌اند که فعلاً افزایش تنش‌ها به نفعشان نیست یا حداقل اروپایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که دست کم بتوانند برای چند ماه این تنش را عقب بندازند.

وی افزود: از طرفی دیگر ما در خلیچ فارس تنش‌هایی داریم که باید مدیریت کنیم و شاید ایران هم تصمیمش این باشد که نخواهد در دو حوزه هسته‌ای و خلیج فارس همزمان تنش‌ها را مدیریت کند و فعلاً در یکی از این حوزه‌ها بخواهد مدیریت شده حرکت کند.

قهرمان پور با اشاره به دو گزینه توقف موقت تنش‌ها یا حرکت به سمت مذاکره، گفت: من فکر می‌کنم این حرکت برای گزینه اول است؛ زیرا زمینه‌های گزینه دوم وجود ندارد، ولی باید دید این فاصله چقدر طول خواهد کشید. یعنی فرمول موقت مثلاً دو ماه قرار است طول بکشد یا سه ماه و آیا در این فاصله اروپا می‌تواند امریکا را متقاعد کند که دست کم مثلاً تحریم‌ها را تشدید نکند؟

این تحلیلگر مسائل بین الملل تصریح کرد: با این وجود، واقعیت این است که برداشته شدن مسئله تحریم‌ها در این شرایط کمی سخت و دشوار است مخصوصاً با این دامنه تحریم‌هایی که ترامپ افزایش داده، به اینکه آمریکایی‌ها بخواهند در این مرحله تحریم‌ها را کنار بگذارند، نگاه خوش بینانه‌ای ندارم.

پشت‌پرده توقیف نفتکش ایرانی در جبل الطارق

تارنمای خبری تحلیلی «فرارو» در این گزارش آورده است: با وجود گذشت نزدیک به چهار روز از توقیف نفتکش ایرانی «گریس ۱» توسط بریتانیا در تنگه جبل الطارق، واکنش‌ها به این واقعه هنوز ادامه دارد و ابعاد آن پیچیده‌تر شده است. پنج‌شنبه گذشته، نیروهای ویژه دریایی بریتانیا، از طریق هلی‌کوپتر بر عرشه نفتکش یادشده فرود آمدند و آن را به اتهام انتقال نفت به سوریه توقیف کردند. یک روز بعد، دولت جبل‌الطارق به دستور دادگاه عالی آنجا توقیف نفتکش ایرانی را به مدت دو هفته تمدید کرد.

دولت بریتانیا ادعا می‌کند نفتکش ایرانی با دور زدن قاره آفریقا، مقادیر زیادی از نفت ایران را به مقصد سوریه حمل می‌کرد و از آنجا که سوریه از سال ۲۰۱۱ تحت تحریم‌های اتحادیه اروپاست، نفتکش گریس ۱ این تحریم‌ها را نقض کرد و توقیف شد. اما مقامات اسپانیا، ایران و حتی روسیه اظهاراتی بیان کردند که روایت بریتانیا را زیر سوال می‌برد. امری که ماجرای نفتکش جبل الطارق را مبهم کرده است.

اگر مقصد نفتکش ایرانی سوریه نبود، چرا بریتانیا اقدام به توقیف آن کرد؟ آیا بریتانیا تصمیم گرفته است با تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران همراهی کند؟ آیا توقیف نفتکش با مواضع بریتانیا درباره توافق هسته‌ای ارتباط دارد؟

سوالات فوق از این منظر مهم هستند که اولاً از زمان اعمال تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه در سال ۲۰۱۱، این اولین بار است که بریتانیا با استفاده از نیروی نظامی جلوی صادرات نفت به سوریه را می‌گیرد. در سال‌های گذشته مطمئناً از ایران به سوریه نفت صادر شده است، اما تا بحال به این شکل از صادرات نفت به سوریه ممانعت نشده است.

ثانیاً، زمان اقدام بریتانیا مهم است. نفتکش گریس ۱ در حالی توقیف شده که ایران خودش را برای اجرای گام دوم کاهش تعهدات هسته‌ای آماده می‌کند. بریتانیا به طور رسمی از استمرار برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) حمایت می‌کند. در اینجا، این پرسش مطرح می‌شود که اگر بریتانیا برای نجات برجام اهمیت قائل بود، چرا در این روزهای حساس تصمیم گرفت نفتکش ایرانی را توقیف کند؟ روسیه معتقد است که «این اقدام با هدف اعلامی کشورهای پیشروی اتحادیه اروپا از جمله بریتانیا برای تلاش جهت حفظ توافق هسته‌ای با ایران در تضاد است.»

رامین مهمانپرست، سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه ایران، طی یادداشتی در روزنامه آرمان، فرضیه دیگری را مطرح کرده است. او معتقد است که برخی جریانات ملی‌گرایانه بریتانیا که خواهان خروج این کشور از اتحادیه اروپا هستند، می‌خواهند از طریق توقیف نفتکش ایرانی روابط نزدیکی با کاخ سفید برقرار کنند.

