تهران-ایرنا- «اشتون کارتر» وزیر دفاع سابق دولت آمریکا از استفاده دولت «دونالد ترامپ» از ارتش برای اهداف سیاسی و تصمیم وی برای خروج از توافق هسته‌ای ایران انتقاد کرد.

به گزارش تارنمای «پابلیک رادیو اینترنشنال» (PRI) ، وزیر دفاع دولت «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا بین سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۵ و مدیر کنونی امور علمی و بین المللی مدرسه کندی هاروارد در گفت و گو با «مارکو ورمن» خبرنگار و مجری آمریکایی با اشاره به نمایش تانک‌ها در جشن روز استقلال آمریکا گفت: ارتش وسیله‌ای برای عرض اندام نیست و قرار است برای بروز جنگ‌های احتمالی تمرین نظامی کند.

نویسنده کتاب «یک جعبه پنج وجهی: درس‌هایی از یک عمر رهبری در پنتاگون" که ژوئن گذشته منتشر شد از وارد کردن نیروهای نظامی به مسائل سیاسی انتقاد کرد و گفت یکی از وظایف ما این است که نهادها و سازمان‌های مختلف را از سیاسی شدن باز داریم.

کارتر درباره تنش کنونی در روابط بین تهران و واشنگتن گفت: من فکر نمی‌کنم که کشور ما و رئیس جمهوری همان طوری که خودش هم گفته است به دنبال جنگ با ایران است.

وی درباره بروز جنگی ناخواسته هشدار داد و گفت: وقتی که من وزیر دفاع بودم ۱۰ ملوان آمریکایی که به اشتباه به آب‌های ایران وارد شده بودند، بازداشت شدند و این یک زنگ هشدار بود و من فوراً نیروهای خود را آگاه کردم و هواپیماهای در حال گشت زنی داشتیم و این موضوعات را جدی می‌گیریم.

این مقام سابق امریکا ادامه داد، خوشبختانه ایرانی‌ها بسرعت این ملوانان را آزاد کردند. اگر این اتفاق امروز رخ می‌داد با همه تنش‌های کنونی می‌توانست به یک درگیری ناخواسته تبدیل شود.

کارتر درباره توافق هسته‌ای ایران نیز گفت: این توافقی کاملاً درباره مسائل هسته‌ای بود و به رفع یکی از مسائل درباره ایران کمک کرد. اتفاقاً یکی از انتقادهای این توافق این بود که فقط به موضوعات هسته‌ای می‌پرداخت. اما این باعث نمی شود که من به رئیس جمهوری توصیه کنم که این توافق را دور بیندازد. این توافق مؤثر بوده است و این توافق به نفع ما بود هر چند که از آن خارج شدیم.

طبق توافق هسته‌ای که میان ایران و پنج به علاوه یک منعقد شد، مقرر شد که ایران با رفع تحریم‌های بین المللی از مزایای اقتصادی برجام برخوردار شود؛ اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ با خروج از این توافق اعلام کرد که تحریم‌های خود را برگردانده و با اعمال فشار حداکثری تلاش می‌کند تا فروش نفت ایران را به صفر برساند.

در مقابل این اقدامات، ایران از کشورهای اروپایی خواست تا طبق توافق نسبت به مقابله با تحریم‌های آمریکا و انجام تعهدات اقدام کرده و راهکارهایی را برای برخورداری تهران از مزایای اقتصادی برجام پیش بینی کنند. اما با گذشت بیش از یکسال و صبر ایران، اروپا تاکنون این تعهد خود را انجام نداده است.

در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت ماه ۹۸ در بیانیه‌ای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات هسته‌ای در توافق برجام خبر داد.

ایران دیروز یکشنبه از اجرای گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران خبر داد و اعلام کرد: رسماً از مرز ۳.۶۷ درصد اورانیوم غنی شده عبور می‌کنی