در روزهای اخیر اظهار نظری از «ابوالفضل ابوترابی» نماینده مردم نجف آباد در مجلس شورای اسلامی منتشر شد مبنی بر اینکه در جریان استیضاح وزرا آپارتمانهایی برای منصرف کردن برخی نمایندگان به آنها داده شده است تا آنها از تصمیم خود صرف نظر کنند. اکنون این اظهار نظر با واکنش برخی نمایندگان مواجه شده است؛ طبق اخبار منتشر شده در این زمینه لیست اسامی این افراد به شورای نگهبان ارسال شده، اما «نجات الله ابراهیمیان» عضو شورای نگهبان در مصاحبهای از چنین موضوعی اظهار بی اطلاعی کرده است.
خبرنگار سیاسی ایرنا در گفت و گو با برخی نمایندگان مجلس و از جمله ابوترابی این موضوع را جویا شد.
نماینده نجف آباد در پاسخ به این پرسش که آیا واقعاً چنین لیستی موجود است یا خیر، گفت «بله چنین فهرستی وجود دارد» و در ادامه توضیح داد: معدودی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این کار اقدام کردهاند؛ ساختارهای ما اشتباه و دارای نقص است به این معنا که برخی نمایندگان برای حل مشکلات محلی، یک وزیر را استیضاح میکنند.
وی ادامه داد: وقتی نمایندگان در مراجعات مکرر به وزیر برای حل مشکلات حوزه انتخابیه خود به نتیجه نمیرسند، استیضاح وزیر را کلید میزنند که مشکلات آنها حل شود؛ البته برخی نمایندگان در استیضاحها به دنبال موضوعات ملی هستند، اما عمده نمایندگان محلی فکر میکنند و این ناشی از نقص در ساختارهای اداری کشور است.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به ندرت اتفاق میافتد که نمایندگان به دنبال منافع شخصی خود باشند، در عین حال اظهار داشت: برخی نمایندگان در حوزههای انتخابیه خود با محرومیت و همچنین افراد فقیر و بی خانمان مواجه هستند که میخواهند رفع محرومیت کرده و برای این افراد سرپناه و خانهای فراهم کنند.
ابوترابی با تاکید بر اینکه تعداد نمایندگان در لیست مذکور اندک است، گفت: این لیست نزد یکی از نمایندگان مجلس دهم است که- البته در دوره نهم هم نماینده بوده است- البته این لیست نزد یکی از «نهادهای امنیتی- نظامی» نیز موجود است.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نهادهای امنیتی- نظامی به موقع و سروقت خود، این لیست را در اختیار شورای نگهبان قرار میدهند، در عین حال توضیح داد: البته این لیست از سوی نیروهای امنیتی- نظامی به دست یکی از همکاران نماینده نشان داده شده و به دست ما رسیده است.
ابوترابی با بیان اینکه تعداد نمایندگانی که در ازای انصراف از استیضاح وزیران برای خود، اقوام یا ارباب رجوع، آپارتمان گرفتهاند، اندک است، گفت: من این موضوع را به نقل از یکی از همکاران نماینده که لیست دست او بود و از نیروهای امنیتی- نظامی این اطلاعات را دریافت کرده است، بیان میکنم.
آقای ابوترابی باید درباره اظهار نظر خود پاسخگو باشد
«پروانه مافی» درباره اظهار نظر نماینده مردم نجف آباد گفت: اگر چنین ادعایی درست است، باید اسامی مشخص شود، نمیتوان با یک حرف و جمله، جمع بزرگی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی را آزرده خاطر کرد. اگر چنین اظهار نظری بدون پشتوانه بیان شده، ابوترابی باید هزینه آن را بپردازد، نماینده مجلس نباید هر حرف و ادعایی را مطرح کند.
وی با تاکید بر اینکه این اظهار نظر باید از هر دو مسیر رد یا تأیید پیگیری شود، گفت: چنانچه این موضوع صحت دارد و لیستی در این باره موجود است، باید معرفی شوند؛ اگر چنین موضوعی صحت ندارد، ابوترابی باید هزینه چنین اظهار نظری را بپردازند؛ البته ایشان مسوبق به سابقه است و در گذشته نیز چنین مواردی را در این زمینه مطرح کرده بود که اثبات نشد.