عطریانفر: ناطق نوری بازگشت شکوهمندی خواهد داشت

پایگاه خبری تحلیلی «نامه نیوز» در گفت و گو با محمد عطریانفر، عضو حزب کارگزاران سازندگی، آورده است: طیف سنتی جریان اصولگرا از انتخابات مجلس دهم دیگر در متن تحولات و تصمیم گیری ها قرار نمی گیرد. فقط دو یا چند چهره از این گرایش در جلسات حضور پیدا می کنند و به طبع در اقلیت قرار دارند. حال آنکه خواستگاه سیاسی رئیس جمهور، رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه از طیف سنتی اصولگرا است.

حالا آنها می خواهند دوباره نبض تحولات و تحرکات این اردوگاه سیاسی را در دست بگیرند و اجازه ندهند تندروها همچون انتخابات سال ۹۲، ۹۴ و ۹۶ شکست دیگری را در کارنامه اصولگرایی ثبت کنند. با محمد عطریانفر عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی درباره بازگشت علی اکبر ناطق نوری به عرصه سیاست ورزی گفتگو کردیم.

به نظر شما احساس تکلیف آقای ناطق نوری برای از سرگیری سیاست ورزی و کار تشکیلاتی در جریان اصولگرا چه تأثیری بر معادلات انتخاباتی خواهد گذاشت؟

آقای ناطق جزء شخصیت های ملی در عرصه اصولگرایی است. با توجه به سابقه فعالیت و حضور آقای ناطق در دولت و پارلمان، او به عنوان یک سیاستمرد معقول و معتدل همچنان تا زمان های طولانی می تواند در عرصه سیاست نقش آفرین باشد. متأسفانه در سال ۸۴ و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، احمدی نژاد رفتاری تند و غیراخلاقی را نسبت به آقای علی اکبر ناطق نوری جلوی رسانه ها انجام داد. این کار احمدی نژاد بسیار برای آقای ناطق بسیار سنگین تمام شد چون او کسی بود که از نردبان اعتبار آقای ناطق بالا رفت. آقای ناطق نوری انتظار داشت در درون اصولگراها نوعی انضباط و تربیت درون گروهی را در حق آقای احمدی نژاد اعمال کنند که چنین اتفاقی نیفتاد.

در یک گام دیگر آقای علی اکبر ناطق نوری انتظارش این بود که از ایشان اعاده حیثیت شود تا پاسخی باشد به اتهام زنی های احمدی نژاد اما متأسفانه هیچکدام از این انتظارات مشروع، به حق و جوانمردانه و انسانی آقای ناطق را کسی پاسخ نداد.

به همین خاطر آقای ناطق نوری یک نوع بازنشستگی زودرس را برای خود اعلام کرد. خداحافظی آقای ناطق از سیاست ورزی عارضه های سنگینی را برای اصولگرایی به بار آورد، به گونه ای که حتی ما به یک نقطه ای از اقدام اخلاقی رسیدیم که از ناحیه دوستان اصلاح طلب توصیه های فراوانی به آقای ناطق نوری می شد که ایشان برای انجام تکالیف ملی خود به صحنه سیاست برگردد اما آقای ناطق نوری از عرصه سیاسی فاصله گرفت و تا امروز نیز این فاصله را رعایت کرده است. امروز آقای ناطق برای خود برنامه ای فقاهتی-علمی-آخوندی را در لواسان تدارک دیده و مدرسه داری می کند. البته نشست های دوستانه سیاسی را هم دارد. آنچه امروز می توانیم به صراحت اعلام کنیم این است که رفتار صورت گرفته نسبت به آقای ناطق نوری ضمن آنکه ظلم آشکار در حق ایشان بود، ضربه سنگینی به اصولگراها زد و اصولگراها را از یک شخصیت موثر و محوری محروم کرد.

تصور می کنم امروز اگرچه تأخیر است لکن بازگشت آقای ناطق به عرصه سیاست یک امر مثبتی محسوب می شود و ما اصلاح طلبان به لحاظ انسانی، اخلاقی و سیاست ورزی از این اتفاق استقبال می کنیم.

آنچه امروز آقای باهنر به آن اشاره می کند مطالبه جریان اصولگرا است اما برای تحقق این مطالبه انتظار می رود یک اعاده حیثیت تاریخی از آقای ناطق نوری انجام شود و خود حضرات به این جمع بندی برسند ظلم صورت گرفته در حق آقای ناطق امر خلافی بود بنابراین ماهیت اصلی و واقعی مقصران این ظلم را نیز به نیروهای درون جریان اصولگرایی بشناسانند. باور من این است اگرچه این طرح موضوع شده اما هنوز از ناحیه آقای ناطق پذیرفته شده نیست. آقای ناطق این حق و انتظار طبیعی خودش را برای اعاده حیثیت، اگر مقدمه ورود به سیاست ورزی قرار دهد کار درستی است.

رمزگشایی از «هیچ» امام‌خمینی (ره) با خاطرۀ احسان شریعتی

وب سایت خبری «عصر ایران» در گزارشی آورده است: خاطره‌ای از احسان شریعتی می‌تواند پاسخی باشد دربارۀ آن «هیچ» که امام خمینی (ره) در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ گفت هر چند این خاطرات را به این قصد بازنگفته است...

- از همان لحظه‌ای که امام خمینی (ره) در هواپیما و در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ در پاسخ به این پرسش که «پس از این همه سال که به وطن خود برمی‌گردید چه احساسی دارید» گفتند «هیچ!»، تفسیرهای مختلفی درگرفت و در هر سالگرد پیروزی انقلاب نیز تکرار می‌شود.

