اردبیل - ایرنا - معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: در پی ثبت ملی مهارت قلم زنی اردبیل، احیای نقوش سنتی به همت هنرمندان استان دنبال می‌شود.

به گزارش ایرنا، ملکه گلمغانی زاده روز سه شنبه افزود: مهارت هنر قلم زنی اردبیل در نشست اخیر شورای ثبت میراث ناملموس به ثبت ملی رسیده و با ثبت ملی، معاونت صنایع دستی استان برنامه جامعی برای احیا، توسعه و آموزش هر چه بیشتر هنر قلم زنی اردبیل با سبک خاص در نظر گرفته است.

او گفت: قلم زنان جوان اردبیل در روند احیا و ثبت ملی این هنر تلاش وافری داشتند و برای برگزاری دوره‌های آموزش و تحت پوشش قرار دادن تعداد زیادی از صنعتگران قلم زنی برنامه ریزی شده است.

وی از تصویر سازی و احیای نقوش و طرح‌های سنتی و قدیمی بویژه نقوش هنری بکار رفته در مجموعه میراث جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی خبر داد.

او اظهار داشت: پیشینه فلزکاری اردبیل در دوره باستان با مفرغ های اردبیل پیوند خورده، در هزاره اول قبل از میلاد نمونه‌های منحصربفرد شناسایی شده در اردبیل از هنرهای فلزی شامل حکاکی، قالب گیری و قلم زنی است که تعدادی از آنها در موزه‌های داخلی و خارجی به نمایش گذاشته شده و بیانگر بخشی از هنر این کهن دیار می‌باشد.

وی گفت: همزمان با دوره اسلامی بویژه عصر صفوی هنر فلزکاری و قلم زنی در این نقطه جغرافیایی به اوج می‌رسد که شاهکار چنین هنری در میراث جهانی مجموعه مذهبی شیخ صفی الدین اردبیلی جلوه گر است.

گلمغانی زاده افزود: درب‌های نقره کوب و مطلا با تزئینات قلم زنی اثر جهانی مجموعه مذهبی شیخ صفی الدین اردبیلی از نظر قدمت پیشتاز هنر قلم زنی منطقه و ایران بوده و حک و درج نام هنرمندان با پسوند اردبیلی از مهارت صنعتگران این شهر حکایت دارد.

او تاکید کرد: در عصر قاجار و اوایل پهلوی شاهد تداوم هنر قلم زنی اردبیل هستیم، از جمله استاد نقی اردبیلی و استاد یدالله سیف چی اردبیلی و استاد رحمان آفتابی آذر از نام آوران این هنر در منطقه بودند.

او افزود: این هنر در دوره معاصر رو به فراموشی بود که با پشتکار و توانمندی هنرمندان جوان استان و شهر اردبیل بویژه مهسا قنبرزاده و احمد عطایی و حمایت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هنر قلم زنی اردبیل جان دوباره گرفت.

اردبیل از استان‌های برجسته در زمینه صنایع دستی در ایران محسوب می‌شود و دستان هنرمندان در هر منطقه از این استان از گذشته‌های دور کالاها و آثار ارزشمند در این زمینه خلق می‌کنند.
بیش از ۱۲۰ هزار نفر در استان اردبیل در ۶۲ رشته متنوع صنایع دستی اشتغال دارند.
چرم و ملیله اردبیل، معرق نمین، مرصع و معرق سنگ خلخال، گلیم عنبران، جاجیم بافی، قالی بافی، پالاز بافی، ورنی بافی، تراش شیشه، مسند بافی، سفالگری، چاقو سازی، قلم زنی و کاشی معرق از جمله صنایع دستی معروف استان اردبیل است.

۶۰۱۸/‏