به گزارش روزنامه تایم آسیای میانه، وزرای امور خارجه قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان روز گذشته در پانزدهمین دور از اجلاس وزاری آسیای میانه و اتحادیه اروپا، با دیپلمات ارشد این اتحادیه در امور سیاست خارجی و امنیتی دیدار و گفت و گو کردند.
شرکت کنندگان در این اجلاس که روز ۷ ژوئیه (۱۶ تیر) در «بیشکک» پایتخت قرقیزستان برگزار شده بود، مجدداً بر تعهدات مشترک خود برای ایجاد زمینه همکاری قدرتمند، متنوع و پیشرو که بر پایه پویایی مثبت و منافع متقابل قوی بین دو منطقه است، تاکید کردند.
آنها همچنین تعهد خود را برای همکاری در راستای دستیابی به صلح، امنیت، حقوق بشر، دموکراسی و توسعه پایدار با احترام کامل به قوانین بینالمللی اعلام کردند.
وزرای خارجه آسیای میانه در این رابطه از رهبرد جدید اتحادیه اروپا در مورد آسیای مرکزی که در ۱۷ ژوئن ۲۰۱۹ توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا عنوان شده بود استقبال کردند که بر تعهد اتحادیه اروپا به منطقه برای انعطاف پذیری، رفاه و سرمایه گذاری متمرکز است.
در راستای استراتژی اتحادیه اروپا برای اتصال اروپا و آسیا شرکت کنندگان توافق کردند تا برای دستیابی به ارتباط پایدار و ارتقای آن، تا با یکدیگر همکاری داشته باشند. شرکت کنندگان همچنین اهمیت حمایت از حضور افغانستان در طرحهای همکاریهای آسیای مرکزی و تقویت ارتباط بین این کشورها و افغانستان را برجسته کردهاند.
«فدریکا موگرینی» دیپلمات ارشد این اتحادیه در امور سیاست خارجی و امنیتی در این اجلاس، مجموعهای از برنامههای تأمین مالی اتحادیه اروپا را ارائه کرد. این برنامهها از محیط زیست، اقدامات اقلیمی، مصرف و تولید پایدار، انرژی، برابری جنسیتی، مبارزه با تروریسم، آموزش، سلامت و تجارت درون منطقهای حمایت میکند.
موگرینی در این باره گفت: «پویایی مثبت منطقهای در آسیای میانه و تقاضای همکاری نزدیک تر با اتحادیه اروپا فرصت مهمی برای همکاری نزدیک تر و قویتر به شمار میرود. استراتژی جدید اتحادیه در منطقه، ما را قادر میسازد تا به همراه کشورهای آسیای میانه با چالشهای پیش رو مواجه شده و آنها را حل و فصل کنیم. این چالشها شامل توسعه پایدار و تنوع اقتصادی، تقویت جامعه مدنی و حقوق بشر برای ارائه تخصص و پشتیبانی مالی برای روند اصلاحات است.
پیش از سفر موگرینی به منطقه آسیای میانه، حامیان حقوق بشر از او خواستند تا مسئله رعایت حقوق بشر در این منطقه را با نمایندگان کشورهای منطقه در میان بگذارد.
وی در مصاحبه با یک رسانه محلی در مورد توافقنامه میان اتحادیه اروپا و قرقیزستان گفت: «این توافقنامهها مهم هستند و پیش از اینکه زمینههای قانونی برای اجرای طرح همکاریها مشخص کند، برای مردم این کشور مفید خواهد بود که نخستین هدف ما نیز همین است. این توافقنامه به اصلاحات سیاسی جامعه کمک میکند و ما در این راه باید مشوقهایی داشته باشیم چرا که من فکر میکنم کشورهایی نظیر قرقیزستان ارزش دموکراسی و سرمایه گذاری در این رابطه را درک کردهاند.»
وی افزود: «هدف اتحادیه اروپا از کمک به آسیای میانه، نه تنها ایجاد تفرقه و نفاق میان این منطقه و دیگر کشورها نظیر چین و روسیه نبوده، بلکه تشویق آنها به رفع اختلافات و همکاری مشترک است؛ هدف ما کاملاً واضح است، ما طرحهای مشترک زیادی برای سرمایه گذاری داریم و همچنین آنها را به اصلاحات و همکاریهای سیاسی با یکدیگر تشویق میکنیم.»
موگرینی درباره رعایت حقوق بشر و آزادی رسانه در این کشورها میگوید: «ما در همه جا برای آزادی مطبوعات و رسانههای مستقل تلاش میکنیم. مذاکره کنندگان ما در تمام پنج کشور و حتی در تمام دنیا خوب میدانند، که کمکهای ما شرط خاصی دارد و شرطش نیز آزادی بیان و فعالیت سازمانهای غیرحکومتی است؛ حال از مقامات قزاقستان و دیگر کشورها که هدفشان بهبود وضعیت حقوق بشر و انسانها است میخواهیم تا تضمین بدهند که عقاید در این کشورها آزادانه بیان شوند و مطبوعات نقش آزادانهای داشته باشند. این موضوع برای همه مفید است زیرا سابقه رعایت حقوق بشر در هر کشوری برای جلب سرمایه و سرمایه گذار در عرصههای بینالمللی مهم است.»
به نوشته تایم آسیای میانه، اتحادیه اروپا در بخشی از کمکهای خود با همکاری آلمان، مبلغ ۲۰ میلیون یورو برای تأسیس نیروگاه برق آبی تاجیکستان هزینه صرف میکند. همچنین از صرف ۲ میلیون یورو در توانمندسازی اقتصاد زنان کشورهای این منطقه، ۳۶ میلیون یورو برای حمایت از بخش آموزش و پرورش خبر داد.