پاسخ رهبر فقید انقلاب چنان غافل‌گیرکننده بود که صادق قطب‌زاده هم در مقام مترجم شوکه شد و به جای این‌که «هیچ» امام را ترجمه کند این‌گونه برگرداند: «آیت‌الله نظری ندارند».

مرحوم حاج سید احمد خمینی البته بعدها توضیح داد امام، عارف است و همان‌گونه که فرودگاه خالی از جمعیت استقبال‌کننده در آنکارا در آبان ۱۳۴۳ و در شروع تبعید او را نومید نکرد، میلیون‌ها استقبال‌کننده در بهمن ۵۷ و در فرودگاه مهرآباد هم ذوق‌زده‌اش نکرد.

به تازگی اما دکتر احسان شریعتی فرزند دکتر علی شریعتی برای اولین بار خاطرات خود از سه دیدار با رهبر فقید انقلاب در پاریس را در کانال تلگرامی خود بازگفته که هر چند به آن به پاسخ ارجاع نداده اما مفهوم آن «هیچ» هم در آن مستتر است.

بانک‌ها قوانین را دور می‌زنند؛ یارانه‌ها ضامن پرداخت وام ازدواج هستند

پایگاه خبری «تابناک» در این گزارش آورده است: حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه در خصوص این موضوع گفته است: این تنها موردی نیست که بانک‌ها قوانین را اجرا نمی‌کنند و بانک مرکزی نیز در خصوص این نوع بدرفتارهایی که در خصوص وام‌های خرد بانک‌های عامل دارند و مقرر شده بود تا با آسان‌ترین راهکارها از مردم حمایت شود، نظارتی نداشته است.

این نماینده مجلس ادامه داد: طبق آماری که به دست ما رسیده، معمولاً کسانی اقساط وامشان عقب افتاده، وام کلان دریافت کرده‌اند. همچنین بنا بر اعلام بانک مرکزی، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری حتی می‌توانند یارانه اشخاص را به عنوان تضمین در این زمینه قبول کنند، اما آن گونه که از شرایط برمی‌آید، نظارتی بر اجرای این بخشنامه وجود ندارد.

حاجی دلیگانی در این باره نیز گفت: یکی از پرسش‌هایی که رئیس بانک مرکزی باید به آن پاسخ دهد، همین موضوع است. تحقیق و تفحصی از بانک مرکزی در سیزده محور داریم که در صحن مصوب شده است و کمیسیون اقتصادی باید هر چه زودتر این موضوع را پیگیری کند. یکی از محورهای تحقیق و تفحص نیز همین موضوع وام ازدواج و عدم نظارت بانک مرکزی برای اجرای قوانین و بخش نامه‌هایی است که خود بانک مرکزی صادر کرده است.

نقد مثبت فیلم سینمایی چقدر تمام می‌شود؟!

پایگاه خبری «تابناک» در این گزارش آورده است: اغلب نشریات ایران به واسطه عدم شناخت دقیق از تماشاگر، معمولاً نقدهای طولانی می‌نویسند که به درد مخاطب متخصص می‌خورد؛ اما آن‌گونه در رسانه‌های عمومی دنیا مرسوم است، نقدها به صورت کوتاه به نگارش درمی‌آید و عمدتاً یک راهنماست تا تماشاگر بتواند با دقت بیشتری فیلمی را که به ذائقه‌اش نزدیک‌تر است، انتخاب نماید. مخاطبان نیز با توجه به اینکه کدام ریویونویس ذائقه نزدیک‌تری به آنها دارد، برای انتخاب فیلم‌هایی که در آخر هفته در سینما می‌خواهد ببیند، به روایت‌های کوتاه آن منتقد مراجعه می‌کند.

شنیده‌های «تابناک» حکایت از آن دارد که یکی از صاحبان شماری از فیلم‌های سینمایی، رقمی قابل توجه را برای جهت‌دهی مثبت رسانه‌ای برای آثارش اختصاص داده و حمایت فوق العاده از آثارش و تخریب تمامی رقبا چنین القا می‌کند که در این زمینه موفق عمل کرده و توانسته به اهدافش برسد، ولی اینکه تا چه میزان برخی اشخاصی را آلوده کند، نیاز به ورود نهادهای مسئول دارد.

یکی از منتقدین پیش از این تأکید کرده بود که «منتقدی فیلم، کارچاق‌کنی فرهنگی نیست» و منتقدی دیگر در تکمیل این تعبیر درست تأکید کرده بود: «کسی از نقد فیلم ارتزاق نمی‌کند»؛ بنابراین اشخصاصی که کسب‌شان از راه نقد فیلم است و در عین حال در این مسیر به حقوقش بابت نقد فیلم نیز بسنده نمی‌کنند و برای «نقد مثبت» و «سکوت» نیز رقم‌هایی دریافت می‌کنند را نمی‌توان منتقد خواند.

