سنندج - ایرنا - حکومت اقلیم کردستان عراق با هدف حمایت از تولید ورود برخی محصولات را به این منطقه از شمال عراق ممنوع کرده و این در حالیست که ایرانی ها مایل به صدور کالا به اقلیم بوده و مسئولان دو طرف هم در تلاش برای حل این مشکل از طریق راه اندازی نظام تعرفه هستند.

راه حل پیشنهادی جایگزینی نظام تعرفه به جای ممنوعیت است به این صوت که هزینه های گمرکی از کالاهای ایرانی که اکنون ورود آن ممنوع است گرفته شده و ممنوعیت رفع شود تا تولیدکنندگان بتوانند کالای خود را در اقلیم عرضه کنند.

گرفتن تعرفه از کالاهای ورودی ایرانی که مشابه آن در داخل اقلیم کردستان تولید می شوند قیمت کالای وارداتی را بالا می برد ولی اجازه می دهد کالاهای تولیدی در اقلیم بتوانند با تولیدات مشابه رقابت کنند.

تولیدکنندگان ایرانی می گویند به دلیل کیفیت بالاتر کالاهای تولیدی خود می توانند با وجود تعرفه به فروش کالا در اقلیم بپردازند لذا تعرفه گذاری را به ممنوعیت ورود ترجیح می دهند.

واردات مرغ، جوجه یک روزه و تخم مرغ به دلیل برخی محدودیت ها به اقلیم کردستان عراق ممنوع شده اما واردات قارچ تنها به دلیل تولید آن در اقلیم ممنوع است حال آنکه مسئولان ۲ طرف تلاش می کنند این ممنوعیت ها را برداشته و نظام تعرفه را جایگزین آن کنند.

یکی از موضوعاتی که در سفر هیات اقتصادی استان سلیمانیه اقلیم کردستان عراق به استان کردستان مطرح شد بررسی ممنوعیت صادرات برخی کالاهای ایرانی به این منطقه از شمال عراق در زمان های خاص بود البته تلاش مسئولین ۲ استان بر اقناع مسئولین رده بالاتر خود برای جایگزینی نظام تعرفه به جای ممنوعیت محض تبادل کالا است.

این هیات به محض ورود به خاک ایران و در مرز باشماق مریوان از یک واحد تولیدی قارچ بازدید کردند که یکی از کالاهایی است که به دلیل تولید آن در اقلیم کردستان ورود آن به این منطقه ممنوع شده است.

صدور روزانه هشت هزار بسته قارچ به اقلیم متوقف شده است

مدیر داخلی این واحد تولیدی قارچ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تا پیش از ممنوعیت صادرات قارچ به اقلیم، هر بسته از محصولات ما در این منطقه ۱۴ هزار دینار به فروش می رسید.

فرزاد حاتمی نیا اظهار داشت: به دلیل کیفیت قارچ تولیدی ما، تا زمانی که این قارچ در بازار وجود داشته باشد قارچ های دیگر بیشتر از هشت هزار دینار به فروش نمی رود.

وی با اشاره به اینکه روزانه کارگاه های سلیمانیه ۵۰۰ تا یک هزار کیلوگرم تولید دارند اما روزانه ۱۰ هزار بسته وارد بازارها می کنند، افزود: آنها قارچ درجه سه را از ما به صورت فله و قاچاق خریداری کرده و در اقلیم کردستان عراق با بسته بندی آن را به فروش می رسانند.

حاتمی نیا یادآور شد: آنها در بخش تولید قارچ امکانات به روز و دانش لازم را ندارند و کمپوست هایی که از ایران وارد می کنند نیز زمان بر است و کیفیت خود را از دست می دهد بنابراین قارچی که تولید می کنند کیفیت تولیدات ما را ندارد.

وی با بیان اینکه روزانه هشت هزار بسته به اقلیم کردستان عراق صادر می کردیم، اضافه کرد: استان سلیمانیه به دلیل اینکه به تولید قارچ می پردازد از آبان سال ۹۷ از ورود قارچ محصول تولیدی ایران به مرزهایش جلوگیری می کند.

حاتمی نیا با اشاره به اینکه ما بازار خود را داریم، گفت: محصولات خود را ۲۴ ساعته به کشورهای عربی صادر می کنیم ضمن اینکه به کشورهای ارمنستان و آذربایجان هم به صورت زمینی و ۲ روزه تولیدات خود را ارسال می کنیم.

وی یادآور شد: روزانه پنج هزار و ۲۰۰ تا شش تُن تولید داریم که منطقه غرب ایران را پوشش داده ایم و می توانیم برای تمام ایران هم از تولیدات خود ارسال کنیم.

حاتمی نیا افزود: به کشورهای ارمنستان، ازبکستان، امارات، قطر، کویت، عمان و اردن صادرات داریم که از تولیدات ما رضایت کامل دارند.

اقلیم کردستان را دروازه ای برای صدور به دیگر نقاط عراق ببینیم

مدیرکل جهاد کشاورزی استان کردستان هم گفت: باید اقلیم کردستان عراق را یک دروازه ای برای صدور کالاها به دیگر نقاط عراق ببینیم، بازار اقلیم را اگر فقط برای این منظور هدف قرار دهیم کافی نیست و بازار محدودی است.

خالد جعفری اظهار داشت: مزیت نسبی که در استان کردستان وجود دارد اینکه می توان از مرز باشماق به جای مهران به صادرات کالا به اقلیم و دیگر مناطق کشور عراق اقدام کرد.

وی با بیان اینکه مسئولان استان سلیمانیه عراق تابع وزارت کشاورزی اقلیم کردستان هستند، افزود: در مورد ممنوعیت واردات قارچ به اقلیم یک تصمیم محلی بوده و باید در این رده تصمیم به تغییر آن گرفته شود.

جعفری با اشاره به راه حل پیشنهادی گفت: می توان به جای عرضه کالاهایی که ورود آن به اقلیم کردستان عراق ممنوع شده با استفاده از مسیر اقلیم به دیگر نقاط کشور عراق آنها را صادر کنیم.

وی یادآور شد: مرغ، جوجه یک روزه و تخم مرغ و قارچ که توسط فعالان این بخش ها در اقلیم تولید می شود ورودش به این منطقه ممنوع شده است.

تفاهم نامه ای برای رفع ممنوعیت ها به امضا رسید

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان کردستان هم گفت: در دیدار اخیر هیات اقتصادی اقلیم کردستان عراق که مدیرکشاورزی این منطقه هم حضور داشت تفاهم نامه ای به امضا رسید که دو طرف برای متقاعد کردن رده های بالاتر به رفع ممنوعیت ها تلاش کنند.

سید احمد ذکریایی نژاد با اشاره به نگاه سازمان تجارت جهانی اظهار داشت: باید تلاش کنیم که نظام تعرفه ای جایگزین ممنوعیت تبادل کالا شود.

سالانه ۲ هزار و ۵۰۰ تن قارچ در استان کردستان تولید می شود که حدود نیمی از این تولیدات حدود یک هزار و ۲۰۰ تُن آنن در سروآباد و توسط یک واحد تولید می شود.

۶۱۰۸/‌۹۱۰۲