مافی با بیان اینکه ابوترابی به طور خاص در این موضوع باید، هزینه چنین اظهار نظری را بپردازد، گفت: اکنون زمان تعطیلی مجلس شورای اسلامی است و نمایندگان پراکنده هستند، اما در جلسات خارج از مجلس که با نمایندگان داریم و همکاران را ملاقات میکنیم؛ همه از این موضوع بر آشفته شدند.
وی ادامه داد: گاهی توئیتها و توهینهایی که از سوی افراد، گروهها و جریانهای سیاسی منتشر میشود که موجبات دلخوری نمایندگان را فراهم میکند؛ امیدوارم آقای ابوترابی درباره اظهار نظر خود پاسخگو باشند.
اظهار نظر ابوترابی موجب تشویش اذهان عمومی است
حجت الاسلام والمسلمین «مهدی شیخ» نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی درباره اظهار نظر ابوترابی مبنی بر انصراف نمایندگان از استیضاح وزیران در ازای دریافت آپارتمان، گفت: ما از شنیدن چنین خبری شوکه شدیم؛ ایشان اگر چنین اخبار و اطلاعاتی دارند چرا به هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان خبر ندادهاند، چرا اطلاع رسانی نکردهاند؛ اگر مدرکی دارند چرا به دستگاههای ذی ربط ارائه ندادهاند.
وی طرح چنین موضوعاتی را موجب تشویش اذهان عمومی دانست و افزود: این موضوع باید به مجلس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی اطلاع رسانی میشد؛ بالاخره اگر یک نماینده نیز دریافت کرده، بگویند که مثلاً فلان نماینده آپارتمان گرفته است و او را معرفی کنند و چنین رویهای درست نیست.
عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نمیدانم از تضعیف نهادی انتخابی چه سودی میبرند، اظهار کرد: اگر چنین لیستی موجود است باید به قوه قضائیه تحویل میشد نه نهادهای امنیتی-نظامی؛ این به معنای پرونده سازی است. اگر راست میگویند و مستنداتی دارند باید به نهادهای مربوطه تحویل دهند؛ در ثانی انتشار اطلاعات مادامی که ادعایی اثبات نشده، موجب تشویش اذهان عمومی است؛ نمیدانم طرح چنین ادعایی از سوی همکاران ما از چه ناشی میشود.
وی با بیان اینکه نمیتوانیم بگوییم چنین ادعایی جناحی است یا خیر، گفت: هر چند وقت یک بار شاهد هستیم از سوی این طیف موضوعی در تضعیف ساختار مجلس مطرح میشود؛ اینکه از تضعیف مجلس شورای اسلامی چه سودی میبرند، نمیدانم.
با شایعه سازان برخورد شود
مصطفی کواکبیان، نماینده مردم تهران هم در توییتی نوشت: «امیدوارم هیات رئیسه مجلس، ادعای واگذاری آپارتمان به برخی نمایندگان در قبال انصراف از استیضاح را بررسی و اسامی نمایندگان و وزرا را اعلام کند. شفافیت و برخورد جدی، اعتماد عمومی به ارکان حاکمیت را افزایش میدهد و اگر این موضوع ربطی به مجلس دهم ندارد حداقل با شایعه سازان برخورد شود.»
به گزارش ایرنا، طبق قانون، در صورت مشاهده و هر نوع دیدگاهی درباره تخلف یا رعایت نکردن شئون نمایندگی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، موضوع باید به هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان ارجاع و بررسی شود.
فارغ از اینکه اظهار نظر ابوترابی درباره انصراف برخی نمایندگان از استیضاح وزرا در ازای دریافت آپارتمان صحت دارد یا نه و چه نهادی مرجع رسیدگی به چنین موضوعاتی است، چنانکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی بیان کردهاند؛ طرح چنین موضوعاتی به ویژه از سوی نمایندگان، تضعیف جایگاه مجلس شورای اسلامی است.