چنین اشخاصی را در بهترین تعبیر می‌توان یک نویسنده یا متکلم وحده تلقی کرد که از این راه پول درمی‌آورد و ممکن است وقتی مثل کاراکتر داستان «بلیت غذا | Meal Ticket» در «چریکه باستر اسکروگز | The Ballad of Buster Scruggs» سودآور نباشد، به آب سپرده شود! با این حال واقعیت تلخ آن است که با توجه به افزایش هزینه تولید در سینمای ایران، برخی سرمایه گذاران فیلم‌های سینمایی ترجیح می‌دهد این باج را پرداخت کنند و بدین ترتیب، برای سرمایه‌شان مصونیت بخرند، تا اینکه هزینه رویارویی و لطمه به بازگشت سرمایه‌شان را به جان بخرند. این وضعیت تلخی است که بستر را برای چنین باج‌گیرانی فراهم می‌کند.

گفت‌وگوی ملی با تندروها از اساس مردود است؛ مردم باید از حزب یا دولت خسته‌شوند نه نظام

وبگاه خبری «خبرآنلاین» در گفت و گو با محمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، آورده است: اواخر اردیبهشت ماه سال جاری بود که محمدرضا باهنر رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری از آغاز گفت وگو با برخی اصلاح‌طلبان از جمله محمدرضا عارف در راستای گفت‌وگوی ملی خبر داد. او البته این جلسات را گعده سیاسی نامید و گفت: شاید این جلسات بتوانند مشکلات کشور را حل و فصل کنند.

سیدمحمد صدر درباره برگزاری جلسات گفت و گوی ملی گفت: در حال حاضر جلسات گفت و گوی ملی با حضور افرادی همچون آقای باهنر، حجت الاسلام ابوترابی فرد، آقای عارف، آقای ضرغامی و آقای احمد مازنی و بنده در حال برگزاری است که البته آقای مجید انصاری هم جزو این گروه هستند. واقعیت آن است که در جمهوری اسلامی از ابتدای پیروزی انقلاب دو جریان سیاسی شکل گرفت که در ادوار مختلف اسامی مختلفی داشتند، در مقطعی عنوان چپ و راست، کمی بعدتر پیروان خط امام و گروهی دیگر در مقابل شان و حال هم تحت عنوان اصولگرا و اصلاح‌طلب فعال هستند که هر کدام افراد و احزاب مشخصی دارند؛ هر دو این گروه ها دارای پیشکسوتانی ریشه دار و با سابقه انقلابی و دارای مسئولیت در نظام جمهوری اسلامی هستند که در مبارزه با رژیم شاه و بعد از آن تاسیس جمهوری اسلامی نقش جدی و موثر داشتند و البته هر دو گروه همواره مورد تایید امام (ره) و مقام معظم رهبری بودند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا نقاط مشترک بسیاری با هم دارند، افزود: مهم ترین نقطه اشتراک این دو جریان سیاسی این است که برای حفظ نظام البته با روش‌ها و اندیشه‌های متفاوت تلاش می کنند که امری کاملاً طبیعی و پذیرفته شده است، نقطه اشتراک دیگر این دو جریان را می توان از این منظر توصیف کرد که هیچ گاه یک اصلاح طلب نمی تواند دارای اصول نباشد و یک اصولگرا هم نمی تواند دنبال اصلاحات نباشد، پس در اینجا هم اشتراکاتی وجود دارد.

صدر با تاکید بر ضرورت وجود دیدگاه های مختلف در فعالیت های سیاسی هر کشوری تجربه حضور خود در بسیاری از کشورهای کمونیستی، سوسیالیستی و سرمایه‌داری و غربی را یادآور شد و گفت: طبق مشاهداتی که داشتم در کشورهای کمونیستی علی رغم اینکه اوضاع اقتصادی مردم در شرایط بدی نبود اما مردم احساس خفقان داشتند یعنی مشخص بود که در این کشورها آزادی وجود ندارد و مردم به لحاظ مسائل سیاسی محدودیت دارند ولی این احساس در کشورهای غربی وجود نداشت به طوریکه مشخص بود مردم احساس فشار و دیکتاتوری نمی کنند. علت این بود که در کشورهای بلوک شرق حکومت تک حزبی و فقط حزب کمونیست حاکم بود اما در کشورهای غربی تعدد احزاب وجود داشت، بر اساس همین تجربه بود که وقتی وارد وزارت کشور شدم موضوع اجرای قانون احزاب را پیگیری کردم که البته اجرای آن بنا به مصلحت تا پایان جنگ معطل ماند اما بعد شکل اجرایی به خود گرفت.

راهکار جالب یک نماینده برای دور زدن تحریم‌ها؛ معابر کوله بری را باز کنید

وب سایت خبری «پارسینه» در گفت و گو با رسول خضری، نماینده پیرانشهر و عضو فراکسیون مستقلین، آورده است: این نماینده مجلس با بیان اینکه ابرچالش آسیب‌های اجتماعی مانند گرانی، تورم، مشکلات معیشتی مردم، محیط زیست و مدیریت منابع آب شرایط خوبی را فراهم نکرده است، تصریح کرد: قوای سه گانه باید تمام بضاعت خود را برای برداشتن بارسنگین گرانی و تورم از روی دوش مردم به میدان بیاورند. قوای سه گانه همه بضاعت خود را برای برداشتن بار سنگین مشکلات از دوش ملت به صحنه بیاورند.

این عضو فراکسیون مستقلین با انتقاد از بستن معابر کولبری، گفت: مرزهای کشور فرصت‌های خوبی برای دور زدن تحریم‌های ظالمانه هستند و باید از مرزهای کشور در راستای تامین منافع ملی نهایت استفاده را کرد. دولت معابر کولبری را مسدود کرده و بزرگ‌ترین اشتباه تاریخی را مرتکب شده است. در زمانی که در جنگ نرم هستیم، معابر کولبری بهترین مسیر برای دور زدن تحریم‌ها هستند. در سال ۹۸ که شرایط سخت‌تر است دولت معابر کولبری را باز کند تا بازارچه‌های مرزی جان بگیرد.

به ادعای این‌نماینده مجلس باز شدن معابر کوله بری منجر به کاهش قیمت اقلام اساسی خواهد شد که به نفع مردم است.

احتمال تغییر در ترکیب شورای نگهبان و گمانه‌زنی‌های بی‌حاصل

سایت جامعه خبری تحلیلی «الف» گزارش داد: با نزدیک تر شدن به موعد انتخابات مجلس و همزمان با پایان یافتن دوره حضور سه تن از حقوقدانان شورای نگهبان گمانه زنی ها و تحلیل ها درباره این نهاد نظارتی در کشور قوت گرفته و این نهاد سیاسی در کانون توجهات رسانه ای قرار دارد.

مطابق اصل نود و یکم قانون اساسی، شورای نگهبان ۱۲ عضو دارد که از این تعداد ۶ نفر فقیه توسط رهبر انقلاب انتخاب می شوند و ۶ نفر حقوقدان با معرفی رئیس قوه قضائیه به مجلس شورای اسلامی و رای گیری بر اساس اکثریت نسبی برگزیده می شوند.

نزدیک به سه سال قبل یعنی در روز ۲۳ تیرماه ۱۳۹۵ نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۳ عضو حقوقدان شورای نگهبان را از بین ۵ نفر انتخاب کرده بودند که عباسعلی کدخدایی با ۲۰۳ رای، محمدرضا علیزاده با ۱۷۸ رای و سید فضل الله موسوی با ۱۴۲ رای برگزیده شده بودند.

در حال حاضر نیز دوره نجات‌الله ابراهیمیان، سام سوادکوهی فر و محسن اسماعیلی سه حقوقدان شورای نگهبان به پایان رسیده و باید دید آیت الله رئیسی چه افرادی را به مجلس شورای اسلامی معرفی می کنند.

بر اساس ماده ۶ آیین نامه داخلی شورای نگهبان برای جلوگیری از وقفه و سکون در کار شورا، دبیر شورا ۴۰ روز قبل از پایان مدت عضویت اعضائی که عضویتشان در شرف انقضاء است طی نامه ای مراتب را در مورد فقهاء به مقام معظم رهبری و در مورد حقوقدانان به رئیس قوه قضائیه اعلام می نماید. طی روزهای آینده از اسامی افرادی که رئیس قوه قضائیه به عنوان نامزدهای حقوقدان شورای نگهبان معرفی کرده رونمایی خواهد شد و احتمالاً هفته آینده در صحن علنی مجلس برای آنها رای گیری انجام خواهد شد. مجلس شورای اسلامی تا ۲۶ تیرماه فرصت دارد که سه حقوقدانان شورای نگهبان را انتخاب کند.

بر اساس قانون، رئیس قوه موظف است به تعداد بیش از افراد مورد نیاز برای حقوقدانان شورای نگهبان افرادی را به مجلس شورای اسلامی معرفی کند و مجلس نیز مکلف است میان افراد معرفی شده رای‌گیری کرده و حقوقدانان شورای نگهبان را انتخاب کند. پیش از أخذ رأی برای انتخاب حقوقدانان شورای نگهبان هر نامزد می تواند حداکثر ده دقیقه در جلسه علنی مجلس مشخصات، سوابق کاری، تحصیلات و برنامه ‏های خود را به اطلاع نمایندگان برساند. سپس رای گیری در صحن علنی صورت می گیرد و افرادی که آرای بیشتری کسب کنند به عنوان حقوقدانان شورا معرفی می شوند.

کالدرون از همین الان آماده شکایت از پرسپولیس به فیفا باشد

وبسایت خبری «تابناک» با اشاره به مصاحبه‌مفصل‌برانکو علیه‌پرسپولیس، در این گزارش آورده است: برانکو ایوانکوویچ و پرسپولیس بعد از چهارسال طلایی در کنار هم سعی کردند جدایی مسالمت آمیزی با هم داشته باشند اما گویا ماجرا از فاز خوبی و خوشی خارج شده و به جای توافق دوستانه، حالا کار به جنگ در محاکم فیفا کشیده است. برانکو با دلخوری از اتفاقات رخ داده سکوتش را شکست و حرف‌هایی زد که تا به حال آنها را بر زبان نیاورده بود. او در این مصاحبه با تسنیم به شدت از ایرج عرب مدیرعامل پرسپولیس انتقاد کرده است.

داستان طلب شما از پرسپولیس به کجا کشید و الان در چه مرحله‌ای قرار دارید؟

صد بار گفته‌ام که بهترین دوران مربیگری خود را در تهران داشتم. رابطه خیلی خوبی بین من و هواداران وجود داشت و عشقی که به آن‌ها داشتم باور نکردنی بود. همگی با هم از کادرفنی گرفته تا بازیکنان و دیگر اعضای تیم برای بدست آوردن نتایج درخشان همه توان‌مان را گذاشتیم. انتظارمان هم این بود که بعد از ۴ سال که بهترین نتایج کسب شد، هم من و هم همکارانم به وجه زیبایی از پرسپولیس جدایی شویم، اما متاسفانه با رفتار بسیار ناپسند مدیریت باشگاه و دیگر عوامل او مواجه شدیم.

همه تعهداتی که به واسطه قرارداد وجود داشت باید انجام می‌شد، اما این اتفاق رخ نداد. نه تنها ۱۱ ماه به تعهدات‌شان عمل نکردند بلکه الان هم حاضر به انجام آن نیستند و گردن نمی‌گیرند. تمایل ندارند نه دستمزد من و نه دستیارانم را بدهند. بیش از ۶۰ درصد از قراردادم را طلبکارم. همکارانم چند ماه از حقوق‌شان را طلبکارند و بدون اینکه دستمزدشان را بگیرند ایران را ترک کردند. طبیعتاً همه آن مهربانی‌ها و تعریف‌هایی که انجام می‌دادند فریب و کذب بود. همه آن موارد که می‌خواستند به هواداران نشان دهند مایلند من در پرسپولیس بمانم فریب اذهان عمومی بود.

متاسفانه مجبورم از پرسپولیس به فیفا شکایت کنم. تکلیف اصلی آن‌ها در پرسپولیس این بود که من و دیگر خارجی‌های تیم را هر چه زودتر از باشگاه دور کنند که این کار را هم انجام دادند. به احتمال خیلی زیاد جدا از من و دستیارانم، بودیمیر و بشار رسن هم برای گرفتن حق‌شان به فیفا شکایت خواهند کرد. حتی برای فصل آینده که در پیش داریم هم ادعای خسارت خواهیم کرد.

قدرت خرید گوشت قرمز توسط کارگران نصف شد

وب سایت خبری تحلیلی «مشرق» گزارش داد: در سال ۱۳۸۶ حداقل حقوق کارگران در ماه ۱۸۳ هزار تومان بود در حالی که هر کیلوگرم گوشت قرمز در آن سال به طور متوسط ۶,۴۶۵ تومان فروخته می‌شد. بنابراین در سال ۱۳۸۶ هر کارگری که حداقل دستمزد را دریافت می‌کرد، با حقوق ماهانه خود می‌توانست ۲۸ کیلو و ۳۰۰ گرم گوشت قرمز خریداری کند.

اما در سال جاری قدرت خرید گوشت قرمز توسط کارگران به حداقل خود رسیده است، چراکه حداقل حقوق کارگران یک میلیون و ۵۱۶ هزار تومان است، درحالی که قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز به طور متوسط ۹۹,۰۰۰ تومان بوده است. بدین ترتیب هر کارگر که حداقل حقوق را دریافت می‌کند، در سال جاری با حقوق یک ماه خود فقط می‌تواند ۱۵ کیلو و ۳۰۰ گرم گوشت خریداری کند.

بازی بزرگان؛ محمدتقی رهبر: بزرگان شأن خود را اجل از مجلس ندانند / مجلس جای مرفهان بی‌درد نیست

پایگاه خبری تحلیلی «نامه نیوز» در گفت‌وگو با محمد تقی رهبر، امام جمعه موقت اصفهان، نوشت: هرقدر نزدیک به ایام انتخابات مجلس می‌شویم، جریان‌های سیاسی بیش از پیش وارد کارگزار تبلیغات مستقیم یا غیرمستقیم می‌شوند و اکثر احزاب سعی می‌کنند با نفی رقیب خود را شایسته‌تر از دیگران جلوه دهند. این موضوع درحالی است که معمولاً در روند انتخابات در ایران دو نقص مهم وجود دارد؛ نخست آنکه اساساً احزاب کارکرد واقعی حزبی ندارند و نمی‌توان جدال‌های انتخاباتی را به منزله فعالیت‌های انتخاباتی حزبی دانست زیرا مهم‌ترین مؤلفه تحزب یعنی ارائه برنامه مشخص به مردم و ÷سخگو بودن در قبال عملکرد دوره نمایندگی در ایران چندان مشاهده نمی‌شود و دوم آنکه احزاب با ارائه لیست‌هایی که معمولاً افراد حاضر در آن لیست‌ها سابقه خاص سیاسی ندارند سعی می‌کنند آراء مردم را ازآنِ خود کنند که هر دو عامل فوق دست‌به‌دست هم می‌دهد تا علاوه بر آنکه با مجلسی نه‌چندان مؤثر روبه‌رو باشیم از حضور افراد شناخته‌شده، مورد اعتماد مردم و کهنه‌کار نیز باز بمانیم.

در بازخوانی علل حضور نداشتن نیروهای کهنه‌کار و اصیل انقلاب در مجلس چه مواردی را می‌توان برجسته دانست؟

سیر زمان اقتضا می‌کند که عده‌ای از میدان سیاست خارج شوند و عده دیگری روی کار بیایند اما در این میان عواملی دست‌به‌دست می‌دهند تا برخی از شخصیت‌های کارآمد به حاشیه رانده شوند؛ برای مثال به یاد داریم که در سال‌های ابتدایی انقلاب مجلس تصویب کرد که افراد بالای ۷۵ سال نمی‌توانند به مجلس راه یابند در صورتی که چنین موضوعی برای دولت پیش نیامد و تردیدی وجود ندارد که وضع چنین قانونی در آن برهه جز سیاسی‌کاری چیزی نبود زیرا چه طور ممکن است در مجلس که محل کار فکری است از ظرفیت افرادی که برای مثال ۵۰ سال تجربه دارند استفاده نکرد. دومین عامل جبر زمان است و گردش روزگار است که افرادی می‌آیند و و می‌روند و در پی تغییر نسل جوان‌ها جای سیاستمداران کهنه‌کار را می‌گیرند. سومین عامل هم به روحیات افراد بازمی‌گردد. عده‌ای حاضر نیستند پول‌های هنگفت هزینه کنند تا به مجلس راه یابند؛ حاضر نیستند برای کسب رأی به این یا آن گروه شام بدهند و با ابزار پول و تبلیغات هرطور که هست خود را به کرسی‌های نمایندگی برسانند. طبیعتاً آن‌هایی که تن به چنین کارهایی نمی‌دهند از نامزدهایی که میلیاردی خرج می‌کنند بازمی‌مانند. ۱۵ سال پیش نماینده‌ای به من گفت که ۱میلیارد و ۳۰۰ میلیون هزینه کردم تا به مجلس برسم. باید بر نوع تبلیغات نظارت دقیق صورت بگیرد زیرا در این بازار آشفته تبلیغات شایستگی‌ها گم می‌شود.

اکنون جریان‌های سیاسی بر موضوع جوانگرایی تأکید بسیار می‌کنند. آیا صرف جوانگرایی می‌تواند منجر به یک مجلس پویا و مطالبه‌گر شود؟

جوان‌گرایی ایرادی ندارد اما باید توجه داشته باشیم که جوان‌هایی که می‌خواهند به عرصه سیاست وارد شوند، چه ویژگی‌هایی دارند؟ برای مثال باید بررسی شود که آن جوان تجربه، دانش و تعهد کافی را دارد یا خیر. مجلس یکی از مهم‌ترین ارکان نظام سیاسی ایران است که برای حال و آینده کشور تصمیم‌گیری می‌کند و دنیا نظاره‌گر عملکرد مجلس است. نمی‌توان در چنین جایگاهی افرادی را وارد کرد که از دانش و تجربه کافی برخوردار نیستند و اگر قرار است جوانگرایی صورت بگیرد باید جوانانی وارد میدان شوند که از هر لحاظ دارای شرایط کافی باشند.

برخی باور دارند یکی از دلایل بازماندن نیروهای اصیل از ورود به مجلس یا نهادهای انتخابی دیگر نوع نگاه شورای نگهبان بر امر نظارت است. آیا این موضوع را قبول دارید؟

شورای نگهبان توانمندی، تجربیات مقبولیت عمومی و تعهد دینی افراد را ملاک قرار می‌دهد و بر اساس سازوکاری مشخص عمل می‌کند. امام گفتند که مجلس در رأس امور است. این سخن بسیار مهم است و به دلیل همین جایگاه مهم مجلس نمی‌توان راه را برای هر فردی باز گذاشت. کسانی باید نماینده مردم شوند که درد و رنج پابرهنگان را بفهمند نه آنکه کسانی سکان مجلس را در دست بگیرند که تنها نمایندگی مرفهان بی‌درد را بکنند. من باور ندارم که شورای نگهبان سخت‌گیری می‌کند اما باور دارم که می‌توان در کنار شورای نگهبان تشکیلاتی ایجاد کرد که توانمندی‌ها را بسنجد و سازوکاری داشته باشیم که شایستگی‌ها در آن تعریف شود.

صبر و حوصله؛ خصوصیت ممتاز ایرانی‌ها

پایگاه خبری «شفقنا» در گفت و گو با محمدرضا ایمانی، آورده است: این پژوهشگر و مدرس جامعه شناسی و رسانه گفت که مهمان نوازی، خون گرمی و پذیرفتن دیگران از جمله خصوصیات مثبت ایرانی هاست و صبر و حوصله نیز از خصوصیات ممتاز آنهاست، اگرچه مدارا کردن همیشه قابلیت ممتازی نیست و نگاه مثبتی که ایرانی ها همیشه به آینده دارند، می تواند نقطه ضعف ما باشد.

ایمانی بیان کرد: هر کشوری متناسب با فرهنگی که در جامعه اش وجود دارد خصیصه هایی دارد؛ مثل رودربایستی و تعارفات که ممکن است از نگاه ما مثبت باشد و از نگاه مردم جهان مثبت نباشد. برخی از این خصیصه ها مثل مهمان نوازی، خونگرم و پذیرا بودن نیز ممکن است نمود مثبت داشته باشند. همه این موارد می تواند موجب ایجاد همبستگی و اتحاد درون یک حوزه فرهنگی و یا انشقاق، فروپاشی و به هم ریختگی باشد. در حال حاضر در حوزه فرهنگی ای که ما در آن زندگی می کنیم یک گسست فرهنگی خیلی بزرگ و عمیقی بین مردم شکل گرفته که متاسفانه در بعضی از مواقع برجسته شده و دامن زده می شود.

این پژوهشگر و مدرس علوم اجتماعی به بحث قومیت ها اشاره کرد و گفت: اقوام همچنان وقتی با نمادها و عناصری تحریک می شوند می تواند آثار زیان باری را برای کشور داشته باشند، نمونه اش را نیز در مسابقات فوتبال پایان لیگ شاهد بودیم. متاسفانه دامن زدن به آنها و پر رنگ کردنشان منجر به مخاطراتی برای بحث های امنیت اجتماعی، روانی و گسست فرهنگی می شود.

جغرافیا و تاثیر آن بر ویژگی ایرانیان

ایمانی در پاسخ به این پرسش که جغرافیا در ویژگی ها و خصیصه های ایرانی ها چقدر نقش دارد، عنوان کرد: شاخص های مختلفی وجود دارد که در رفتار مردم تاثیرگذار است. در مناطق مختلف ایران متناسب با اقلیم، روحیات مردم شکل گرفته است. مثلاً در منطقه ای که مردم برای تامین آب، خوراک و امنیت با سختی ها رو به رو هستند، شکل ساختمان منازل، استقرار روستا، سکونت و نوع فرهنگشان در چنین مکانی قطعاً متفاوت است با منطقه ای که پر برخوردار است. محیط جغرافیایی روی خصیصه های اخلاقی، رفتاری و هویتی افراد تاثیر دارد.

انعطاف پذیری مردم ایران

وی درباره شکل گیری خصیصه ها توضیح داد: بعضی از ویژگی ها به سابقه تاریخی مردم برمی گردد. فرهنگ در هر جامعه ای به ویژه در ایران ریشه هایی دارد که بسیار پر رنگ و پرارزش است. ما در دل ادوار تاریخی مورد تاخت و تازهای بسیاری قرار گرفتیم، در واقع غم ها و اندوه های فراوانی برای مردم ایران به وجود آمد اما در دل همه این تاریکی ها و ناراحتی هایی که بر مردم ایران گذشت با صبر و حوصله که یکی از خصیصه های ممتاز ایرانیان است و همچنین با مدارا کردن، سیاست و تدبیری که همیشه به صورت نهفته در اندیشه ایرانی شکل گرفته است، حوزه تهدیدزا را به قابلیتی فرهنگی تبدیل کردند.

پاکدامن: در قهرمانی جهانی به دنبال قطعی کردن سهمیه المپیک هستیم

پایگاه خبری اطلاع رسانی «جماران» در گفت وگو با علی پاکدامن، بهترین سابریست ایران، نوشت: تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر ایران که سال حساس و سرنوشت سازی را پیش رو دارد و در ماه های گذشته نیز در رقابت های مهمی شرکت کرده؛ خودش را برای حضور در رقابت های قهرمانی جهان آماده می کند. مسابقه هایی که بیش از دوره های قبل مورد توجه است چرا که همه تیم ها می خواهند با کسب نتایج قابل توجه راه کسب سهمیه المپیک را برای خود هموارتر کنند.

علی پاکدامن بهترین سابریست ایران در رنکینگ فدراسیون جهانی شمشیربازی درباره تمرینات آماده سازی تیم ملی برای حضور در رقابت های قهرمانی جهان مجارستان گفت: اردوی خوبی را پشت سرگذاشتیم و در چند روز آینده تمرینات به پایان می رسد و چند روز استراحت می کنیم. چهار روز تمرینات بدنسازی را هم طی کردیم تا برای قهرمانی جهان به خوبی آماده شویم. از روز شنبه تمرینات را شروع می کنیم و یکشنبه راهی مجارستان می شویم. امیدوارم هم در بخش تیمی و هم انفرادی با دست پر و نتیجه عالی از قهرمانی جهان برگردیم.

دارنده مدال برنز بازی های آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا گفت: اگر در قهرمانی جهان فینالیست باشیم بیش از ۹۰ درصد سهمیه المپیک ما قطعی می شود و راه زیادی را رفته ایم. اگر ایران و کره جنوبی راهی فینال قهرمانی جهان شوند در آن زمان اروپایی مجبور هستند برای کسب سهمیه با یکدیگر رقابت کنند. در میان تیم های دیگر آمریکا، مصر و کره جنوبی تقریباً سهمیه المپیک شان صد درصد شده است. بهترین اتفاق و ایده آل ترین شرایط برای ما فینالیست شدن در قهرمانی جهان است که امیدوارم این اتفاق رخ بدهد.

به دنبال بهترین نتیجه در قهرمانی جهان هستیم

سابریست تیم ملی شمشیربازی ایران درباره حریفان اصلی تیم ملی اظهار کرد: در چند سال گذشته همه تیم کار کردند و من می توانم بگویم حدود ۶۰ شمشیرباز خوب در جهان داریم. همان طور که ما از این حریفان شناخت کافی داریم آنها هم از وضعیت ما آگاه هستند. تمام تلاش ما این است در شرایط موجود بهترین استفاده را بکنیم و با تمرین کردن به بهترین وضعیت برسیم و بتوانیم آنچه را می خواهیم به دست بیاوریم. به دنیال این هستیم که در قهرمانی جهان بهترین نتیجه ممکن را کسب کنیم.